Hlavní obsah

„Je to katastrofa,“ ozývá se od ředitelů škol, kde roušky zůstávají

Foto: David Neff

Roušky ve třídách zůstávají stále ve třech krajích v Česku. Ředitelé nejsou nadšení, ale akceptují to.

Reklama

Ve třech krajích zůstala povinnost nosit roušky ve školách. Ředitelé doufají v co nejrychlejší změnu. Jihočeský hejtman upozornil na nespravedlnost systému a chce, aby se roušky nařizovaly po okresech, nikoli krajích.

Článek

Jihočeský, Zlínský a Liberecký – tři kraje, kde žáci a učitelé doplácí na neúprosná covidová čísla. Ve všech těchto krajích je totiž týdenní incidence nad 30 (počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel), a proto zde žáci ani učitelé zatím nesmí odložit roušky ve třídách.

Ředitelé, se kterými Seznam Zprávy mluvily, reagují odevzdaně a věří, že i toto opatření má svůj důvod a „ti nahoře“, jak vládu označil ředitel z Libereckého kraje Jiří Skalský, vědí, co dělají. Přesto ze své pozice, kdy jako jedni z mála neodkládají roušky, nejsou nadšeni.

„Samozřejmě nás to mrzí. Říkáme si, že tato konkrétní oblast není v současnosti nijak postižena a že rozdělení na kraje nás v tuto chvíli znevýhodňuje. Nicméně nám nezbývá nic jiného než to respektovat, což je v době letních teplot o to těžší,“ přiznává Libor Mandovec, ředitel základní školy Kovářov v jižních Čechách.

To ředitelka Základní školy Holešov Jarmila Růžičková ze Zlínského kraje se vyjádřila o trochu více expresně a použila slovní spojení, že se jedná o „katastrofu“ v těchto horkých dnech. „Někdy roušku trošku povolíme, protože prostě potřebujeme, aby nám děti rozuměly. Děti také využívají každé chvilky, kdy si to mohou trošku povolit,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy.

S tím, že se ale jejich kraj bude řadit mezi ty, kde se rozvolnění konat nebude, tak trochu počítala. „Protože před pár dny se ukázala ta nákaza v Bánově (ZŠ a MŠ Bánov, kde se potvrdilo zhruba 28 nákaz, pozn. red.), takže nám bylo jasné, že když ministerstvo mluvilo o tom, že některé kraje budou nadále muset nosit roušky, že to budeme my. Tak to bereme smířlivě,“ vysvětluje Růžičková.

Naopak ředitel základní školy v Liberci Jiří Skalský se k opatření raději nechce vůbec vyjadřovat. „Já si o tom můžu myslet své, ale jak to vyhodnotí ti nahoře, tak to je,“ vysvětlil.

Na výtky ředitelů ale už stihl zareagovat jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Požádal ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), aby přehodnotil pokyn ohledně nošení roušek ve školách a rozhodovalo se o nich po okresech, nikoli krajích, protože situace v okresech se může zásadně lišit.

„Respektuji epidemiologická čísla, ale je nesmysl, aby v okrese Strakonice (v Jihočeském kraji) musely děti ve škole roušky mít a v sousedním okrese Klatovy (v Plzeňském kraji), kde je výskyt násobně vyšší, tak ne,“ upozornil na nespravedlnost Kuba.

Přestávky tráví děti venku

Některé školy se snaží žákům usnadnit průběh dne tím, že tráví co nejvíce času venku. „Děláme všechno pro to, aby žáci měli nějaký režim mimo školu. Mohou trávit velké přestávky venku, tak se jim to snažíme takto zpříjemnit. Nosit to celý den je velmi nepříjemné. Snažíme se tak, aby se pohybovali někde, kde to nemusí mít,“ vysvětlil ředitel Základní školy Josefa Kajetána Tyla a Mateřské školy Písek Pavel Koc.

I on je z rozhodnutí vlády naštvaný. „Byl bych rád, kdyby už to neplatilo, ale akceptuji to, protože mi nic jiného nezbývá,“ řekl Koc Seznam Zprávám. Děti to ale podle něj zvládají celkem dobře a chápou, že se to musí dodržovat.

To v Základní škole Holešov se podle Růžičkové někteří žáci proti rouškám dokonce bouří. „Argumentují tím, že některá vládní opatření byla protizákonná, jak zjistil Nejvyšší soud. Vysvětlili jsme jim, že některá pravidla je potřeba dodržovat a tyto věci musí vyřešit právníci,“ řekla. Děti podle ní mají tyto vědomosti od rodičů, kteří to před dětmi řeší.

Rozhodně ale podle ní nemá smysl nedodržovat opatření, která vláda zavedla, a dopouštět se nějaké anarchie. „Hygiena chodí na kontroly a my jsme už letos kontrolu měli a i více škol mělo kontrolu během té rotační výuky, takže to nestojí za to ta pravidla nedodržovat,“ vysvětlila.

Rodiče si zatím podle ředitelů škol na opatření nosit roušky ve třídě nestěžují. „Zatím žádné reakce od rodičů nemáme,“ řekl Mandovec. To samé potvrdili i ostatní.

Všichni ředitelé však doufají, že se od příštího týdne situace změní. Žádný příslib však od ministerstev nedostali. „Ale vzhledem k tomu, že to bylo vyhlášeno, že se to opírá o to číslo incidence, které je týdenní, tak předpokládám, že do týdne se to může nějak vyvinout,“ věří Mandovec. „Kéž by to bylo dřív,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované