Hlavní obsah

Je to jako sci-fi. Turisty ve Francii nabádá k nasazení roušky kamera

Foto: Profimedia.cz

Pláž v jihofrancouzském Nice.

Reklama

V Evropě se v posledních dnech zvyšují nárůsty nákazy koronavirem. Množí se i případy na poslední chvíli zrušených dovolených, francouzské Nice zavádí mluvící kamerový dohled. Země zpřísňují podmínky pro cestování.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Mluvící kamery v Nice

Policie ve jihofrancouzském letovisku Nice využívá veřejný kamerový systém vybavený reproduktory k tomu, aby lidem připomínala povinnost nosit roušky. Může se také přímo obracet na ty, kdo se nechovají, jak mají, napsal portál politico.eu.

„Třeba v případě rvačky nebo velké skupiny se policisté mohou obrátit přímo na lidi, kterých se to týká, a křiknout na ně ‚Pozor, vidíme vás, policista přichází‘,“ vysvětlil Anthony Borré, zástupce starosty pro bezpečnost.

Radnice v místech, kde se schází hodně lidí, mezi devátou hodinou večer a druhou hodinou ráno pouští předem nahrané vzkazy, kterými jim připomíná, že mají mezi sebou udržovat rozestupy a dodržovat pořádek.

„Je to jako sci-fi,“ zhodnotil tuto novinku nejmenovaný turista v listu Nice-Matin.

Francie ve středu informovala, že za posledních 24 hodin zaznamenala 1695 nových případů nákazy, což je nejvyšší denní nárůst od konce května. Narůstá i počet lidí umístěných na jednotkách intenzivní péče. Francie se rovněž potýká s nedostatkem personálu, který by mohl občany na koronavirus testovat. Mnoho zdravotníků a zaměstnanců laboratoří je totiž v současné době na dovolené.

Vstup na palubu zakázán

Server BBC informoval o příběhu britské rodiny, jíž bylo zamezeno vstoupit na palubu letadla společnosti EasyJet, ve kterém měla odcestovat na dovolenou do Řecka. To totiž nařizuje příchozím vyplnit speciální formuláře. Musí je vyplnit 24 hodin před odjezdem. Cestující následně obdrží QR kód, který musí předložit. Rodina Britky Michelle není jediná, jež byla nucena zůstat na místě odletu. BBC informuje o rodinách, které ve středu nemohly odletět například do řecké Kefalonie. Největší britská cestovní kancelář Tui sice tvrdí, že takové případy jsou v menšině. Řecká ambasáda v Londýně ale přiznává, že se tyto případy množí.

Rodina Britky Michelle se nakonec do Řecka dostala. Původně chtěla změnit destinaci a strávit dovolenou na Mallorce. To jí ale rovněž nebylo umožněno. Británie totiž obnovila restrikce pro cestování do Španělska. Rodina tedy musela naplánovat cestu novou. Ta ji stála dalších 700 liber.

„Nejsem si jistá, zda na tom někomu z EasyJetu vůbec záleželo,“ řekla Michelle BBC.

Karanténa pro cestující z Belgie

Britská vláda nově zavede povinnou dvoutýdenní karanténu pro všechny, kdo do země přijedou z Belgie, ve které, tak jako v řadě evropských zemí, v posledních dnech narostl počet nakažených koronavirem. Informoval o tom britský bulvární deník Daily Mail. Ministerstvo dopravy zatím tyto informace nepotvrdilo.

Počet nakažených se v Belgii v posledních dnech zvýšil rekordně. Každý den minulého týdne se průměrně nakazilo okolo 491 lidí, což je o 68 procent více než v předchozím týdnu, uvedla agentura AP.

Británie nedávno nařídila 14denní izolaci lidem přijíždějícím ze Španělska, následně i z Lucemburska. Ministr kultury Oliver Dowden nedlouho nato uvedl, že je britská vláda připravena okamžitě rozhodnout o povinné karanténě při příjezdu lidí i z dalších zemí, jestliže se v nich situace šířením koronaviru „vymkne kontrole“.

Svatební ohniska

V Polsku ve čtvrtek také ohlásili rekordní nárůst nových případů koronaviru: testy za den odhalily 726 případů. Jde o vůbec nejvyšší číslo denního nárůstu od začátku epidemie. Stoupající tendenci země zaznamenává poslední dva týdny.

Ministerstvo zdravotnictví v reakci na zhoršující se situaci ve čtvrtek zavedlo epidemický okresní semafor. Mapa situace v jednotlivých okresech se bude aktualizovat dvakrát týdně. Červené, tedy nejhorší na počet nakažených, jsou teď okresy ve Slezsku a v Malopolsku. Nově tam platí zákaz trhů, kulturních akcí, zavřené jsou posilovny, kina, sport je bez fanoušků a počet lidí na svatbách je omezený na maximálně 50 lidí. Oslavy svateb jsou totiž v posledních týdnech častými ohnisky nákazy.

Reklama

Doporučované