Hlavní obsah

Je libo Altwiener punč? Podívejte se, čím letos Čechy táhnou vídeňské vánoční trhy

U přezdobených vídeňských vánočních stánků můžete strávit hodiny.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři Seznamu vyrazili na vánoční trhy do Vídně. Na většině tamních míst začaly už v závěru minulého týdne. Od víkendu mohou lidé vybírat z dvacítky prostranství. Dobrá zpráva je, že oproti loňsku trhy nepodražily.

Článek

„Jestli chcete vidět nejlepší trh, zajděte na Spittelberg. Je velmi uvolňující a útulný. Určitě vám dají ochutnat trdelníky,“ radí vídeňská studentka, zatímco usrkává z voňavého horkého moštu a opodál ji sleduje skupinka přátel. Tato scéna přesně vystihuje uklidňující atmosféru vídeňských vánočních trhů. Návštěvníci si je užívají už od víkendu, nyní na ně vyrazili i reportéři Seznamu.

Vídeňané milují stovky roztodivných stánků na dvacítce místních trhů a ochotně radí záplavám turistů, kteří výlety prokládané horkými nápoji i rukodělnými výrobky hojně vyhledávají. „Loni nám přála zima a ideální počasí. Trhy navštívilo tři a půl milionu lidí. Myslím, že každou sobotu večer jsme velmi blízko limitu v počtu návštěvníků. V ty dny už ulice víc lidí nepojmou,“ vypráví šéf marketingu města Vídně Michael Draxler.

Má na starost především ten největší trh u radnice – Christkindlmarkt, slavnou mixáž tradice, vynikajících gastronomických specialit i záplavy světel občas plynule přecházejících do pověstného rakouského kýče. „Krásná kombinace. Máme tu 152 stánků. Většina je zaměřených na původní historické, ručně dělané výrobky. Je to jedinečný trh, kde nakoupíte vánoční dárky pro své milované. Stejně tak se tam dobře najíte,“ popisuje Draxler.

Platí to také pro ostatní trhy, které až na výjimky letos táhnou zákazníky už od poloviny listopadu. Advent startuje na začátku prosince a turistů je zatím o poznání méně než pár týdnů před Vánoci. „Přes týden tu není ještě tolik zákazníků, víkendy už jsou dobré. A Vídeňanům naše Baumkuchen chutnají. Někteří se za nimi vracejí,“ říká brigádník Martin Petrů o trdelníku. Právě stánek s českou sladkou dobrotou slaví na Freyungu premiéru.

Tamní starovídeňský trh nedaleko vznešené katedrály svatého Štěpána patří k městu jako kolo v Prátru nebo řeka Dunaj. Vídeňané tam chodí nasát vánoční atmosféru už od konce osmnáctého století.

Ti znalí dobře vědí, že tam dostanou jeden z nejlepších vánočních nápojů v celé Vídni. A že jich ve městě mají požehnaně. „Máme výborný Altwiener Punsch. Je to nápoj s bohatou rodinnou tradicí. Směs rumu, vína, pomeranče a dalších přísad, které jsou tajné. Hlavní ingrediencí je samozřejmě láska. Naše hlavní výrobkyně nápoj běžně připravuje každé ráno a se vší láskou,“ usmívá se prodejkyně Magdalena.

Právě nezaměnitelné vídeňské punče, svařená vína a další všemožné kombinace alkoholu s ovocem dodávají trhům na jedinečné atmosféře. Návštěvníkům po konzumaci i v zimě rychle tají úsměvy a těžknou nohy. „Řekla bych, že nejpopulárnější mezi punči jsou ty s lesními plody. Kvůli horkému ovoci a dalším ingrediencím. V módě jsou také novější drinky jako aperol s mandarinkami,“ myslí si polská prodejkyně, která nalévá nápoje na malém trhu hned vedle Hofburgu.

Co se líbí vám, nemusí tolik vyhovovat vaší peněžence. Punče stojí v přepočtu okolo sta korun, stejná částka je třeba na zaplacení zálohy na hrnek. Na trzích je můžete měnit stejně obratně jako poštovní známky. Překvapí různými tvary i barvami.

Předvánoční Vídeň samozřejmě není jen o gastronomii. Zatímco věřící i turisté zapalují svíčky pod mohutnými klenbami katedrály svatého Štěpána, venku opodál podupávají páry koní zapřažené do honosných vídeňských kočárů. Originální pohled na město stojí 1400 korun za dvacet minut projížďky.

Ať už si vyberete koňské hřívy, místní metro alias U-Bahn nebo věříte vlastním nohám, určitě byste neměli minout trh na Spittelbergu. Pokud jej budete marně hledat v úzkých uličkách, určitě napomůžou čichové vjemy. Mezi nazdobenými stánky se linou vůně langošů, trdelníků a vídeňských specialit.

Pokud jste fandové dekorací, rukodělných výrobků a vánoční výzdoby, vídeňské trhy shledáte rájem na zemi. Ve stáncích se skrývají figurky do betlémů, čokoládové nářadí, vykrajovátka na cukroví, plyšová zvěř a další předměty.

Jestli už vás okukování přehlídky tvarů a barev omrzelo, zamiřte z Christkindlmarktu na Radničním náměstí do přilehlého parku. Rázem se ocitnete v ledovém snu. Už tři roky tak Vídeňané říkají úzkým ledovým cestičkám. Na třech tisících metrech čtverečních si na bruslích užívají stovky sportovců. „Od ledna do března se ledový sen rozšíří na téměř trojnásobnou plochu,“ dodává Draxler.

Předvánoční Vídeň vás může naladit na příchod Ježíška stovkami možností. Stačí jen přijet a vybrat si.

Reklama

Doporučované