Hlavní obsah

„Je to jako mít dítě kyborga.“ Vědci objevili mikroplasty v placentách

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vědci vůbec poprvé nalezli částice mikroplastů v placentách nenarozených dětí. Jde o objev, který u nich budí obavy.

Článek

Dopad, který mají mikroplasty na zdraví člověka, dosud není znám. Podle vědců ale mohou nést chemikálie, které by v tomto případě dlouhodobě poškodily plod nebo narušily vývoj jeho imunitního systému. Částice se do těl matek pravděpodobně dostaly vdechnutím či během konzumace.

Výzkum, který se uskutečnil v Itálii, odhalil částice mikroplastů v placentách celkem čtyř zdravých žen ze šesti zúčastněných. Detekovány byly mimo jiné také přímo na plodu a v membráně, kde se plod vyvíjí. U všech žen těhotenství i porod proběhly bez větších komplikací.

Vědci analyzovali pouze 4 % z každé placenty, počet objevených částic je tak zřejmě mnohem vyšší, než kolik uvádí studie zveřejněná ve vědeckém časopise Environment International. Částice byly obarveny modře, červeně, oranžově nebo růžově a mohly pocházet z obalů, kosmetiky nebo výrobků pro osobní hygienu.

Nalezené mikroplasty většinou dosahovaly velikosti 10 mikronů (0,01 mm), jde o dostatečně malou velikost, aby byl možný jejich přesun krevním řečištěm. Částice se tak tímto způsobem mohly dostat do těl kojenců, přesnější informace v tomto případě však vědci nedokázali stanovit.

„Je to jako mít dítě kyborga; neskládá se jen z lidských buněk, ale ze směsi biologických a anorganických entit,“ cituje britský list The Guardian Antonia Ragusu, ředitele porodnictví a gynekologie v nemocnici San Giovanni Calibita Fatebenefratelli v Římě, který výzkum vedl. „Matky byly v šoku,“ dodává.

Znečištění prostřednictvím mikroplastů již zasáhlo všechny části planety; od samého vrcholu Mount Everestu až po nejhlubší oceány, píše Guardian. O lidech je již z dřívějších dob známo, že malé mikroplastové částice vstřebávají během jídla, pití vody a dýchání.

Jejich účinek na tělo znám není, vědci ovšem tvrdí, že vyhodnocení tohoto problému je naléhavé, a to zejména u kojenců. Již v říjnu totiž vědci odhalili, že děti krmené umělým mlékem v plastových lahvích polykají až miliony částic mikroplastů denně. V roce 2019 pak vědci ohlásili objev na plodové stěně placenty v podobě částic znečištěného ovzduší.

„Vzhledem k zásadní roli placenty při podpoře vývoje plodu a při jednání s vnějším prostředím je přítomnost potenciálně škodlivých plastových částic předmětem velkého znepokojení. Je třeba provést další studie, aby bylo možné posoudit, zda přítomnost mikroplastů může vyvolat imunitní reakce či jestli může vést k uvolnění toxických kontaminantů vedoucích k poškození,“ uvádí italští výzkumníci ve zveřejněné studii.

Během porodu pozorovaných matek se porodníci vyhýbali užití jakýchkoliv plastů, které by způsobily kontaminaci placenty. Používali tak bavlněné rukavice a lůžko na porodním sále zakrývaly pouze bavlněné ručníky. K přestřihnutí pupeční šňůry použili kovové nůžky.

Reklama

Doporučované