Hlavní obsah

Je to ke škodě rodinného života. Ústavní soud vysvětlil, proč zůstanou obchody zavřené

Zákon měl platit pro všechny obchody, reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu tajemník Asociace českého tradičního obchodu.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ústavní soud ve středu zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení zákona o prodejní době.

Článek

Velké obchody zůstanou o vybraných svátcích i nadále zavřené. Skupina senátorů neuspěla u Ústavního soudu s návrhem na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.

Ústavní soud mimo jiné v odůvodnění svého rozhodnutí uvedl, že v posledních desetiletích dochází k rozvolňování pravidelného střídání pracovních a svátečních dnů v týdnu.

„A to jak ke škodě rodinného života, tak i k újmě na osobní spokojenosti. Zavedení určitých dnů v roce, které budou obecně chápány jako dny, které nejsou určeny k práci, představuje zmenšení takové újmy,“ argumentují například soudci.

Zákon se týká prodejen s plochou nad 200 metrů čtverečních. Právě k tomu mají obchodníci aktuálně největší výhrady. „Pokud by zákon měl platit, a po dnešku to vypadá, že bude, tak by se měl vztahovat na všechny bez výjimky,“ řekl Seznamu Jan Hrdina, tajemník Asociace českého tradičního obchodu.

Naopak zástupci zaměstnanců obchodu jsou s výsledkem spokojeni. „Přáli jsme si tento výsledek,“ řekl Ivo Grossmann, právník Unie zaměstnanců obchodu.

Zákon o prodejní době tedy dál platí v současné podobně. Větší obchody proto zůstanou zavřené 1. ledna, na Velikonoční pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smí velké obchody prodávat jen do 12:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované