Hlavní obsah

Je to dost, ale ne tolik, kolik se čekalo. Uber vstupuje na burzu a má hodnotu „jen“ 82 miliard dolarů

S akciemi Uberu se začne obchodovat v pátek.Video: Karolína Štuková, AP, Youtube.com

 

Reklama

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber vstupuje na akciový trh. Cenu svých akcií stanovil na 45 dolarů, což je méně, než se předpokládalo.

Článek

Rozpětí, ve kterém se cena akcií Uberu mohla pohybovat, bylo 44–50 dolarů. Hodnota 45 dolarů za akci je tak na spodní hranici. I tak je díky téhle částce tržní hodnota firmy 82,4 miliardy dolarů, což je zhruba 1,9 bilionu Kč. Primární veřejná nabídka (IPO) Uberu je tak největší od roku 2014, kdy své akcie uvedl na burzu čínský internetový prodejce Alibaba, píše agentura AP.

Stanovená emisní cena akcií nicméně výrazně zaostává za dřívějšími odhady, které podnik oceňovaly až na 120 miliard dolarů. Někteří odborníci přesto považují stanovenou emisní cenu akcií Uberu za příliš vysokou. Podnikatel v technologickém sektoru Brian Hamilton například upozorňuje, že Uberu se sice daří zvyšovat tržby, ale stále zůstává silně ztrátový.

Uber v rámci IPO nabídl investorům 180 milionů akcií, jejichž prodej mu vynesl 8,1 miliardy dolarů. To je téměř 186 miliard Kč.

S akciemi podniku se v pátek začne obchodovat na newyorské burze NYSE. Podle agentury Reuters firma doufá, že se díky opatrnému přístupu ke stanovení emisní ceny vyhne propadu akcií, který při březnovém vstupu na burzu zažila konkurenční společnost Lyft.

Společnost Uber od svého vzniku podle agentury AP prodělala kolem devíti miliard dolarů, tedy přes 200 miliard Kč. Navíc připouští, že může trvat ještě řadu let, než se stane ziskovým podnikem.

Uber, podobně jako další alternativní taxislužby, čelí v řadě zemí regulačním a právním překážkám. Na problémy firma narazila rovněž v České republice, kde se stala terčem stížností a protestů ze strany provozovatelů tradičních taxislužeb.

Reklama

Související témata:

Doporučované