Hlavní obsah

Je součástí sítě, která ždímá peníze z turistů. Konfrontovali jsme ho

4. díl investigativní série o nepoctivých pražských směnárnách.Video: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl investigativní minisérie, která rozkrývá, jak funguje byznys se směnárnami na těch nejlepších místech v centru metropole. Stačilo pár týdnů a vlastníci se znovu změnili. Konfrontovali jsme muže, který je součástí celé sítě.

Článek

Na sklonku prosince 2019 připravil tým našich reportérů sérii reportáží, ve kterých rozplétali, kdo vlastní problematické směnárny v srdci Prahy. Proč problematické? Opakovaně „zapomínají“ vydávat klientům účtenky, lžou o skutečných kurzech, využívají dvojí kurzovní lístky a odmítají lidem právo na odstoupení od provedené transakce.

Rozkrývání toho, kdo směnárenskou síť – alespoň papírově – vlastní, zavedlo reportéry Janka Rubeše a Honzu Mikulku do malé obce Halič uprostřed Slovenska k muži jménem Juraj Paľaga. Ten vůbec netušil, že je lukrativní byznys v hlavním městě Česka psaný na jeho jméno. Během rozhovoru ovšem přiznal, že si je vědom toho, že mohl být zneužitý jako „bílý kůň”.

Připomeňte si tuto reportáž:

Směnárny v Praze vlastní Slováci z vesnic, kteří o tom vůbec nevědí.Video: Janek Rubeš, Honza Mikulka, Seznam Zprávy

Za muže, který měl celý proces zřízení společnosti zprostředkovat, označil Paľaga jistého Richarda Stana. I on byl z návštěvy reportérů Seznam Zpráv značně překvapen a tvrdil, že o tom nic neví. Přesvědčte se:

Má 22 exekucí. A lukrativní byznys v Praze. Jak funguje „hra“ směnáren.Video: Seznam Zprávy

Nicméně nás dovedl ke jménu, které je pro celý příběh důležité: Richard Stano vlastní firmu společně s Janem Dočekalem – a to už je osoba na pražské směnárny velice úzce navázaná.

Jak? Sám Dočekal vlastní síť směnáren pod společnostmi Commodimex a dříve GMO. Obě také pokutované ČNB ve výši 400 tisíc korun. Kurzovní lístky, za které byly jeho firmy pokutovány, a lístky „Paľagových” směnáren jsou identické. Dočekal v minulosti vlastnil směnárnu na pobočce, kde byl ještě v prosinci zapsán jako majitel Paľaga. A podle insiderů je to právě Jan Dočekal, kdo stojí v čele celé pyramidy. Svá zjištění jsme doložili v této reportáži:

Směnárníci přepisují bílé koně ze Slovenska na Ukrajinu. Vše je dokonale kryto.Video: Janek Rubeš, Honza Mikulka, Seznam Zprávy

Prakticky okamžitě po odvysílání všech tří dílů série se majitel směnáren znovu změnil. Místo Juraje Paľagy je teď papírově drží člověk jménem Pavel Veselý.

I toho jsme se pokusili vystopovat. Veselý by se měl zdržovat na jedné z několika adres (je mezi nimi uvedený i městský úřad), avšak ani na jedné jsme ho nenalezli. Víme jen to, že měl velké dluhy a podle bývalé sousedky byl kdysi odsouzen k trestu odnětí svobody.

A tak jsme se pokusili dostat na kameru samotného Jana Dočekala.

Zastihli jsme jej v jedné ze směnáren v Brandýse nad Labem. Mluvit s námi, stejně jako další možní majitelé poboček, odmítal. Nakonec ovšem několik vyjádření na kameru dal, jak se můžete přesvědčit v úvodním videu. Jeho výroky jsme do jednoho ověřili.

V čem Jan Dočekal neříkal pravdu:

Neměl. Z veřejných zdrojů je patrné, že Jan Dočekal byl majitelem minimálně dvou pokutovaných společností, které provozovaly několik směnárenských poboček v Praze.

Jak jsme uvedli už výše, Jan Dočekal je v současné době stále majitelem společností GMO a Commodimex. Obě v minulosti provozovaly směnárny v Praze a byly pokutovány Českou národní bankou.

Pobočky těchto společností momentálně vlastní Pavel Veselý. Alespoň na papíře. Tyto pobočky dále provozují směnárenskou činnost s úplně stejným kurzovním lístkem, za který byly Dočekalovy společnosti pokutovány.

V rozhodnutí ČNB se píše: „Společnost GMO uveřejnila informace o nabídce výhodnějších směnných kurzů způsobem zaměnitelným s údaji o směnných kurzech uvedených na kurzovním lístku, čímž porušila zákaz podle ustanovení § 12 odst. 2 věty první zákona o směnárenské činnosti, a dopustila se přestupku provozovatele podle ustanovení § 22 odst. 1 písm. e) zákona o směnárenské činnosti, za což se jí ukládá podle ustanovení § 22 odst. 2 písm. b) zákona o směnárenské činnosti pokuta ve výši 400 000 Kč.”

Ze stejného důvodu (a několika dalších) dostala pokutu i Dočekalova druhá společnost Commodimex. A to konkrétně za kurzovní lístek ve směnárně na pražské Florenci.

O tom, že pokuta je za dvojí kurzovní lístek, by jako majitel firmy měl Jan Dočekal vědět, protože vyjádření jeho společnosti znělo, že kurzovní lístek považuje za správný.

Jak jsme zdokumentovali, směnárna v ulici Karlova měla na zdi papír určený pro zaměstnance, na kterém byl seznam s kontakty na vedení. Jako jeden z prvních kontaktů na „užší vedení” byl uveden právě Jan Dočekal.

U jiné pražské směnárny na ulici 28. října zase Jana Dočekala označili pracovníci ostrahy jako svou kontaktní osobu pro tuto směnárnu.

Viz výše.

Jaký vztah má muž z reportáže k pražským směnárnám?

Připravili jsme pro vás jednoduché shrnutí celého pozadí vztahu pana Dočekala a pražských směnáren. Můžete si ho prohlédnout v následující infografice:

Celé znění odpovědi pana Jana Dočekala si můžete přečíst zde:

Máte informace k tomuto případu? Ozvěte se nám na e-mail podvodnesmenarny@seznam.cz.

Reklama

Doporučované