Hlavní obsah

Je ostuda, že náš premiér bude stát před soudem za zneužití evropských peněz, říká ředitel TI

Rozhovor s ředitelem Transparency International Davidem Ondráčkou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie dnes navrhla obžalovat obviněné v kauze Čapí hnízdo. Státní žalobce nyní podle spisu rozhodne, jestli podá obžalobu. O kauze Čapí hnízdo mluvili ve Večerních zprávách ředitel neziskové organizace Transparency International David Ondráčka a šéfredaktorka webu Neovlivní Sabina Slonková.

Článek

David Ondráčka považuje za logické, že se kvůli současnému politickému postavení Andreje Babiše probírá jeho podnikání z minulosti. Podle Ondráčky se ale i jiné případy nesrovnalostí v evropských fondech dostali k soudu až po letech.

„V prvním období evropských fondů těchto ‚Čapích hnízd‘ bylo více," připouští. „Byla tady pravidla, která se příliš nedodržovala, a snaha využívat peníze na projekty, které nebyly udržitelné a příliš nedávaly smysl. Podstatné je, že kauza staršího data dnes dohnala Babiše, který potom vstoupil do politiky,” doplňuje Ondráčka.

Babiš tvrdí, že se o navrhované obžalobě dozvěděl z médií. To by mohlo nahrávat jeho prohlášení, že jde pouze o politickou kauzu. S tím ale Ondráčka nesouhlasí. „Ta kauza se řeší několik let, co se stalo dnes, je jen další krok v trestním řízení. S největší pravděpodobností dojde k obžalobě. Jsme ale pořád daleko od pravomocného rozsudku a nejspíš uvidíme ohňostroj výmluv a zdržování.”

„Je to ostuda,” tvrdí Ondráčka. „Bude se o tom psát ve světě. Jsme členové Evropské unie a jde o zneužívání evropských fondů a dotační podvody s nimi.”

K aktuálnímu dění se vyjádřila i šéfredaktorka serveru Neovlivní Sabina Slonková, která kauzu dlouhodobě sleduje. Podle ní jde o dvě roviny důkazů, písemnou část a ústní svědectví. „Obě roviny se shodují v tom, že celou dobu, kdy podle Andreje Babiše vlastnili farmu jeho děti, ji ve skutečnosti vlastnil jeho holding. Osobou, která všechno řídila, byl přímo dnešní premiér Andrej Babiš.”

Jestli opravdu dojde k obžalobě si Sabina Slonková netroufá odhadnout. Podle jejího názoru by ale státní zástupce Jaroslav Šaroch musel projevit velkou dávku kreativity, aby zdůvodnil, proč případ k soudu neposlat.

Ondráčka se zároveň obává, že je na řadě několikaletý proces stejně jako u bývalého poslance Davida Ratha. Podle něj se nejspíš nedočkáme pravomocného rozsudku za dobu Babiše ve funkci premiéra.

V kauze jde o původní společnost ZZN AGRO Pelhřimov, která v roce 2007 patřila Agrofertu. Na podzim 2007 se ale změnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později dostala 50 milionovou dotaci na výstavbu Čapího hnízda. Pokud by se nestala samostatnou akciovou společností, neměla by jako součást velkého komplexu Agrofert na peníze nárok, protože dotace byly určené pro malé a střední podniky. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert. Dnes se firma jmenuje Farma Čapí Hnízdo. Holding Agrofert měl podle důkazů vést v době získání dotace Andrej Babiš. Farmu Čapí Hnízdo ale vlastnili jeho dvě dospělé děti a bratr jeho manželky.

Reklama

Doporučované