Hlavní obsah

Je jako „paní Colombová“. Vyjednavači si stěžují na hlavní hygieničku

Foto: David Neff

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová je opakovaně kritizovaná kvůli komunikaci směrem k veřejnosti.

Reklama

Do úřadu byla uvedena s přáním, aby více komunikovala navenek. Právě kvůli špatné komunikace na ni ale od části vyjednavačů rozvolnění zaznívají výtky. Nepřítomná je podle kritiků i na některých klíčových jednáních.

Článek

Když v březnu nastupovala na post hlavní hygieničky Pavla Svrčinová, tak to premiér Andrej Babiš zdůvodňoval přáním, že chce, aby se zlepšila komunikace směrem k veřejnosti.

Po několika týdnech ve funkci se ovšem začínají ozývat hlasy, že navenek to vypadá, jako by hlavní hygienička neexistovala. A to především během napjatých vyjednávání o tom, jak nastavit v jednotlivých odvětvích pravidla rozvolňování.

„Většina jednání probíhala osobně a tam nebyla přítomná. A na těch, co probíhala přes videokonferenci, tak byla připojená, viděli jsme její jméno, ale neřekla ani slovo,“ popisuje Marek Vohralik, výkonný ředitel FESTAS – festivalová asociace, který se účastnil v posledních dnech řady schůzek ohledně rozvolňování v kultuře.

„Je to taková paní Colombová,“ říká další zástupkyně kulturní sekce Jana Heřmánková z Asociace producentů a promotérů pro oblast kultury a dodává, že předchozí hlavní hygienička Jarmila Rážová komunikovala lépe, a to v době, kdy na ni byl daleko větší tlak.

Výrazně pozitivněji ale spolupráci popisuje Ivo Hlaváč, který je s resortem zdravotnictví v kontaktu za Hospodářskou komoru. „Spolupráce je velmi dobrá a konstruktivní. Vážím si toho,“ chválí si komunikaci s hlavní hygieničkou.

A kritice se brání i samotná hlavní hygienička Pavla Svrčinová. „Se zástupci kultury máme schůzky minimálně třikrát čtyřikrát za týden. A naši pracovníci komunikují také,“ tvrdí Svrčinová.

Stopka rozjetému pilotnímu projektu

Slabá komunikace s hlavní hygieničkou má ale podle kritiků konkrétní nepříjemné dopady. Rozezleni byli minulý týden v Brně. Dlouho připravovali pilotní studii, jak pustit na koncert vážné hudby diváky do Janáčkova divadla po antigenním testování na místě.

Podle jednoho z iniciátorů projektu Jindřicha Vobořila ze společnosti Podané ruce, který měl na starosti právě antigenní testování, se celá akce připravovala několik měsíců a byla domluvena s bývalým ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) a bývalou hlavní hygieničkou.

„Celé to projednáme, na základě toho to připravíme a rozpohybujeme a pak někdo řekne, že ne, že se to nelíbí,“ říká Jindřich Vobořil.

Odpovědi se sice v Brně od hlavní hygieničky dočkali, ale zamítavá odpověď podle něj působila dojmem, že se Pavla Svrčinová s projektem neseznámila.

„Dostali jsme obecnou odpověď, v čem je problém s antigenními testy, že jsou málo citlivé a tak, jenomže to neodpovídá testům, které my používáme,“ líčí Jindřich Vobořil, podle kterého to byla jeho první zkušenost s komunikací s hlavní hygieničkou.

Z vlády do nemocnice

Sedmapadesátiletá Pavla Svrčinová nastoupila v půlce března zatím jako pověřená funkcí hlavní hygieničky za odvolanou Jarmilu Rážovou. Na začátku dubna zkolabovala na jednání vlády a byla na několik dní hospitalizována v nemocnici.

Bez odpovědi

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, zase popisuje, že první týdny po nástupu byla spolupráce s Pavlou Svrčinovou dobrá. Poslední tři týdny se ovšem odmlčela.

Právě tak dlouho prý aktuálně čeká bez odpovědi na dokument, který chtěl s hlavní hygieničkou konzultovat – jde o režimová opatření v různých provozovnách, jako jsou například fitness centra. A hlavní myšlenkou bylo sladit nutná opatření s hygieničkou tak, aby se na ně mohli podnikatelé začít připravovat

„Byly to desítky stránek materiálů, tak třeba nemají nikoho, kdo by to přečetl. Zkusili jsme ještě poslat jednoduchou prezentaci. Tak jsem zvědavý, jestli zareagují alespoň na to,“ popisuje Tomáš Prouza.

Největší zklamání ale vyjadřují z přístupu hlavní hygieničky zástupci kulturních organizací. A to především po nedělním jednání, na kterém Pavla Svrčinová ani přes výzvy během on-line schůze nereagovala na otázky k připravovanému plánu rozvolňování.

„Jednal s nimi pan náměstek Havrda,“ zdůvodňuje Svrčinová své nedělní mlčení na schůzce, během které se podle svých slov přemisťovala do Prahy.

Kritice čelila i dříve

Výtky kvůli špatné komunikaci padly na hlavu Pavly Svrčinové už i během loňského léta, kdy působila jako šéfka hygienické stanice v Moravskoslezském kraji. Ze dne na den omezila například venkovní akce, na což doplatil i festival Colors of Ostrava.

„Paní ředitelka absolutně nezvládla komunikaci jak s místní samosprávou, tak s veřejností, a měla by zvážit, zda je schopna nadále vést krajskou hygienickou stanici,“ řekl v polovině července tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ve stejném duchu jako Vojtěch se ke Svrčinové vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO). „Nekomunikují dobře. Už v rámci OKD tam byla různá nedorozumění. Teď udělali opatření a ani neinformovali veřejnost. To se mi samozřejmě nelíbí… Protože není možné něco rozhodnout a neinformovat veřejnost. Doufejme, že se to zásadně změní, protože není možné takhle fungovat,“ řekl v polovině července premiér.

Reklama

Doporučované