Hlavní obsah

Je ČSSD pořád ten „správnej tým“? Stranu opouštějí tváře a nedaří se jí brzdit Babiše

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Před deseti lety pěli sociální demokraté s Michalem Davidem o tom, jak jsou „správnej tým“. Dnes už by ten sbor byl o poznání menší.

Reklama

Článek

Sociální demokraté šli do vlády, aby bránili zemi před privatizací Andrejem Babišem. Jenže její vlastní lidé teď říkají, že se to ČSSD nedaří. Co se děje v pořád ještě vládní straně? Téma pro podcast Vlevo dole.

„Já jsem se nezměnil, změnila se sociální demokracie,“ prohlásil bývalý místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, když stranu opouštěl, aby oblékl barvy SPD. Další z výrazných tváří oranžových, Vítězslav Jandák, zamířil do náruče hnutí ANO. A od letoška členem ČSSD není ani někdejší plzeňský hejtman Josef Bernard, který hlavní problém své bývalé strany lakonicky shrnul takto: „Není možné, aby na východě tančila kolem samovaru a na západě se objímala s Bavory.“ Jeho volání po modernizaci sociální demokracie nebo jejím jasném rozdělení však zůstalo nevyslyšeno a někdejší západočeská politická hvězda dnes jako nestraník spolupracuje se STAN.

Řada dalších sociálních demokratů zase před krajskými volbami tradiční značku své domovské partaje upozadila nebo přímo vyměnila za jinou, aby si oranžovou růží neodháněli potenciální voliče. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický tak kandiduje pod vlajkou 3PK (Pro prosperující Pardubický kraj), jeho královéhradecký kolega Jiří Štěpán zatím finální název nadstranické kandidátky neoznámil.

Poslechněte si další díly Vlevo dole

Podobný tah ostatně v minulosti vyšel třeba Mirku Topolánkovi. Ten už v roce 1996 před voliči takto „ukryl“ svou příslušnost k ODS a uspěl v senátních volbách v jinak spíše levicové Ostravě. Vyjde tedy takovýto marketing i nejstarší české politické straně, která – i když je stále stranou vládní – v poslední době spíš bojuje o přežití?

A jak ČSSD vychází slib, kterým lákala voliče, totiž že bude bránit Andreji Babišovi v tom, aby si nezprivatizoval Česko? Opravdu stačí se občas zdržet hlasování? Dozvíte se v aktuální epizodě podcastu Vlevo dole, kterou si pusťte v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv dílů Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované