Hlavní obsah

„Je to hanebnost.“ Pražská část žaluje majitele nádraží Vyšehrad

Foto: Praha 2

Zchátralé bývalé nádraží Vyšehrad.

Reklama

Městská část Praha 2 podala kvůli špatnému stavu nádraží Vyšehrad trestní oznámení na soukromého majitele. Viní ho z obecného ohrožení. „Přístup vlastníka je slušně řečeno hanebný,“ uvedla starostka Jana Černochová.

Článek

Památkově chráněné budově se na konci tohoto týdne začala propadat střecha. „Zástupci druhé městské části odmítají akceptovat katastrofální stav budovy bývalého nádraží Vyšehrad a naprostou nečinnost stávajícího vlastníka. Po aktuálním šetření na místě objektu, kdy bylo zjištěno výrazné narušení střešní konstrukce, podala městská část trestní oznámení pro obecné ohrožení,“ potvrdila městská část.

Od roku 2007 je secesní objekt nádraží v rukou soukromého investora, firmy RailCity Vyšehrad. Ta se však prý o objekt nestará a s radnicí Prahy 2 vůbec nekomunikuje. „Stavební úřad Prahy 2 vydal rozhodnutí, kterým nařídil kromě jiného provedení účinných opatření proti klimatickým vlivům, zejména zakrytí střechy, aby se eliminovalo zatékání do domu a další devastace objektu. Majitel budovy však nařízení nerespektuje, proto bude stavební úřad dále postupovat v rámci zákona a prostředky vynaložené na zabezpečení objektu bude vymáhat po vlastníkovi,“ uvedla radnice.

Podívejte se, jak dopadlo nádraží Vyšehrad:

+2

„Už toho máme opravdu dost. Stav tohoto památkově chráněného objektu je alarmující a přístup vlastníka slušně řečeno hanebný,“ podotkla starostka Jana Černochová (ODS). „Jednání magistrátu se soukromým vlastníkem se táhnou roky a také nikam nevedou. Primátor (Prahy Zdeněk Hřib - pozn. red.) nám sedm měsíců neodpoví na náš úřední dopis. Obrátili jsme se proto na orgány činné v trestním řízení a podali trestní oznámení a věc řešíme po linii státní správy. Jsme připraveni udělat razantní kroky, které povedou k záchraně této památky a jedné z dominant Prahy 2.“

Foto: Praha 2

Městská část Praha 2 nechala dle jejího názoru rizikový objekt v rámci možností zabezpečit.

Budovu nádraží by do svého vlastnictví chtělo získat město, jednání se však zatím nedaří a magistrát uvažuje i o vyvlastnění. Pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) již dříve agentuře ČTK řekl, že majitel požadoval buď příliš velkou cenu, nebo výměnou stavební pozemky, se kterými již však má magistrát jiné záměry. Podle dřívějších vyjádření chtěl vlastník 117 milionů korun, magistrát na základě znaleckého posudku mohl nabídnout pouze 67 milionů. RailCity Vyšehrad se do médií dlouhodobě nevyjadřuje, sídlo má v budově nádraží.

Nádraží není v majetku městské části, Praha 2 i tak pro zajištění ochrany obyvatel zabezpečila okolí objektu zábranami. „Budova nádraží bude také pod zvýšeným dozorem městské policie,“ dodala Černochová.

Budova vznikla v letech 1904 až 1905, provoz nádraží byl zastaven kolem roku 1960. V soukromých rukách je objekt, který byl v roce 2000 prohlášen za kulturní památku, od roku 2007. Obnovení původní funkce není možné, protože moderní normy neumožňují umístit nádraží v zatáčce. Město místo toho plánuje vlakovou zastávku na Výtoni.

Jak Praha 2 popisuje vývoj situace okolo bývalého nádraží Vyšehrad:

· majitelem budovy bývalého nádraží Vyšehrad je od roku 2007 soukromý investor,

· nový majitel odmítal s radnicí Praha 2 komunikovat a řešit chátrající stav budovy,

· stavební úřad Praha 2 vedl s vlastníkem budovy několik správních řízení – bez odezvy,

- na nezájem vlastníků narážela i snaha Prahy 2 o odkup budovy; městská část měla zájem budovu odkoupit, zrenovovat a její prostory využít jako kulturní centrum – například galerie, kavárna, knihovna; jedním z návrhů bylo i umístění Muchovy epopeje,

· Praha 2 se několikrát obrátila na magistrát, který má v dané věci větší kompetence – bez výsledku,

· vzhledem k nečinnosti magistrátu a vlastníka budovy se rozhodla situaci obecného ohrožení řešit sama Praha 2,

· podala trestní oznámení pro obecné ohrožení,

· rozmístila kolem budovy bezpečnostní zábrany a provedla další opatření k bezpečnosti v okolí areálu,

· městská část povolala statika k posouzení stavu objektu; v pátek stav objektu bývalého nádraží Vyšehrad zhodnotil a konstatoval, že dočasná opatření jsou z hlediska bezpečnosti dostačující

Reklama

Doporučované