Hlavní obsah

Je libo Okamurovu brašnu nebo náušnice? Za e-shop úřad pokutuje SPD i poslance Volného

Je libo Okamurovu brašnu nebo náušnice? Za e-shop úřad pokutuje SPD i poslance VolnéhoVideo: Petr Švihel/Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brašna stojí bez koruny dvě stovky, náušnice šedesát korun. Na skladu je i další sortiment – vše s podobiznou Tomio Okamury či logem strany. Teď budou muset ale za e-shop jeho provozovatel a SPD platit: Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí rozhodl o tučných pokutách mimo jiné za nepřiznanou volební agitaci na stránkách zásilkového obchodu. E-shopem se loni zabýval i jeden z dílů Zvláštního vyšetřování.

Článek

V případě SPD úřad v loňském roce udělil pokuty v celkové výši 145 tisíc korun (první pokuta 45 tisíc, druhá 100 tisíc) a Okamurova strana se tak stala nejtrestanější ze všech 230 registrovaných stran a hnutí.

„Celkový úhrn pravomocně uložených pokut v roce 2018 činí 2 282 700 korun. Pro srovnání – v roce 2017 to bylo 529 tisíc,“ říká Ivo Kousal z oddělení kontroly a správního řízení Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Vraťme se k SPD. Co ta konkrétně podle úřadu provedla?

Nezveřejnila údaje o osobě, která poskytla bezúplatné plnění v rámci volební kampaně, neodevzdala účetnictví k volební kampani do doplňovacích voleb do Senátu, neoznámila údaje o všech osobách, které poskytly nepeněžní plnění tři dny přede dnem voleb, nakládala s peněžními prostředky na volebním účtu po dobu 180 dnů ode dne vyhlášení voleb.

E-shopem SPD se zabýval i tento díl Zvláštního vyšetřování:

Zvláštní vyšetřování: Okamurova tajemství.Video: Vít Klusák, Filip Remunda, Seznam Zprávy

Ačkoliv jednotlivá provinění mohou působit jako byrokratické malichernosti, jde o závazná pravidla, která do zákona s platností pro všechny strany a hnutí vepsali sami poslanci, když k Novému roku 2017 spouštěli Úřad pro dohled nad hospodařením stran.

Poslanec Volný: Určitě se budu soudit

V případě samotného e-shopu SPD úřad rozhodl o pokutě přesto, že strana Tomio Okamury se oficiálně k zásilkovému obchodu nehlásí a zdůrazňuje, že jej provozuje její poslanec a šéf severomoravské stranické buňky Lubomír Volný. Jenže Volný na webových stránkách obchodu provozuje regulérní volební agitaci SPD. A to si měla SPD zanést do svých výkazů o financování kampaně jako takzvané bezúplatné plnění. A to neudělala.

Úřad v této věci vede řízení o uložení dvacetitisícové pokuty i s poslancem Volným, i když zatím pravomocné rozhodnutí nepadlo.

„Prozatím o ničem takovém nevím. Pokud takto úřad rozhodl, určitě se budu soudit,“ poslal svůj komentář prostřednictvím SMS zprávy Lubomír Volný.

Mluvčí strany SPD Michaela Dolenská na zaslané otázky, týkající se první pokuty ve výši 45 tisíc a druhé ve výši 100 tisíc, reagovala mailem: „Hnutí SPD uznalo výklad Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí jako oprávněný. V případě pokuty ve výši 45 tisíc korun jsme svůj postup ihned upravili a tato pokuta byla zaplacena. V dalším případě nebylo řízení dosud ukončeno, jelikož zde naše hnutí podalo proti výkladu úřadu odpor a brání se právní cestou.”

Internetový obchod SPD má sice v záhlaví uvedeno „oficiální e-shop SPD“, nicméně neprovozuje jej strana jako taková, ale lídr její moravskoslezské buňky a poslanec Lubomír Volný.

Policie případ odložila

Na další problém, spojený s e-shopem SPD, upozornil loni v březnu investigativní pořad Seznamu Zvláštní vyšetřování: někteří členové SPD totiž vypověděli na policii, že byli nuceni k odebírání zboží z e-shopu.

„Musel jsem si za své peníze koupit reklamní předměty na stranu SPD jako šály, odznáčky a jiné v hodnotě zhruba tři tisíce korun za období dvou měsíců a toto následně rozprodat a peníze odevzdat panu Volnému, který mi na to nedal žádný doklad,“ uvedl do policejního protokolu například bývalý okresní koordinátor SPD v Novém Jičíně Vladimír Machciník.

Machciníkovu verzi o povinných odběrech zboží a odevzdávání peněz lídrovi strany Volnému reportérům potvrdilo několik dalších lidí z SPD ze severní Moravy. „Na policii nám řekli, že to předají hospodářské kriminálce,“ uvedla v rozhovoru s reportéry Miriam Zemanová, bývalá koordinátorka SPD na severní Moravě.

Lubomír Volný, stejně jako předseda Tomio Okamura a další funkcionáři SPD, s reportéry na toto téma nekomunikovali.

Policie nakonec případ odložila. „Provedeným šetřením nebylo zjištěno, že by došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu, přestupku či jiného správního deliktu,“ uvedla bez bližších údajů v mailové odpovědi komisařka Gabriela Pokorná z krajské správy policie Moravskoslezského kraje.

Po zveřejnění epizody Zvláštního vyšetřování reagovala mluvčí SPD Michaela Dolenská, která v mailu uvedla: „Hnutí SPD neprovozuje ani nikdy neprovozovalo žádný e-shop a nemá z provozování takové činnosti žádný příjem. Souhlas s používáním symboliky nového hnutí SPD byl dán bezúplatně podnikající fyzické osobě na její žádost – žádost podal jako podnikající fyzická osoba pan Mgr. Lubomír Volný a souhlas byl dán panu Mgr. Lubomíru Volnému v polovině roku 2017. Důvodem bylo zajištění propagace SPD bez dalších nákladů pro hnutí. Spekulace o bohatnutí členů předsednictva SPD či hnutí SPD z této činnosti jsou lež.”

Toto vyjádření mluvčí SPD bylo podle informací Seznamu podnětem k tomu, aby se Úřad pro dohled nad hospodařením stran a hnutí zabýval případem jako deliktem proti zákonu o financování stran.

Pokuta 68 tisíc pro komunisty

Úřad vznikl k 1. lednu 2017, loni se tedy zabýval hospodařením stran a hnutí a dodržováním zákonných pravidel teprve druhým rokem. Mezi jedno ze základních pravidel patří například to, že strany nemohou investovat do volební kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny více než 90 milionů korun. Za toto porušení, kterého se zatím ale žádná strana či hnutí nedopustily, také náleží nejvyšší pokuta.

V roce 2018 úřad udělil přes 180 pokut, často za neúplné údaje o sponzorech či pozdní odevzdání výročních zpráv. Paradoxní je, že pravidla, která do zákona nastavili sami poslanci, loni porušilo i několik parlamentních stran.

Vedle Okamurovy SPD, která – jak už bylo uvedeno – utržila za několik přešlapů historicky nejvyšší pokutu ve výši 145 tisíc korun, dostali druhou nejvyšší sankci komunisté (68 tisíc – mimo jiné za včasné nezveřejnění údajů o všech sponzorech).

Místopředseda KSČM Petr Šimůnek k tomu uvedl, že s jednou z námitek strana zásadně nesouhlasí, a proto se brání u soudu. „Soupisku dárců KSČM aktualizovala jednou denně, podle úřadu to mělo být aktualizované neustále, to ale zákon nevyžaduje,“ říká Šimůnek. Úřad ale jako důvod udělení této pokuty KSČM uvádí něco jiného: neoznámení internetových stránek, kde budou zveřejňovány informace o financování kampaně, úřadu.

O něco nižší pokuty než komunisté – 55 tisíc korun – pak úřad loni vyměřil dalším čtyřem parlamentním formacím, a to hnutí ANO, KDU-ČSL, Piráti a STAN.

Všechny tyto strany a hnutí se dopustily stejného prohřešku – nezveřejnily všechny údaje o osobách, které poskytly dary ve volební kampani, tři dny přede dnem voleb, jak ukládá zákon.

Reklama

Doporučované