Hlavní obsah

Kde je Barack Obama? Ovce rozpoznává obličeje slavných

Vědci z Cambridge naučili ovci rozpoznávat obličeje čtyř známých osobnostíVideo: Reuters

 

Reklama

Co mají společného Barack Obama, herečka Emma Watsonová, herec Jake Gyllenhaal a britská moderátorka Fiona Bruceová? Všechny dokáže rozpoznat ovce, kterou vycvičili vědci z Cambridge.

Článek

Velšská horská ovce, která patří do stáda univerzity v Cambridge, je schopná rozpoznat obličeje čtyř známých osobností s přesností, jež se blíží rozpoznávacím schopnostem lidí.

„Věděli jsme, že ovce poznávají tváře svých chovatelů. Ale toto nás i přesto překvapilo,” řekla profesorka neurobiologie Jenny Mortonová, která studii vedla. „Rozpoznávání obličejů je sofistikovaný proces. Ale ovce mají velké mozky, dokážou od sebe rozpoznat i jiné ovce,” dodala profesorka.

Ovce, která byla pro experiment vybrána, uspěla při rozpoznávání v 80 procentech případů, pokud se osoba na fotografii dívala před sebe. U fotografií s lehce nakloněným obličejem její úspěšnost mírně klesla.

Výzkum není tak nesmyslný, jak se může zdát. V roce 2006 byly odchovány ovce, které trpí mutací způsobující Huntingtonovu chorobu. Mortonová si pár ovcí s touto mutací přivezla do Velké Británie. Doufá, že rozpoznávání obličejů se připojí ke skupině testů, které monitorují chování ovcí a účinnost léků na Huntingtonovu chorobu.

„Ovcím poskytujeme léčbu. Na našich úkolech pro ně pozorujeme, jak se jim daří. Vidíme tak, jak rychle se učí a co se učí,” podotkla Mortonová. „Pokud léčba bude fungovat, pak mezi zdravou ovcí a ovcí s Huntingtonovou chorobou neuvidíte rozdíl,” dodala vědkyně.

Jak se ovci rozpoznávání daří, se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované