Hlavní obsah

Je premiér ve střetu zájmů? Ministři ČSSD tvrdí, že našli nejrychlejší odpověď

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Andrej Babiš ani ministr zemědělství Toman se nezúčastnili jednání o žalobě na Evropskou komisi. Ostatní ministři byli pro.

Reklama

Ministři před pár dny odhlasovali, že stát podá žalobu k Soudnímu dvoru EU kvůli pozastavení dotací holdingu Agrofert. Nikdo nebyl proti.

Článek

Když vláda minulý týden rozhodla, že podá žalobu kvůli pozastavení dotačních plateb pro holding Agrofert, byli ministři jednohlasně pro.

Dosud se vědělo, že kabinet premiéra Andreje Babiše tento bod schválil. Seznam Zprávy nyní zjistily, že jednání o tomto bodě se zúčastnilo jedenáct ministrů. A nikdo se hlasování nezdržel ani nebyl proti.

Tedy ani zástupci sociální demokracie. Dva ministři za ČSSD přitom u hlasování, zda žalobu kvůli pozastavení plateb podat, nebyli.

Jedním z nich byl ministr vnitra Jan Hamáček, druhým pak ministr zemědělství Miroslav Toman. Jeho neúčast je překvapivá, protože sám tento materiál předkládal. Chyběl také premiér Babiš.

„Z přítomných jedenácti členů vlády hlasovali pro přijetí předmětného materiálu všichni přítomní členové vlády. Nepřítomni projednávání předmětného bodu byli předseda vlády ČR, ministr vnitra a ministr zemědělství,“ uvedl pro Seznam Zprávy ředitel Odboru právního a kontrolního Úřadu vlády Jan Večeřa.

Před vstupem sociální demokracie do vlády se ve straně přitom řešilo, zda kvůli Babišově stíhání a právě také kvůli prověřování jeho střetu zájmů v souvislosti s firmou Agrofert koalici s hnutím ANO vytvořit.

Teď zástupci ČSSD odsouhlasili podání žaloby k Soudnímu dvoru EU kvůli platbám ve výši téměř 247 tisíc eur (zhruba 6,3 milionu korun). K jejich pozastavení došlo kvůli možnému Babišovu střetu zájmů.

Ministři sociální demokracie, kteří se hlasování o tomto bodu účastnili, své rozhodnutí brání.

„Premiér říká, že nám Evropská komise nemá co mluvit do českého práva. S tím tak úplně nesouhlasím, ale dohadovat se s Evropskou komisí je na hodně dlouho,“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Nejrychlejší spolehlivou odpověď nám může dát evropský soud. Tak budeme vědět nejrychleji, na čem jsme, a další diskuse bude zbytečná,“ doplnil Zaorálek.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) pak přiznal, že podání žaloby kvůli Agrofertu na jednání nijak nerozporoval. „Pokud bychom ji nepodali, tratili bychom my všichni – občané ČR. Jedná se skutečně o procesní záležitost, nikoliv politickou,“ napsal Seznam Zprávám Petříček.

Podobně pak Zaorálek, Petříček a také ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) říkají, že právě podáním žaloby k soudu se může vyřešit i to, zda je skutečně Andrej Babiš ve střetu zájmů.

„Já se rozhodla to podpořit, protože to je nejrychlejší cesta, jak může Soudní dvůr EU jako nejvyšší instance definitivně rozhodnout o premiérově střetu zájmů,“ uvedla Maláčová.

Evropská komise opakovaně uvedla, že český premiér má dál vazbu na společnost Agrofert, i když ji na začátku roku 2017 vložil do svěřenského fondu. To, že byl ve střetu zájmů, Babiš odmítá.

„Rozhodně to ale neznamená, a to bych rád zdůraznil, že bychom rozporovali výsledky auditu,“ prohlásil Petříček.

O tom, jestli Česko uspěje s žalobou Evropské komise kvůli zemědělským dotacím pro Agrofert, se však může rozhodnout až za příští vlády. Podobné případy, které posuzuje Soudní dvůr EU, se totiž nezřídka vlečou i několik let.

Reklama

Doporučované