Hlavní obsah

„Je mu 18 let a hraje to.“ Šikanovaný hoch z videa je znovu terčem útoků

Quaden při nástupu týmů australské ragbyové ligy.Video: twitter.com/NRL

 

Reklama

aktualizováno •

Quaden Bayles je devítiletý australský chlapec, kterého matka natočila po tom, co se stal obětí šikany kvůli svému dwarfismu. Video okamžitě vyvolalo na internetu pozdvižení a ještě tentýž den začaly o Quadenovi kolovat po sítích falešné zprávy.

Článek

Quadena šikanovali jeho vrstevníci, protože je prý „ošklivý“. Jeho matka natočila jeho reakci cestou domů ze školy. Ve videu mimo jiné řekl, že kvůli šikaně chce zemřít.

Jedna z nepravdivých zpráv tvrdila, že Quaden není ve skutečnosti devítiletý chlapec, ale osmnáctiletý mladý muž, který se na celé kauze snaží vydělat. Komik Brad Williams, který také trpí dwarfismem, pro Quadena založil účet na fundraisingové stránce GoFundMe. Na ten už přes 16 tisíc dárců poslalo celkem 366 tisíc dolarů.

Co tedy lidé na sociálních sítích o Quadenovi psali?

Důkazem Quadenova vyššího věku měla být mimo jiné fotografie, kde stojí vedle velkého svítícího čísla 18. „Někomu to může připadat překvapující, ale postáváním vedle číslice člověk automaticky nezestárne,“ píše web Snopes, který se zabývá vyvracením dezinformací. Fotografie, kde Quaden u čísla stojí, sice je z oslavy narozenin, ale nikoliv těch jeho. Jde o narozeniny jeho kamaráda Garlena a jak je vidět na archivovaném příspěvku z Instagramu, sám Quaden svému příteli k těmto narozeninám přál.

Foto: Facebook

Jeden z příspěvků na Facebooku, který ukazoval údajné důkazy pro Quadenův věk.

Druhý a o poznání slabší důkaz, že Quadenovi je ve skutečnosti osmnáct let a je bohatým mladíkem, byla jeho fotografie, kde nosí značkovou mikinu. Ani to ale není aktivita vyhrazená pouze pro dospělé.

Snopes také poukazují na video z roku 2015, kde Quaden vystupil v australské televizi Studio 10, kvůli jinému případu šikany. Tehdy mu byly 4 roky. Aby jeho současný věk musel být skutečně 18 let, pak by v tomto videu musel být Quaden třináctiletý teenager. Posuďte sami:

Na internetu jsou také k dohledání alba, která ukazují malého Quadena v roce 2011, kdy mu byl jeden rok.

Foto: Yarraka Bayles

Alba Quadenovy matky ukazují snímky z roku 2011. V této době mu nemohlo být 9 let.

Není to tedy pravda. Quaden Bayles je skutečně devítiletým chlapcem s dwarfismem, který se stal obětí šikany. Neexistuje jediný důkaz, že by snad měl být osmnáctiletým bohatým mladíkem, jak tvrdí některé příspěvky na sociálních sítích.

Reklama

Související témata:

Doporučované