Hlavní obsah

Je každý sedmý člověk debilní, dementní nebo alkoholik? Psychiatr Höschl rozebírá slavný „Zemanův citát“

Zažíváme takové bezvětří, které většinou přichází před velkými společenskými událostmi, říká v rozhovoru Cyril Höschl.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Ve Výzvě Jiřího Kubíka Cyril Höschl prozradil, jakou funkci ve vládě mu nabízel Andrej Babiš i proč se rozhodl ji odmítnout.

Článek

Kdyby ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl chtěl, mohl sedět v nové vládě. Nabídku vítěze voleb Andreje Babiše ale odmítl.

„Hledal figury, které by si mohl dát do výkladní skříně.“ Ve Výzvě dále Höschl komentoval i konkrétní důvody, proč do politiky odmítá vstoupit. V rozhovoru mluví také o tom, proč se společnost cítí mizerně, i když k tomu nemá objektivní důvody, a proč jdou někteří politici podobným náladám vstříc.

V této souvislosti Cyril Höschl komentuje i tento čtvrtstoletí starý výrok: „Třetina obyvatel téhle země je slabá duchem, každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik a zhruba polovina obyvatel v této zemi má podprůměrný intelekt.“ Výrok, který bývá občas připisován Miloši Zemanovi, (v roce 1992 se na něj odkazoval), původně pronesl v září 1991 sám Cyril Höschl.

Jak to s podílem dementních lidí a alkoholiků myslel a z čeho statistika vychází? I o tom mluví Cyril Höschl ve Výzvě. Její záznam najdete ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované