Hlavní obsah

Je možné, že se začnou hroutit demokracie, říká slavný americký politolog Levitsky. Velmi zranitelné je i Česko

Umírá demokracie? Exkluzivní rozhovor s americkým politologem Stevenem Levitskym v pořadu Svět bez obalu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Jak umírá demokracie” je název knihy dvou významných amerických politologů Stevena Levitského a Daniela Ziblatta, která se stala ve Spojených státech bestsellerem. Její autoři v ní na základě studia nejen americké politiky poukazují na to, co předchází kolapsu demokracie.

Článek

„Demokracie nejpravděpodobněji mohou zemřít v zemích, které jsou mladé a chudé. V 70. a 80. letech vzniklo s podporou Západu mnoho demokracií – v Latinské Americe, ve východní Evropě, v mnoha afrických zemích. Tam je nebezpečí rychlého konce demokracie,” říká v exkluzivním rozhovoru pro Seznam profesor Harvardské univerzity Steven Levitsky.

„Zdálo se jako samozřejmost, že demokracie v zemích jako Maďarsko, Polsko nebo Česká republika přežije. Teď je člověk o trochu více pesimistický. Ale já si stále myslím, že ze střední perspektivy jsou vyhlídky těchto zemí – vzhledem k životní úrovni a síle občanské společnosti, což jsou prostředky, které by měly zabránit nástupu nějaké autokracie, docela silné. To ale neznamená, že tu teď není období, kdy se autoritářské osobnosti nesnaží získat moc, což vidíme velmi zřetelně třeba v Maďarsku. A Česká republika se zdá překvapivě také velmi zranitelná, protože zde klasické politické strany dramaticky zeslábly v posledních letech.“

Budou se skutečně ve světě hroutit demokratické systémy v řadě zemí? Podle Levitského bude určující, co se bude dál odehrávat ve Spojených státech.

„Jedním z vážných důsledků Trumpova prezidentství je, že poprvé za více než jednu generaci tady máme vládu, která se vůbec nezajímá o demokracie ve světě. Vládu, která je velmi vstřícná k diktátorům, vládu, která mění americkou vnitřní politiku tak, že už přestává být vzorem demokracie. Spojené státy jsou podle mě stále ještě téměř v dobrém stavu, ale jako propagace demokracie, jak tomu bylo v 90. letech, už neslouží. To zmizelo. A to si myslím, že je také hrozba, která se bude zvětšovat. Pokud Spojené státy už nebudou model, pokud nebudou propagátorem demokracie, když nebudou bojovat s izolovanými nebezpečnými režimy a zároveň dojde ke kolapsu Evropské unie, tak to vidím jako velké ohrožení pro budoucnost,” říká dále v exkluzivním interview Steven Levitsky.

Podrobnosti v úvodním videu, které je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na Televizi Seznam každou středu od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované