Hlavní obsah

Páteční oznámení z Kolína nemusí být poslední. Je to kritické, říká šéf

Firmám chybí výrobní materiál, rozkolísanost trhu kvůli pandemii je velká, říká Jan Pleyer, šéf firmy dodávající komponenty pro automotive.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pandemie a testování přinesly rozkolísanost trhu, jaká tady ještě nebyla. „Bavíme se o 20 procentech, kdy nenaložíte, posouváte dodávky,“ tvrdí Jan Pleyer, šéf firmy dodávající pro autoprůmysl. Ten je podle něj ohrožen.

Článek

Páteční oznámení kolínské automobilky Toyota, která kvůli nedostatku čipů přeruší na 14 dní výrobu, nemusí být poslední. Naznačuje to šéf závodu Auria Solutions v Zákupech Jan Pleyer. V podniku vyrábí komponenty pro automobilky, mezi jinými i pro Škodu Auto, VW, Mercedes nebo BMW.

Od chvíle, kdy pandemie koronaviru rozkolísala dopravu a ve firmě se pustili nejdřív v lednu dobrovolně, teď povinně do testování zaměstnanců na covid-19, se situace ještě zkomplikovala. Pozitivně testovaných mají kolem dvou procent z celkového počtu 600 zaměstnanců. Potíže už to přináší v denním provozu.

„Je to strašný nátlak na operativu, pro počet 600 lidí to je samozřejmě vytíženost jednoho oddělení. Nejde něco nařídit a pak to nekontrolovat. To znamená, musíte kontrolovat docházku versus seznamy těch testovaných. Takže evidence, starosti, prokazování, jsou tady kontroly ze státní správy, zda dodržujeme tyto mechanismy, takže je to těžké,“ říká pro SZ Byznys Pleyer, který v minulosti působil jako vysoce postavený manažer v Číně, kde vedl továrnu Nidec GPM Automotive na výrobu motorových čerpadel.

Tím však dennodenní starosti firmy zdaleka nekončí.

Jak byste popsal situaci od chvíle, kdy jste se pustili do testování?

Celý řetězec si s tím láme hlavu, improvizujeme. Samozřejmě tato doba přináší velkou rozkolísanost. Opatření na hranicích, začalo to blokádami kamionů a rozkolísáním třeba vratek obalů, dodávek některých sypkých materiálů, které se dovážejí ve větších množstvích na jednom kamionu. To rozkolísání začíná být zřejmé a je dost pravděpodobné, že pokud covid bude pokračovat ještě dlouho, tak stále budeme mít problémy. Děje se něco, na co jsme nikdy nebyli v automotivu zvyklí. Dvě až pět procent byla základní volatilita. A teď se bavíme o 20 procentech, kdy nenaložíte, naložíte, posouváte dodávky a tak dále. Takže to, co možná znal kdysi strojírenský průmysl, nyní vidí i automobilový, a to jsou velká rizika. Ta rozkolísanost je enormní.

Není to problém i finanční? Dodáváte třeba pro Mercedes. Pokud nenaložíte kamion a jak říkáte, pětina těch dodávek není, nečeká vás vysoké penále za nedodání zboží?

Je to o komunikaci. Musím říct, že i zákazníci jsou v tomto reální, takže pokud je to komunikováno, tak jsem nezaznamenal větší penalizaci. Nicméně vnitřní finanční dopad to nese vždycky, protože plánujete pro velké závody, tržby a prodeje ze dne na den. Pokud tři čtyři dny ztrácíte prodeje na úrovni sta tisíců dolarů, tak dochází k posunu v čase, ať už máte kalendářní rok, fiskální měsíc, stále dochází k posunu. V tu ránu plánování nesedí, ať už vychází z prodejů a dále se rozbíjí na profit, cash flow a tak dále, tak v tu ránu dojde k posunu a vy neplníte to, co jste potřebovala.

Jan Pleyer

– Šéfuje Auria Solutions, závod v Zákupech vyrábí akustické díly pro automobily.

– Hlavními zákazníky jsou Škoda Auto, VW, Mercedes, BMW.

– V minulosti řídil čínskou továrnu Nidec GPM Automotive na výrobu motorových čerpadel se sto zaměstnanci a obratem kolem jedné miliardy korun. Předtím v Číně pomáhal zprovoznit továrnu na zelené louce.

– Několik let strávil s rodinou v Šanghaji.

Vy nemáte zdroje na to, co jste plánovala. Investiční zdroje, volné cash flow. Takže ano, ono to zní jako pár dní posun, nicméně celé to může mít efekt posunu do jiného období a práci s ukazateli, na které musíte reflektovat. To znamená, měla byste šetřit nebo přehodnotit své plány a zdroje.

Není ohrožen i přísun těch samotných zdrojů? Máte potíže?

V poslední době už o tom hovořily VW nebo Daimler. Byly problémy s polovodiči, objevují se problémy s některými chemickými látkami, objevily se záležitosti některých aditiv a polypropylenů, takže jsou signály po světě, že primární zdroje některých surovin jsou ohrožovány. Ať už kvůli kapacitě, nebo rozházenému plánování. A pak dneska máte zhoršenou logistickou cestu, kontejnery Čína a volná kapacita v letadlech. Rizika na primárních surovinách jsou teď enormní a každý velký dodavatel si to musí hlídat a předzásobit se primárními materiály.

Hrozí, že třeba za měsíc, za týden už nevyrobíte?

Řešil jsem to několikrát, chybělo nám několik chemických komponent na úrovni pryskyřic. A jiných práškových aditiv do folií. Takže ano, je to kritické, hledali jsme alternativy, hledali jsme náhradní cesty. V rámci Evropy skutečně létá enormní množství jedné chemické látky ze států do Evropy, protože rozkolísanost logistiky způsobila obrovské mezery. Desítky tun chemických materiálů dokonce létáme. Takže ano, vnímám to jako problém.

Reklama

Doporučované