Hlavní obsah

Je to jistá investice, uvěřily desítky lidí. Teď nevědí, kde miliony skončily

Foto: Web: Simply Development

Stavba rodinných domů v Satalicích.

Reklama

Téměř dvě stě členů developerského družstva investovalo miliony korun do výstavby domů. Po kolaudaci se jim peníze i se ziskem měly vrátit. Teď však zjišťují, že na projekt nikdy nedoputovaly. A bojí se, že o ně nenávratně přišli.

Článek

„Stavíme a dělíme se o zisk.“ Tak zní jeden ze sloganů družstva Simply Short Term Development, které založil v roce 2017 podnikatel Vlastislav Římský. Družstvo spadalo oficiálně pod jeho bývalou společnost Simply Management.

Nabídka zněla lákavě. Družstvo lidem slibovalo, že pokud investují do výstavby rodinných domků v Satalicích na okraji Prahy, několikanásobně se jim vložené peníze vrátí. Postupně se členy stalo 185 zájemců.

„Do družstva jsem se dostal přes svého bývalého přítele Petra Sluku z Liberce. Tehdy mi Petr vykládal, že to je jistá investice. Investoval jsem postupně několik milionů korun,“ popisuje Seznam Zprávám Miroslav, jeden ze členů družstva.

Družstevníci ale nevěděli, že Římský je na financování developerského projektu v Satalicích oficiálně dohodnutý s dalšími podnikateli, kteří kvůli tomu založili společnosti Rodinné domy Satalice a Satalice Development.

A ti zas tvrdí, že neměli ponětí o družstvu. „V tu dobu jsme nevěděli, že družstva existují a dávají peníze na stejný projekt, který byl financovaný z jiných zdrojů,“ řekl Seznam Zprávám člen z vedení společnosti Rodinné domy Satalice. (O družstvech mluví v množném čísle, neboť krom Simply Short Term Development existovalo i Simply Long Term Development, pozn. red.)

Mezitím dali členové družstva dohromady 35 milionů korun. A bylo jim řečeno, že tyto peníze půjdou přímo firmě, která domky staví. „Družstva vybrala peníze a ty půjčila Simply Managementu. Celkově půjčila 35 milionů korun, z toho šlo několik milionů korun provize panu Slukovi a Patřičnému. K dnešnímu dni je pak celková částka 45 milionů,“ řekl Seznam Zprávám Římský.

Kromě Sluky tak zmínil i druhého muže, který sháněl členy družstva - Pavla Patřičného.

Dodatečné vyjádření Pavla Patřičného

Pavel Patřičný k článku uvádí, že od družstva Simply Short Term Development nikdy žádnou finanční částku z titulu provize neobdržel. Současně je předsedou představenstva ve funkci teprve od 26. července 2019. Ke změně představenstva došlo na základě rozhodnutí a volby náhradní členské schůze. Jednalo se vyústění dlouhodobé nespokojenosti členů družstva s fungováním družstva za předchozího vedení družstva. Pavel Patřičný od té doby působí co by krizový manager družstva a činí kroky pro obnovení řádného fungování družstva a vymožení peněz z problémového projektu v Satalicích. Současně pan Pavel Patřičný doplňuje, že nikdy nefiguroval ve společnosti Salia Group a neměl vliv na chod této společnosti. Vůči společnosti Salia Group je poškozeným investorem.

Kde jsou naše peníze?

Co však družstevníky nejvíce zajímá a co Římský neobjasnil, je odpověď na otázku, kde zmíněné desítky milionů skončily. Do firmy, která za projektem v Satalicích oficiálně stojí - Rodinné domy Satalice - nedoputovaly. Dokládá to výpis z účtů společnosti, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Římský na to ale reaguje slovy, že vedení společnosti blafuje. „Mystifikují, jelikož vědí, že to bylo placeno přímo dodavatelům,“ reagoval Římský. Domky stavěla firma Otostav. Ta však obdržela peníze od společnosti BPD Finance, u níž měla firma Rodinné domy Satalice sjednaný úvěr.

Kdo stojí za družstvem

Družstvo vzniklo v roce 2017 a spadalo spolu s dalším družstvem Simply Long Term Development pod společnost Simply Development, kterou vlastnil podnikatel Vlastislav Římský. Obě zmíněné společnosti jsou již v likvidaci.

Spolu s ním se v družstvu angažoval Petr Sluka z Liberce a Pavel Patřičný se svou manželkou z Rychnova u Jablonce nad Nisou. l O nich členové mluví jako o těch, kdo je do družstva zlákali.

Sluka i Patřičný již dříve figurovali ve společnosti Salia Group, kterou policie vyšetřuje kvůli údajnému podvodu více než tří tisícovek lidí, škoda stoupá ke dvou miliardám korun. Princip v této kauze odpovídá tomu, co se odehrává v Římského družstvu: Společnost lidem nabízela vysoké zhodnocení vkladů, ke kterému nikdy nedošlo a naopak investoři přišli i o jistiny vkladů.

Sluka redakci nebral telefon. Patřičný podíl na těchto transakcích popírá a tvrdí, že on sám je obětí podvodu v Salia Group. Co se týče sporu s družstevníky, viní předchozí vedení družstva. „Na to, kam šly peníze družstevníků, se zeptejte předchozího vedení, já jsem v družstvu až od roku 2019,“ řekl Patřičný Seznam Zprávám. David Trešl - člen bývalého vedení - však tvrdí opak. „Byl jsem v družstvu jenom chvíli najmenovaný, ale vše řídil Římský. Patřičný sháněl družstevníky a spolu s manželkou od nich vybíral peníze,“ řekl Seznam Zprávám Trešl.

Petr Sluka na telefonáty Seznam Zpráv nereagoval a na zaslané dotazy SMS zatím neodpověděl.

„Pan Římský uvedl družstevníky v omyl a ve výsledku všechny peníze používal úplně jinde, protože na stavbu ani nikdy nedoputovaly,“ řekl Seznam Zprávám David Trešl, který se v projektu zpočátku s Římským angažoval. „My jsme se od nich odtrhli a nechceme s nimi mít nic společného, protože to je hromada podvodníků,“ tvrdí.

+1

Vedení družstva své členy stále ubezpečuje, že jejich penízy šly tam, kam měly, a vše se jim po kolaudaci rodinných domů vrátí. I se ziskem. To však podnikatelé, kteří za projekt oficiálně vystupují, považují za lež. Na domy už mají kupce a zisk si chystají rozdělit mezi sebou. S družstevníky se však nepočítá, protože s nimi podnikatelé nemají žádný smluvní vztah.

„Předseda družstva pan Patřičný nám celou dobu tvrdil na členských schůzích, že naše peníze už odešly developerům, kteří domy budou stavět. Všichni jsme s tím tedy počítali, že během několika měsíců se nám již naše peníze vrátí,“ popisuje člen družstva s tím, že tomu už přestává věřit.

Římský ale nadále odmítá, že by kohokoliv okradl. „Já za ně bojuju, aby vše dostali. Družstevníci říkají, že chtějí své peníze, protože vše mělo být hotové před rokem. Lidé ale podepsali smlouvu, která neříká, na jaký projekt peníze přesně jdou. Navíc je tam také napsané, že se peníze vrátí po kolaudaci,“ uvedl Římský.

Tvrdí, že část peněz družstevníků šla například na stavební projekty v Těšeticích a Zahrady Novosadská v Olomouci, kde se staví několik desítek bytů.

Olomoucký projekt, který má Římský na starost, je oficiálně vedený pod italskou společností Fidimed fiduciaria s nedohledatelnou vlastnickou strukturou.

Co ale budí další pochybnosti, je fakt, že olomoucké byty prodává Římský pod falešnou identitou. Respektive: prodává je realitní makléř David Sedlář, který má ale na svém internetovém profilu fotku Římského. Ten tvrdí, že jde o omyl, protože se na internetu prohodily fotky.

Foto: Seznam Zprávy

Vlastislav Římský.

Na viděnou u soudu

Družstevníků, kteří už nevěří slovům Římského, že se jim peníze vrátí, mezitím přibývá. „Na peníze můžeme nejspíš zapomenout, je to celé tragédie. Peníze zmizely a je jenom otázkou, kde tedy skončily,“ uvedl Miroslav.

Někteří družstevníci už proto společně spřádají plány, že podají hromadné trestní oznámení. „Investoval jsem více než dva miliony korun a jednalo se o mé životní úspory. Někteří další členové mi říkali, že by se k mému trestnímu oznámení přidali,“ řekl Seznam Zprávám člen družstva, který si nepřál být jmenován.

Družstvo ale funguje dál. V červnu se podle družstevníků přejmenovalo na Developerské družstvo (v obchodním rejstříku je zatím uveden starý název, pozn. red.), do kterého přišlo dalších třicet lidí, kteří buď investovali základní vklad, nebo už i část svých životních úspor za vidinou toho, že se jim peníze až několikanásobně vrátí.

Družstvo momentálně láká členy na investice do výstavby čtrnácti nízkoenergetických rodinných domů na Kladně. Podle Trešla se ale jedná o další podvod. „Dělají to zase na stejném principu. Vybírají peníze na projekty, které s tím nejsou spjaty,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované