Hlavní obsah

Je normální, že manžel jezdí mým služebním autem, říká Jermanová. Ostatním hejtmanům by to neprošlo

Středočeská hejtmanka a její služební superb, s nímž často jezdí manžel.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Manžel středočeské hejtmanky za ANO běžně jezdí podle zjištění Seznamu jejím luxusním superbem. Například do práce. Žádný jiný hejtman v Česku si takovou věc nemůže dovolit. Porušil by tím přepisy.

Článek

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) se diví, proč by nemohla manželovi půjčovat služební limuzínu. Je to prý benefit přesně podle předpisů kraje – a navíc nutný k tomu, aby ona i její rodina měly potřebný servis.

Seznam v minulých dnech podrobně zmapoval, jak hejtmančin manžel Jakub Pokorný jezdí černým superbem v nejlepší výbavě prakticky každý den doma po Benešově. Například do svého kadeřnického salónu.

V porovnání s jinými hejtmany má přitom středočeská politička v tomhle směru naprosto nevídaný bonus: žádný jiný hejtman si nemůže dovolit půjčovat krajský automobil svým příbuzným. Všude by taková přeměna služebního auta na rodinné znamenala porušení interních předpisů.

I hejtmančini spolustraníci z ANO si – jak Seznam zjistil – pečlivě hlídají, aby se nedostali do podezření, že čerpají nadstandardní výhody z veřejných peněz.

Například jihomoravský hejtman Bohumil Šimek z ANO má stejně jako Pokorná Jermanová také k dispozici dvě auta – jedno s řidičem, druhé si řídí sám a smí ho používat i k soukromým cestám. „Řídit toto auto může pouze on, nikoli rodinní příslušníci,” uvedla mluvčí Monika Brinzáková.

Karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) sice smí za volant pustit někoho z blízkých, ovšem jen za podmínky, že hejtmanka cestuje s nimi. „Dávám si na dodržování těchto pravidel dobrý pozor, to mně věřte,” řekla Vildumetzová.

Ona dělá kariéru, on se stará o rodinu

Manžel středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové využívá superb s dvoulitrovým motorem a automatickou převodovkou, jako by byl jeho. Pokorného nejčastější cestou je ranní dojíždění z domova do práce, kam to má dva a půl kilometru, zatímco jeho žena úřaduje v Praze.

Jakub Pokorný ušetří díky manželčinu superbu sedm minut na cestě do práce.Video: Vojtěch Blažek

„Náš partnerský vztah je nastaven tak, že já se plně věnuji výkonu své funkce a manžel zajišťuje servis domácnosti, stará se o mého syna a také vozí mého otce na ozařování do nemocnice. O víkendech mi pak manžel často dělá řidiče na služebních cestách, kdy navštěvuji akce pořádané starosty či neziskovými společnostmi v městech a obcích,“ vysvětlila Pokorná Jermanová v prohlášení, jímž reagovala na reportáž Seznamu. Přímý rozhovor na tohle téma odmítla.

Žádný příbuzný za volant...

Zpět k ostatním hejtmanům: Ivana Stráská, hejtmanka Jihočeského kraje za ČSSD, může používat jen auto s řidičem. Žádné další nemá. Podobně je na tom plzeňský hejtman, sociální demokrat Josef Bernard – ten dokonce cestuje v krajském autě jen pracovně, soukromě ho nevyužívá.

„Služební auto bez řidiče může pan hejtman využívat i k soukromým účelům, řídí jej pouze on a vede si knihu jízd, kam zaznamenává účely cest,“ upřesnila také Lucie Dosedělová, mluvčí Ústeckého kraje, který vede hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

Možnost, že by služební auto řídil někdo jiný, zakazují předpisy hejtmanovi Martinu Netolickému (ČSSD) z Pardubického kraje. Podobně to mají rovněž na Vysočině – hejtman Jiří Běhounek (zvolený za sociální demokracii) má také smlouvu s úřadem o soukromých cestách služebním vozem Kia. Jenže: „Dohoda neumožňuje řízení služebního automobilu jinými osobami,“ upozornila mluvčí Eva Neuwirthová.

...jedině, když je hejtmanovi špatně

Královéhradecký hejtman Jiří Štěpán z ČSSD má superb s řidičem a octavii, kterou si řídí sám. A ano – smí ji půjčit i někomu z rodiny. Ale jen při mimořádných situacích – například, když mu bude špatně. A jen po nezbytně dlouhou dobu. Rozhodně ne na dojíždění do práce nebo na zařizování záležitostí po městě, jako to dělá manžel středočeské hejtmanky.

Foto: Vojtěch Blažek

Černý superb nejčastěji uvidíte před kadeřnictvím hejtmančina muže v Benešově.

Totéž v Moravskoslezském kraji: když se hejtman Ivo Vondrák nebude cítit dobře nebo pojede na dlouhou, únavnou cestu, může ho za volantem služebního auta vystřídat i někdo další. Ovšem hejtman musí v takovém případě cestovat autem také.

I liberecký hejtman Martin Půta (STAN) smí auto půjčit – ale podle interních pravidel jen „v odůvodněných případech“. Přitom si musí pomocí speciálního systému na palubě auta přepínat mezi služebními a soukromými jízdami.

Přijel až před kadeřnictví

Hejtmanka Pokorná Jermanová říká, že soukromé kilometry platí ze svého. Neuvedla ale, kolik to třeba měsíčně bývá. Dodala také, že se jí kvůli používání služebního auta i při privátních cestách zvyšuje daňový základ o procento z ceny vozu – jak je to běžné i ve firmách.

Faktem ale zůstává, že Jakub Pokorný má díky své ženě výhodu, kterou by jinak nezískal: má k dispozici špičkové auto a nemusí se starat o pojištění ani o údržbu. Reportér Seznamu byl dokonce u toho, když mu ho hejtmančin řidič přistavil až před kadeřnictví.

Reklama

Doporučované