Hlavní obsah

Je jí 73 let. Proti Lukašenkovi demonstruje celý život

Svět bez obalu: „Snad nás fašistická vláda konečně opustí,“ říká třiasedmdesátiletá babička, která se už několik desítek let účastní demonstrací proti Lukašenkovi .Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Nina Bahinskaja je veteránkou běloruských protestů a je výraznou osobností i současných demonstrací proti zmanipulovaným prezidentským volbám.

Článek

Seznamte se s třiasedmdesátiletou babičkou, která už několik desetiletí bojuje proti běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. A aktivní je i teď; v ulicích spolu s dalšími demonstranty zažila několik tvrdých policejních zákroků.

„Začali na nás házet kouřové bomby. Použili vodní děla a také stříleli. Viděla jsem krev mladých lidí,“ popsala Bahinskaja.

Ninu proslavila v Bělorusku i ve světě fotografie z roku 2006. Drží na ni starou běloruskou vlajku, která je v zemi zakázaná. S tou vystupuje na veřejnosti neohroženě už mnoho let.

Policie ji opakovaně zatkla. Například tehdy, když požadovala propuštění politických vězňů. A znovu, když protestovala proti odstranění památníku obětí stalinských represí.

Zaplatila také už nepočítaně pokut. Ale nic z toho ji nedokázalo zastavit.

„Od roku 2016 do října 2017 mi strhávali 20 procent mé penze na pokuty. V říjnu 2017 vstoupil v platnost nový zákon, takže je to teď už 50 procent,“ říká Nina.

Staré vlajky jsou často vidět i na současných demonstracích.

+16

Bahinskaja jednu nesla i první noc protestů - 9. srpna. Kamera ji také zachytila, jak se jí podařilo prorazit přes policejní koridor.

23. srpna pochodovalo minskými ulicemi více než stovkou tisíc lidí. Nina Bahinskaja byla mezi nimi samozřejmě také.

„V minulosti bych byla smutná a pomyslela si: bože, kolik ještě dalších let. Přemýšlela bych: budou lidé stále umírat pod touto fašistickou diktaturou, pod touto vládou, která je proti lidem, proti národu? Ale teď - od 9. srpna, když jsem viděla, kolik lidí přichází na demonstrace - , jsem stoprocentně přesvědčena, že lidé začínají vítězit. A že fašistická vláda naši zemi opustí. A možná opustí i celý svět,“ říká běloruská protestující veteránka.

Reklama

Související témata:

Doporučované