Hlavní obsah

„Je katastrofou pro britskou metropoli.“ Trump se znovu obul do londýnského starosty

Konflikt mezi americkým prezidentem Trumpem a starostou Londýna Sadiqem Khanem se dál stupňuje.Video: Karolína Štuková, AP, Reuters

 

Reklama

Konflikt mezi americkým prezidentem a starostou Londýna se dál stupňuje. Donald Trump tentokrát označil Sadiqa Khana za katastrofu pro britskou metropoli. Vyzývá ho dokonce k rezignaci.

Článek

Prezident vyjádřil svůj názor v twitterovém příspěvku v reakci na násilnosti, při kterých během 24 hodin zemřeli v Londýně tři lidé. Několik dalších bylo zraněno.

Trump přeposlal tweet, v němž komentátorka Katie Hopkinsová Londýn označila za „město, v němž se vrážejí nože do zad“ a za „Khanův Londonistán“.

„Londýn potřebuje co nejrychleji nového starostu. Khan je katastrofa – a bude to jen horší!“ napsal ve svém textu Trump.

Starostův mluvčí sdělil, že Khanovy myšlenky jsou nyní s rodinami obětí a že nebude „plýtvat časem odpovídáním na takový druh tweetů“.

Slovní válka politiků trvá už dlouho. V posledních několika týdnech se však začíná přiostřovat. Trump nedávno označil Khana, který je muslim pákistánského původu, za naprostého ztroskotance, když Khan kritizoval vládu za pozvání Trumpa na státní návštěvu. Přirovnal ho tehdy k fašistům 20. století.

Jejich vzájemné nepřátelství vzniklo, když Khan kritizoval Trumpa za zákaz vstupu lidí z muslimských zemí do USA, prezident zase starostu za to, jak postupoval po teroristickém útoku na mostě v Londýně v roce 2017, při němž přišlo o život 11 lidí.

Tři vraždy

V Londýně byl v pátek odpoledne ubodán 18letý muž, o pár minut později byl střelnou zbraní zabit o rok starší člověk a v sobotu odpoledne pak byl znovu zabit nožem 30letý občan. V tomtéž časovém období byli tři lidé pobodáni, ale nezemřeli. Policisté po těchto útocích zadrželi 14 lidí.

Khana se zastal šéf labouristů Jeremy Corbyn. Považuje za „naprosto hrozné“, že Trump zneužil tragédii těchto zavražděných lidí k útoku na Khana. „Khan náležitě podporuje policii v její práci, zatímco Katie Hopkinsová šíří nenávistné a rozvracující poznámky,“ napsal Corbyn ve svém tweetovém příspěvku.

V Londýně bylo od začátku roku zavražděno 56 lidí. Loni touto dobou mělo hlavní město za sebou 77 vražd, z nichž 48 bylo spácháno noži.

Reklama

Doporučované