Hlavní obsah

Je mu 102 let a myslel si, že jeho rodina zemřela v koncentračním táboře. Teď potkal svého synovce

Přežil holokaust, ale myslel si, že jeho rodina zemřela. Po skoro 70 letech potkal synovceVideo: AP

 

Reklama

Přeživší holokaustu Eliahu Pietruszka se setkal se svým synovcem. O jeho existenci nevěděl skoro 70 let. Myslel si, že jeho otec a Eliahův bratr za druhé světové války zemřel.

Článek

Eliahu Pietruszkovi je 102 let a od druhé světové války žil v domnění, že jeho rodina - rodiče a bratři Volf a Zelig - zemřela v koncentračních táborech. Jemu samotnému se povedlo z Polska utéct.

Oba rodiče a o devět let mladší bratr Zelig skutečně v táboře zemřeli, Volfovi se však podařilo osudu uniknout. Kvůli velkým vzdálenostem na sebe však bratři ztratili kontakt. Eliahu se usadil v Izraeli, Volf v ruském Magnitogorsku. Navzájem se ale považovali za mrtvé.

Začátkem listopadu však Eliahův vnuk Šakhar Smorodinsky objevil svědectví psané Volfem Pietruszkou. Stojí v něm, že Eliahu druhou světovou válku nepřežil. Smorodinskému se podařilo vypátrat adresu. Ačkoliv zjistil, že Volf Pietruszka v roce 2011 zemřel, spojil se s jeho jediným synem Alexandrem.

„Je to úžasné. Jsem doopravdy šťastný, že můj bratr má potomka a že jsme se mohli setkat,” řekl dojatý Eliahu Pietruszka.

Bývalý mikrobiolog, 102 let starý Eliahu Pietruszka, cítí úlevu, že konečně zná osud své rodiny. Podle něj je setkání s několik desítek let utajeným synovcem příhodným završením jeho dlouhého života.

Na setkání obou mužů se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované