Hlavní obsah

Je evidentní, že Rusové ovlivnili americké prezidentské volby, řekl George Bush

Bílý dům se k Bushovu výroku, že Rusové ovlivnili volby v roce 2016, zatím nevyjádřil.Video: Nikola Zwrtková, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

George Bush mladší ve svém čtvrtečním projevu v Abú Zabí označil za problematické, pokud je cizí národ součástí amerického volebního systému. Ruské snahy ovlivnit prezidentské volby v zemi jsou podle něj ohrožením pro demokracii.

Článek

Bývalý americký prezident George Bush mladší obvinil Rusko z ovlivňování tamních prezidentských voleb. Prohlásil to ve čtvrtek na setkání Milken Institutu ve Spojených arabských emirátech.

„Je evidentní, že Rusové měli prsty v amerických prezidentských volbách. Jestli jejich zásah ovlivnil konečný výsledek voleb, je potom druhá otázka. Ale snažili se je ovlivnit a to je nebezpečné pro demokracii,“ uvedl ve svém projevu.

Jméno Donalda Trumpa Bush nezmínil. Pravděpodobně se však svými výroky snažil zvrátit Trumpovu snahu na uvolnění napjatých vztahů s Ruskou federací. Bílý dům výrok zatím nijak nekomentoval.

Americké zpravodajské služby už dříve došly k závěru, že se Rusko snažilo ovlivnit výsledek prezidentských voleb ve prospěch Donalda Trumpa. Ten veškerou spolupráci s ruskými tajnými službami opakovaně popírá. Vyšetřuje ho kvůli tomu ale i FBI a několik senátních a kongresových skupin.

Reklama

Doporučované