Hlavní obsah

Je libo obecní byt? Falešný úředník s razítky úřadů vymámil z lidí v Brně miliony korun

V Brně řádil falešný úředník. Obchodoval s obecními byty.Video: Anastasija Kriušenko, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policisté v Brně obvinili falešného úředníka. Podvedl minimálně patnáct lidí, když jim nabízel nájemní smlouvy v obecních bytech i jejich odkup. Škoda se může vyšplhat na desítky milionů korun. Policie hledá dalšího podezřelého.

Článek

Opatřil si fiktivní razítka brněnského magistrátu nebo městských částí a i díky nim lákal lidi na obecní byty. Muž, kterého policie obvinila z podvodu, se lidem představoval jako úředník Magistrátu města Brna. Měl jim zprostředkovat zisk obecního bytu. Obviněný z podvodu Pavel H. takto údajně poškodil minimálně patnáct lidí. Policie o výjimečném případu informovala ve čtvrtek a hledá případné další poškozené. Odhadovaná škoda je pět milionů korun, může však dosahovat i desítek milionů korun.

Před koupí muž provázel zájemce o privatizaci jednotlivými byty. „Podle dosavadních informací díky jednomu bytu obelstil až čtyři různé lidi,“ řekl vedoucí brněnského oddělení hospodářské kriminality Vladimír Machala. Obviněný se s kupujícími scházel v budovách brněnského magistrátu nebo městských částí, kde sepisoval falešné kupní smlouvy a vydával lidem potvrzení o zaplacení. Právě v budově magistrátu na Malinovského náměstí jej vyšetřovatelé zatkli. O tom, že policie jde po jeho stopách, netušil. Policisté u něj doma našli razítka statutárního města Brna, katastrálního úřadu, brněnského notáře nebo správy bytového fondu.

Prostředí magistrátu Pavel H. znal velmi dobře z dřívějška. Podle deníku MF Dnes je obviněný bývalý starosta Rojetína na Tišnovsku Pavel Hubálek. Ten byl obviněn z podvodu již před čtyři lety, policisté ale případ odložili. Je stále zastupitelem v Rojetíně. Podle současného starosty Martina Mináře ale na schůze zastupitelstva nechodí a v Rojetíně se nepohybuje. „Naposledy jsme se viděli v dubnu 2015. Už když byl ve funkci starosty, tak dojížděl do Rojetína z Brna. Na devadesát devět procent jsem si jistý, že se jedná o něj,“ řekl Minář.

Policie však nemůže tuto informaci potvrdit ani vyvrátit. „Jedná se o osobní údaj, a pokud MF Dnes něco takového zveřejnila, vystavuje se nebezpečí překročení zákona,“ řekl mluvčí policie Bohumil Malášek.

V době zatčení ale obviněný už žádné napojení na úřady neměl a nebyl schopný zajistit nájemní smlouvu na městský byt ani jeho odprodej do osobního vlastnictví. Obojí má jasná pravidla, která vyžadují také rozhodnutí rady městské části nebo městského zastupitelstva.

Muž je obviněný z podvodu. „V současné chvíli mu hrozí trest odnětí svobody od tří do osmi let. Pokud se zjistí, že škoda přesahovala deset milionů korun, hrozí mu až deset let vězení,“ řekl vedoucí oddělení Machala. Policisté muže zatkli v polovině června, lidi podváděl minimálně dva roky.

Policisté pokračují v hledání dalších poškozených. Předpokládají, že jejich počet je vyšší, stejně tak i materiální škoda. Vyzývají, aby se lidé, kteří se dostali do kontaktu s Pavlem H., obrátili na Policii České republiky. Zároveň pátrají po dalším podezřelém, Miroslavu Wagnerovi, narozeném v roce 1952, který by se mohl na podvodech podílet.

Reklama

Související témata:

Doporučované