Hlavní obsah

Je obětí sexuálního násilí. Od Duky mu přišla pohrůžka, ať udá jména zneužívaných

Foto: Profimedia.cz

Kardinál Dominik Duka zastrašuje oběti, říká v dětství zneužívaný Jiří Kylar i odvolaný církevní soudce Jan Rozek.

Reklama

Od kardinála Dominika Duky a jeho právníka Ronalda Němce dostal kdysi v církvi zneužívaný Jiří Kylar dopis s výzvou, aby do pátku 18. října označil všechny jemu známé oběti i pachatele trestných činů v církvi. V případě, že to neudělá, podá prý sám Duka trestní oznámení za nadržování pachatelům. Podobnou „výhrůžku” dostaly i další osoby, které Seznamu již dříve popisovaly kauzy sexuálního zneužívání v církvi.

Článek

Jiří Kylar, který byl v dětství zneužívaný katolickým knězem, poslal v minulém týdnu kardinálovi Dominikovi Dukovi dopis, ve kterém vyjadřuje své znepokojení nad čerstvými případy, kdy několik uživatelů sociální sítě Facebook odhalilo identitu jedné z obětí v diskuzních příspěvcích na facebookovém profilu Dominika Duky. Rozladilo ho zejména to, že s tím pražské arcibiskupství – podle jeho slov – odmítlo cokoli udělat.

„Jsem velmi zaskočen reakcemi vašich úředníků pana Romualda Štěpána Roba a pana Stanislava Zemana, kteří na žádosti o smazání diskuzních příspěvků pod vaším facebookovým profilem s ohledem na ochranu obětí sexuálního zneužívání toto odmítli, že se má oběť obrátit na ty, kteří tyto příspěvky na váš profil napsali,” uvedl v dopise. Dukovi také napsal, že je tím oběť vystavena tlaku, ponižování i dehonestaci.

„Zastrašování a vyhrožování”

Po třech dnech mu ale místo odpovědi k tématu odhalování identity obětí sexuálního zneužívání přišel dopis od kardinálova právníka Ronalda Němce. Psaní Kylar nedokáže vzhledem k jeho obsahu vnímat jinak než jako snahu o „zastrašování” a „vyhrožování”.

V textu Němec na základě „pokynu” jeho klienta – kardinála Duky – Kylara žádá, aby ukázal na další oběti, pachatele, případně i na spolupachatele trestné činnosti. „Žádám vás, abyste mi sdělil, kdo, kdy a na koho se obrátil z mých spolubratrů a jeho věc není řešena,” uvedl právník Ronald Němec.

A pokračoval: „Žádám vás, abyste podal trestní oznámení na pachatele těchto trestných činů. Mám za to, že vašim nekonáním může dojít k promlčení některého jednání, které popisujete, přičemž můj klient o něm neví. To by pak vedlo k situaci, kdy orgány činné v trestním řízení by nemohly konat. Proto sděluji, že pokud nejste ochoten konat vy, pak trestní oznámení na neznámého pachatele podá sám můj klient, a to ve věci nadržování.”

Kylar to považuje za účelové vyhrožování. „Místo proseb mi vyhrožují, že jsem spolupachatelem a spoluviníkem. Mojí povinností je chránit oběti. Já je nebudu vydávat policii. Očekával bych od církve mnohem větší dávku empatie a lásky vůči nim. Místo toho se jim ze strany církve dostává nenávisti.“

Další ultimátum, říká odvolaný církevní soudce

Téměř shodný dopis od právníka Němce dostal také odvolaný církevní soudce Jan Rozek. I on má termín k podání trestního oznámení do pátku. „Namísto omluvy přišlo další ultimátum,” reagoval pro Seznam Rozek s tím, že podobně laděných výzev dostal od Němce v minulosti už několik.

„Problém vidím v tom, že to tentokrát poslal i obětem a ty se opět cítí být pronásledovány církví. Kardinál po nás opět chce, abychom mu vyzradili identitu obětí, jinak na nás podá po 18. 10. trestní oznámení za nadržování,” sdělil. Takový přístup podle něj není v souladu s nařízením papeže.

Právník Němec se k záležitosti odmítl vyjádřit. „Vzhledem k prověřování možných trestných činů vám k této kauze nemohu poskytnout žádných detailnějších informací,” odepsal jen v krátkosti.

Nekomentoval ani to, jestli podobnou výzvu zaslal všem, kteří v minulosti hovořili o tom, že jsou jim známé další případy zneužívání. Tedy i představitelům dominikánského řádu, kteří na jaře sami přišli s informací, že mají „důvod podezřívat asi šest pachatelů z řad dominikánů”. Události se mají týkat 90. let a prvního desetiletí 21. století. Nicméně představený řádu Seznamu potvrdil, že je s ničím takovým Němec nekontaktoval.

Kauza „vyhrožování“ obětem ze strany pražského arcibiskupství přichází v době, kdy kardinála Duku policie prověřuje kvůli tomu, že měl nadržovat pachatelům trestné činnosti. Tuto informaci přinesl na začátku října Seznam.cz. Trestní oznámení padlo kvůli případu oběti, která pro účely reportáže Seznamu vystupovala pod přezdívkou Patrik R. a jejíž identitu teď mnozí odhalili na Facebooku.

Oběť má totiž za to, že Duka nadržoval pachatelům, kteří se násilí dopouštěli v dominikánském řádu, jenž tehdy hlava katolické církve v Česku vedla.

Reklama

Doporučované