Hlavní obsah

Je mu 13 a živí devítičlennou rodinu. Těžký život afghánského chlapce

Na živobytí si prací vydělává v Afghánistánu přes milion dětí.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jen třináctiletý chlapec z Kábulu se musí už ve svém věku starat o rodinu, která má devět členů. Afghánská vláda uvádí, že 1,2 milionu afghánských dětí si na svůj život vydělává fyzickou prací.

Článek

Mansurovi je jenom 13 let, ale už se jako jediný mužský člen musí starat o svou devítičlennou rodinu. Na kábulském tržišti - s trakařem a svým důvtipem. Tento smutný příběh má ale naštěstí dobrý konec.

„Přijal jsem všechny tyhle problémy, protože chci, aby moje sestry mohly chodit do školy. Chci vydělat dost peněz, aby měla moje rodina co jíst a aby měly sestry sešity a tužky,” říká Mansur.

Poté, co bylo video o jeho životě zveřejněno na sociálních sítích a viděly ho miliony lidí, se někteří z nich rozhodli malému afghánskému chlapci pomoct a změnili tak jeho život.

„Nepoužívám moc sociální média, protože jsem příliš zaneprázdněný, ale když jsem to video s Mansurem uviděl, tak mě to dojalo,” říká majitel soukromého vzdělávacího centra, které nabídlo všem Mansurovým sestrám i jemu samotnému bezplatné vzdělávání.

Rodině pomohly i různé charitativní organizace: Děti bez hranic třeba začaly rodině posílat 80 dolarů měsíčně a přispěli také soukromí dárci.

„Lidé nám dali peníze a oblečení. Někteří dali mouku. Každý se snažil pomoct, jak mohl,” dodává Mansurova matka. Mansurův život se otočil o 360 stupňů. Ale mnoho dalších afghánských dětí musí nadále v bídě pracovat a po učení mohou leda tak snít.

Reklama

Související témata:

Doporučované