Hlavní obsah

Je s podivem, že se Messi k penaltě hnal. A Löw se může stát obětí vlastního úspěchu, zaznělo v glosáři

Glosář Luďka Mádla a Jiřího Hoška.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Autoři tradičního glosáře Luděk Mádl a Jiří Hošek se věnovali rozehranému MS v Rusku, kde zatím favorité neexcelují.

Článek

Turnaje typu fotbalového mistrovství světa mají své zavedené zákonitosti. V duelech základních skupin se zhusta potkávají favorizované týmy s outsidery, kteří se proti silnějším celkům obvykle zuby nehty brání, a to dává velké části zápasů podobný ráz.

Na MS v Rusku se silným celkům zatím příliš nedaří papírově slabší protivníky „přejet“, dokonce s nimi ztrácejí i proklatě cenné body.

Tak kupříkladu Němci „dokázali“ podlehnout Mexiku. Soupeř si na ně připravil speciální způsob hry s maximálním důrazem na co nejrychlejší protiúder bezprostředně po zisku míče. A Němci si příliš nevěděli rady. Navázali tak na přípravné zápasy, ve kterých - počínaje loňským listopadem - zvítězili jednou jedinkrát, a to ještě nad Saúdskou Arábií.

Podívejte se na profil Německa připravený před startem MS:

Video: AP

„Jde o nejméně přesvědčivé období německého fotbalu za dobu trenérského působení Joachima Löwa u reprezentace,“ míní Luděk Mádl. Ani start do šampionátu chmury z přípravy nezapudil, právě naopak.

„Stává se to i jiným, zdaleka nejen fotbalovým trenérům, ale třeba i politikům a mnohým dalším, že se po období, kdy kráčejí od vítězství k vítězství, stanou časem obětí vlastního úspěchu, když přijdou výsledky slabší, přičemž předchozí laťka je nasazena velmi vysoko,“ míní Jiří Hošek.

Z množiny hlavních favoritů zvítězila v prvních dnech šampionátu jen Francie, body v duelu se Švýcarskem ztratili remízou Brazilci. Ani Argentina nedokázala Islandu na jeho vyrovnávací gól dalším posunem skóre zareagovat. I proto, že Lionel Messi zahodil penaltu. Letos už čtvrtou z osmi.

„Vzhledem k jeho letošním problémům s penaltami, mě překvapilo, že se k zahrávání tohoto pokutového kopu vůbec hnal a nenechal střílet třeba Agüera,“ podivil se Jiří Hošek.

Proč favorité zatím tápou? Jak funguje systém VAR, tedy video pro pomoc rozhodčím? V jaké fotbalové dovednosti je fenomén Messi pod evropským průměrem? To vše naleznete ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Doporučované