Hlavní obsah

Je těžké přijmout Ameriku jako domov. Tomáš Satoranský o nelítostné NBA, splněném snu i rasismu

Intimní zpovědi s Tomášem Satoranským: O nelítostné NBA, splněném snu i rasismu ve Spojených státech.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Asi každý malý basketbalista v Česku by chtěl být jako on. Když Tomáši Satoranskému před třemi lety přistála na stole nabídka z Washingtonu Wizards, ani minutu neváhal. Dokonce sám sebe vyplatil ze smlouvy v Barceloně. „Člověk nemůže zpětně přemýšlet, že přišel o nějaké peníze. Šel jsem za svým snem,“ říká v pořadu Intimní zpovědi.

Článek

Dostat do se NBA prý bývá snazší, než se v ní udržet. Tomáš Satoranský si jako jediný český hráč užívá nejlepší basketbalovou stage na světě už třetí sezonu.

„Mám před sebou pořád spoustu cílů. Třeba získávat důležitější roli v týmu, pořád vidím obrovský potenciál, kam se posunout,“ říká sedmadvacetiletý rozehrávač Wizards. Energický kluk z Flory na pražských Vinohradech, který si v USA splnil dětský sen.

Moje místa: Jak obyčejný kluk z Flory dobyl americkou NBA. S nejlepším českým basketbalistou po stopách úspěchu:

S Tomášem Satoranským na místech, kde kariéra úspěšného sportovce začínala.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Satoranský je teprve čtvrtým Čechem v historii, který si v NBA zahrál. Jeho úloha v týmu Wizards navíc zápas od zápasu roste. Je bezpochyby největší hvězdou tuzemského basketbalu, jakýmsi symbolem současné úspěšné generace a oporou národního týmu, který se na podzim poprvé od roku 1982 kvalifikoval na mistrovství světa.

„Basketbal je v Americe součást kultury. K té zemi patří stejně jako k tamní černošské kultuře. Také u nás popularita basketu roste. Já teď jsem v nejsledovanější soutěži. Cítím zodpovědnost, a proto se doma snažím pomáhat malým dětem, budoucí generaci," potvrzuje Satoranský.

V Praze Na Folimance každé léto pořádá vlastní kemp a trénuje v něm malé basketbalisty. Sám si kariéru v NBA vysnil už jako kluk a jeho cesta do USA připomíná dokonale narýsovaný projekt. Bez enormní energie, úsilí a dřiny by se ale nikdy neuskutečnil. V patnácti letech debutoval v domácí soutěži, pak se vypracoval v jednu z hvězd evropského basketbalu a lídra slavné Barcelony.

Jeho život se točí kolem basketbalu a díky manželce Aničce taky kolem dobrého jídla. „Španělsko byl gastronomický ráj, proto jsme se Ameriky báli. Hodně lidí si myslí, že život tam je o hamburgeru a hot dogu, ale všechno tam šlo hodně nahoru. Washington je jedno z nejlepších měst v Americe pro život, je hodně proevropské a multikulturní. Je to takový menší New York, kde je víc přírody a je uvolněnější,“ říká.

Přesto na rozdíl od jiných úspěšných českých sportovců, zejména hokejistů, v USA nechce natrvalo zůstat.

„Bezesporu jsou to lidi, co mě táhnou zpátky domů. I život ve Španělsku je úplně jiný, sympatie z lidí tam přímo vyřazuje. Oblíbil jsem si to ve Španělsku tak moc, že bych se tam chtěl jednou vrátit. A pak mi hrozně chybí Česko, to je můj domov a ztotožňuji se s lidmi tady. Proto je pro mě hodně těžké přijmout jako domov Ameriku,“ přiznává.

Jednou z věcí, které Tomášovi na životě ve Spojených státech vadí, je tamní plýtvání. „Říkám tomu Waste Land. Hodně se tam plýtvá s jídlem. A co nesnáším, když jdete nakupovat do samoobsluhy, prodavačka vám dá šest igelitových tašek a vůbec to neřeší. S tím se neztotožňuju a rád bych se v tom víc angažoval. Díky manželce o těchhle věcech mnohem víc přemýšlím," říká.

Jak dlouho by se ještě chtěl v nejlepší basketbalové lize světa udržet? Vnímá v Americe rasismus? Co ho žene dál, jak moc touží po týmovém úspěchu a proč nedá nikdy dopustit na reprezentační dres?

Odpovědi nejen na tyto otázky najdete ve videu v úvodu článku.

Pořad Intimní zpovědi vysílá Televize Seznam každé úterý od 20:45.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

Reklama

Doporučované