Hlavní obsah

Je obtížné začít druhou kariéru po padesátce? Je, ale není na škodu to alespoň zkusit

Změna kariéry: z novináře jogínem.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Z novinařiny se odchází do PR, případně do oborů, kde se zase nějak pracuje se slovem. Případy, kdy novinář začne pracovat s tělem, rozhodně nejsou běžné. Když se k tomu někdo odhodlá, jde už opravdu o druhou kariéru. Jak to vypadá v praxi?

Článek

Bezmála třicet let se věnuje sportovní žurnalistice. Postupně začal psát také texty s kulturní a společenskou tématikou. Jenže teď, ve dvaapadesáti, by se z něj měl stát jogín. Jak to přijde? „Byl jsem osloven převzít poměrně významné vedoucí místo v respektovaném celostátním médiu. Řekl jsem si, že tohle je pro mě, mám zkušenosti odborné i praktické, mám chuť v téhle fázi kariéry přejít na vyšší úroveň a zase se něco naučit,“ vrací se Josef Káninský o rok zpátky k důležitému momentu svého rozhodnutí. „Zkusil jsem trochu nadsadit návrh na plat a byl jsem připraven z požadavku slevit, reálnou představu o částce jsem měl. Bohužel mzdový strop na tuto pozici byl tak nízko, že se mnou druhá strana už dál vlastně ani nejednala.“ A tak se vrhl na jógu.

Cvičení a studiu jógy a tantry se věnuje již několik let. Jeho praxe říká, že aktivního a pozorného člověka potkávají správné šance na správných místech. A když něco nevyjde, že je to nějaká odpověď, impuls, podnět a že se to prostě stát nemělo. Spiritualita zároveň připomíná, abychom probouzeli a pěstovali intuici. Ta Josefu Káninskému říká, že je v prozkoumávání své první profese, kterou vystudoval a celý život provozoval, téměř u konce. A tak se přihlásil do akreditovaného kurzu instruktora jógy, jímž na základě certifikátu již je.

Jaké to je, odhodlat se po překročení padesátého roku života k nové profesi? Je možné učinit to radikálním řezem? Co všechno při takovém rozhodování člověk prožívá? Odpovědi naleznete v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované