Hlavní obsah
Online

Nic lepšího si nedokážu představit, komentuje narození syna šťastný princ Harry

Královská rodina přivítala dalšího potomka.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Vévodkyně ze Sussexu Meghan, manželka prince Harryho, porodila chlapce. Informaci potvrdil pár na svém instagramu.

Článek

Vévodkyně ze Sussexu porodila chlapce. V pořadí následnictví na královský trůn bude její syn sedmý, nestane se však automaticky princem, tak jako její sestřenice a bratranci, děti prince Williama a Kate Middletonové.

„Je to kluk! Jejich královské výsosti vévoda a vévodkyně ze Sussexu jsou přešťastní, že mohou oznámit narození dítěte,“ znělo oficiální prohlášení královského páru. Pohlaví svého dítěte rodiče předem znát nechtěli, jeho jméno ihned oznámeno nebylo.

Matka i novorozenec vážící necelých 3,3 kilogramu, jsou „v pořádku“, uvedli Meghan a Harry.

Narození miminka Meghan a prince Harryho se očekávalo na přelomu dubna a května a rozpoutalo nevídané množství sázek na jméno, pohlaví i přesné datum narození. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda se narodí dívka či chlapec

  • Oficiální tisková zpráva královské rodiny

    Královská rodina na svém instagramovém účtu zveřejnila oficiální tiskovou zprávu. Stojí v ní mimo jiné, že s vévodkyní Meghan je v domě Frogmore Cottage ve Windsoru její maminka Doria Raglandová.

    Foto: instagram.com/royalfamily

  • Vévodkyně pravděpodobně porodila doma

    Britská média spekulují o tom, že vzhledem k tomu, že princ Harry oznámil narození potomka před domovem vévodského páru ve windsorském Frogmore Cottage, je pravděpodobné, že Meghan porodila v domácnosti.

  • Syn se možná bude jmenovat Eric

    Podle Simona McCoye z britské stanice BBC se narozený princ bude jmenovat Eric.

  • Princ Harry po narození syna: Nic lepšího si nelze představit

    Princ Harry před novináři po narození syna.Video: Martin Zíta, Reuters

  • Gratulují Mayová s Corbynem

    Mezi prvními gratulanty vévodského páru je premiérka Spojeného království Theresa Mayová a lídr opozice Jeremy Corbyn. Oba poblahopřáli k narození dítěte a popřáli jemu i mamince, ať se jim dobře daří.

  • První snímky dítěte budou zřejmě ve středu

    První fotografie nejnovějšího člena britské královské rodiny lze podle zahraničních médií očekávat ve středu.

  • U hradu Windsor se začali scházet příznivci královské rodiny

    U hradu Windsor se scházejí lidé.Video: Reuters

  • Vévodkyně porodila už ráno

    Vévodkyně Meghan podle vyjádření Buckinghamského paláce chlapce porodila už v pondělí ráno, konkrétně v 5:26. Chlapec podle paláce po porodu vážil 3,2 kilogramu. Spolu s manželským párem byla u porodu také matka Meghan Doria Raglandová.

  • Jméno ještě není jisté

    Harry jméno potomka neprozradil. S Meghan nad ním prý ještě přemýšlí.

  • Meghan i synovi se daří skvěle, potvrdil Harry

    Princ Harry potvrdil médiím narození chlapce a oznámil, že jak dítěti, tak mamince se daří výborně. Dále poděkoval všem za podporu během těhotenství vévodkyně.

  • Vévodkyně ze Sussexu Meghan porodila chlapce, manželé to oznámili na svém instagramovém účtu

    Foto: instagram.com/sussexroyal

    Vévodkyně ze Sussexu Meghan porodila chlapce.

  • Místo porodu je zatím neznámé

    Vévodkyně ze Sussexu začala nad ránem pociťovat porodní bolesti a její manžel byl od té chvíle po jejím boku, uvedl královský palác. Podrobnosti o tom, zda rodí doma, či v nemocnici, nezveřejnil.

  • Chlapec bude mít také americké občanství

    Jelikož je Meghan stále občankou Spojených států, ke stejnému kroku se připojí i její dítě. Každý Američan, který žil v zemi déle než pět let, automaticky předává občanství svým potomkům. A jelikož otcem je Brit, potomek bude mít občanství dvojí.

    Očekává se, že Meghan v budoucnu požádá o trvalé občanství ve Spojeném království. Tento proces ale vyžaduje čas – v Británii musí pobývat déle než pět let.

    Princ Harry je vnukem královny Alžběty II., se svou nynější manželkou Meghan se oženil loni 19. května. Harry je v nástupnictví na královský trůn šestý v pořadí. Jeho dítě s největší pravděpodobností na trůn nikdy neusedne.

  • Dítě bude pravděpodobně lord nebo lady

    Všechny děti prince Harryho a Meghan tak pravděpodobně ponesou titul lord nebo lady. Konečné rozhodnutí ale může učinit královna Alžběta II., která již v minulosti udělila výjimku. A to právě v případě dětí prince Williama. Pro zajímavost, dva jeho potomci se narodili také ve stejném období, princ Louis 23. dubna a princezna Charlotte 2. května.

    Situace kolem titulu nového královského potomka je však složitější. Princ Harry při své svatbě získal od královny titulů hned několik – vévoda ze Sussexu, hrabě z Dumbartonu a baron Kilkeel. Pokud by se nyní narodil chlapec, mohl by tak nést „nižší“ titul po svém otci a stal by se hrabětem.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy