Hlavní obsah

„Je psychicky nemocný a organizuje ho Klusák,“ řekl Zeman o Babišovi mladším

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Fotografie Andreje Babiše mladšího ze čtvrtečního mítinku hnutí ANO, kde se ostře opřel do svého otce. Za ním stojí režisér Vít Klusák.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman v souvislosti se čtvrtečním vystoupením syna premiéra Andreje Babiše na předvolebním mítinku řekl, že Babiš junior je nemocný a jeho výstup organizoval režisér Vít Klusák. „Pomýlený soud,“ reaguje filmař.

Článek

Zeman reagoval na nečekanou konfrontaci Andreje Babiše mladšího s jeho otcem, kterého dlouhodobě obviňuje, že ho nechal zavléct na Krym kvůli takzvané kauze Čapí hnízdo. „Prezident republiky Miloš Zeman odsoudil aktivity režiséra Víta Klusáka, který organizuje vystoupení psychicky nemocného syna českého premiéra. Prezident republiky při této příležitosti vyjadřuje předsedovi vlády plnou solidaritu,“ napsal na Twitter mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Babiš mladší ve čtvrtek svému otci před novináři oznámil, že je psychicky v pořádku. „Právě jsem vyšel od psychologa a mám soudního znalce. Jak se cítíš, když mě vidíš?“ uvedl Babiš mladší, kterého doprovázel režisér Klusák. Premiér reagoval tím, že ví, kdo jeho syna zneužívá. „My víme, kdo ho zneužívá, ale já o tom nechci mluvit,“ řekl premiér ve čtvrtek.

„Prezident ztrácí kontakt s realitou,“ řekl Klusák

Režisér Zemanův výrok označil za „naprosto pomýlený soud pana prezidenta, který už delší dobu prokazuje, že ztrácí kontakt s realitou“. „V žádném případě nic neorganizuji. A syn premiéra má nezávislé posudky, že netrpí žádnou psychickou poruchou,“ řekl dále Klusák Seznam Zprávám. Podle Klusáka je také „důležité říct, že za psychicky nemocného prohlásila Andreje Babiše mladšího doktorka Protopopová, která kandidovala za ANO“. „Zajímalo by mě, jestli si pan prezident tyto souvislosti uvědomuje,“ dodal režisér, který prý nechápe „jak může prezident z Hradu diagnostikovat někoho, na koho byla diagnóza uvržena účelově“. „Psychiatrické diagnózy se zneužívaly v Sovětském svazu k odstranění protivníka a vzhledem k tomu, že nás prezident republiky táhne tím směrem, tak se mi to celé spojuje,“ řekl k tomu ještě Klusák.

V sobotu se Klusák k věci rozsáhle vyjádřil také na svém Faceboku. Ve vyjádření nereaguje přímo na Zemana, ale píše, že ho zaráží „dětinská naivita“ některých politických komentátorů i některých novinářů, ba i jeho kolegů, kteří si „právě takhle představují nachystanou intervenci se secvičeným výstupem“. „Kdyby bylo naše vpadnutí s Andrejem Babišem juniorem do ústecké předváděcí akce hnutí ANO plánované jako scénka do nějakého filmu, tak bychom to přece neudělali takhle zběsile,“ argumentoval Klusák. „V davu novinářů bych měl zamíchaný svůj filmový štáb (nebo bych si záběry vzal ze záznamů ostatních štábů), Andrej by měl na sobě připevněný mikroport a nedoprovázel bych ho osobně a nezaséval tak spekulace, kdo tam vede koho,“ dodal. Režisér také zopakoval, že se na mítinku s Babišem mladším ocitli náhodou po cestě z testu u klinického psychologa. Se synem premiéra se filmař prý seznámil, když ho oslovil s nápadem natočit s ním film.

Babiš mladší poslal v lednu 2018 policii podle médií e-maily, v nichž psal, že byl unesen v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo, kvůli níž jeho otec i on sám čelili obvinění z dotačního podvodu. Později ve skrytě natočené reportáži Seznam Zpráv, zveřejněné v listopadu 2018, uvedl, že ho manžel tehdejší ošetřující lékařky Petr Protopopov proti jeho vůli odvezl na Ruskem anektovaný poloostrov Krym.

Premiér to popřel, řekl tehdy, že jeho syn trpí schizofrenií. Babiš mladší letos v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že vše, co od začátku ke kauze údajného únosu řekl nebo napsal na policii, bylo „upřímné a pravdivé“.

Lékařka Dita Protopopová vypracovala posudek, který měl podle médií Babišovu synovi pomoci vyhnout se trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Stíhání Babiše mladšího a dalších členů premiérovy rodiny bylo už zastaveno. Obvinění nyní čelí jen premiér a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), oba vinu odmítají.

Reklama

Doporučované