Hlavní obsah

Rakouští Svobodní bez prezidenta: Hofer dostal několik polibků smrti

Co vyhrálo prezidentské volby kandidátovi rakouských Zelených.

 

Reklama

Očima zpravodaje Seznamu ve Vídni: Prezidentskému kandidátovi rakouské FPÖ uškodilo v závěru kampaně několik podstatných věcí, včetně podpory ze zahraničí.

Článek

Zvolení Alexandera Van der Bellena v nedělním prezidentském klání v Rakousku pomohlo několik faktorů. Kromě jiného se mu podařilo v opakovaném druhém kole zmobilizovat voliče, kteří v předchozím hlasování k urnám vůbec nevyrazili.

Kandidátovi pravicově populistické FPÖ Norbertu Hoferovi navíc uškodila i podpora ze zahraničí. „Bylo to několik výrazných hlasů, jako je Geert Wilders, Marine Le Penová nebo Nigel Farage," říká z Vídně zpravodaj Seznamu Martin Jonáš.

Právě tito politici, kteří jsou tvrdě proti další evropské integraci a naopak se snaží Evropskou unii rozbít, vyvolali obavy, že by Hofer mohl prosazovat odchod Rakouska z EU.

„Dobrá zpráva pro Evropu"

Například komentáře německých médií považují vítězství Van der Bellena za dobrou zprávu pro Evropu. Dodávají ale, že jeho zvolení nic nemění na trendu posilování pravicově populistických stran.

Bývalý předseda Zelených Bellen v nedělním opakovaném hlasování podle stále ještě předběžných konečných výsledků získal 51,68 procenta, jeho soupeř  z pravicově populistické FPÖ Hofer 48,32 procenta.

Ještě se čeká na sečtení korespondenčních hlasů, kterých má být okolo sedmi set tisíc. Ty budou sečteny v pondělí, ale podle propočtů výsledek nijak neovlivní.

Nakonec překvapil poměrně velký rozdíl hlasů, které dali lidé jednotlivým kandidátům. Rozdíl překvapil i samotného Van der Bellena. Předvolební průzkumy totiž do poslední chvíle předpovídaly těsný souboj.

Van der Bellen se ujme funkce 26. ledna. Prezidenta nemá Rakousko od 8. července, kdy úřad opustil Heinz Fischer.

Reklama

Související témata:

Doporučované