Hlavní obsah

„Je mi ctí být v hlavním městě Izraele.“ Viceprezident USA pronesl historickou větu v Jeruzalémě. Ambasáda se přesune v roce 2019

Americký viceprezident Pence potěšil během své návštěvy Izraelce historickou větouVideo: AP

 

Reklama

V projevu k izraelskému parlamentu také uvedl, že k přesunu americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma dojde do konce roku 2019.

Článek

Americký viceprezident Mike Pence v pondělí na úvod návštěvy Izraele při setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem prohlásil, že je mu poctou být „v izraelském hlavním městě Jeruzalémě“. Podpořil tak lednové Trumpovo rozhodnutí uznat Jeruzalém jako izraelské hlavní město a oznámil svůj záměr přesunout tam americkou ambasádu z Tel Avivu. Informovala o tom agentura Reuters.

V projevu k izraelskému parlamentu Pence řekl, že Washington hodlá přesunout svou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma do konce roku 2019.

Netanjahu prohlásil, že pouto mezi Spojenými státy a Izraelem „nikdy nebylo silnější“. Trumpovo gesto označil za „historické“ a Pencovi za něj poděkoval.

Trumpovo rozhodnutí ale rozhněvalo Palestince, se kterými se Pence při své současné návštěvě nesetká, a také mnoho arabských lídrů. Napětí bylo zjevné například, když se Pence v sobotu sešel s egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím či když v neděli hovořil s jordánským králem Abdalláhem II. Egypt i Jordánsko jsou totiž blízkými spojenci USA, ale rozhodnutí o Jeruzalémě vnímají jako kontraproduktivní.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás po prosincovém rozhodnutí Bílého domu oznámil, že se s představiteli USA nesejde. Dnes jedná v Bruselu se šéfy diplomacií zemí Evropské unie. Očekává se, že při té příležitosti Unii vyzve, aby uznala palestinský stát s hranicemi před rokem 1967 a aby zvýšila tlak na oživení mírových rozhovorů, ve kterých by mohla jednat jako zprostředkovatel. Palestinská samospráva již dříve oznámila, že Spojené státy se svým rozhodnutím o Jeruzalémě připravily o možnost hrát v palestinsko-izraelském mírovém procesu roli nestranného zprostředkovatele.

Palestinci na okupovaném Západním břehu Jordánu proti návštěvě Pence protestovali a zapálili několik plakátů s jeho fotografií. Největší arabská strana v izraelském parlamentu oznámila, že jeho dnešní projev bude bojkotovat.

Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Palestinci chtějí jako svou metropoli převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael anektoval v roce 1967 bez schválení mezinárodního společenství, zatímco izraelská vláda považuje Jeruzalém za nedělitelný.

Reklama

Doporučované