Hlavní obsah

„Je to nepěkné, ale nutné,“ odpovídá Německo na kritiku kvůli kontrolám

Fronta kamionů směřujících po dálnici A93 z Tyrolska do Německa (Profimedia).

Reklama

Německo obnovilo přeshraniční kontroly s Českem a Tyrolskem. Na obou místech se dnes vytvářely mnohakilometrové fronty. Německo dnes kvůli kontrolám kritizovala EU i Rakousko. Podle Německa se ale jedná o „výjimečný krok“.

Článek

Obnovení německých kontrol na hranicích s Českou republikou a posílení hlídek na pomezí s rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko je nezbytné a dočasné opatření vyvolané koronavirovými mutacemi. Dnes to na tiskové konferenci v Berlíně řekl mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. Mluvčí německého ministerstva vnitra Steve Alter pak kontroly označil za absolutní výjimku.

„Návrat k normálu je v zájmu všech,“ uvedl Seibert. Zdůraznil ale, že Německo muselo jednat, aby zabránilo šíření nakažlivějších mutací do země. Jsme v situaci, kdy se všichni musíme snažit zabránit průniku agresivních variant koronaviru do Německa, jako se to bohužel stalo v sousedních zemích či v některých oblastech sousedních zemí," řekl Seibert o vývoji v Česku a v Rakousku.

Za „nepěkné, ale bohužel nutné“ označil v dopoledním rozhovoru v německém rozhlasu Deutschlandfunk obnovené kontroly na hranicích i náměstek německého ministra vnitra Stephan Mayer. Také on hraniční hlídky obhajoval tím, že jsou nezbytné pro boj proti mutacím.

Výhrady proti německým opatřením na hranicích vyjádřila Evropská unie, Berlín ale kritiku odmítl. Obavy z možných omezení na německých hranicích, jaké platí na pomezí s Českem a s Tyrolskem, dnes vyslovil francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Clément Beaune. Ve francouzském rozhlasu řekl, že chce jednat s premiéry německých spolkových zemí Sársko, Porýní-Falc a Bádensko-Württembersko, aby předešel „nepříjemnému překvapení na hranicích“.

Sárský premiér Tobias Hans řekl, že nemůže vyloučit zpřísnění režimu na hranicích. O věci chce ale rovněž jednat se sousedními státy, kterými je vedle Francie ještě Lucembursko. Slíbil také, že pendlerů by se omezení nedotkla. „Chceme učinit vše, abychom předešli kontrolám v té podobě, jakou měly na jaře 2020,“ řekl.

Kriticky se dnes opět vyjádřila i Evropská komise. Německo kritizovala za zavedení kontrol na hranicích s Českem a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko. Mluvčí komise podle agentury DPA řekl, že by se členské státy Evropské unie měly řídit jednotnými doporučeními, jak postupovat v boji s koronavirem. Jinak podle něj hrozí fragmentace a narušení volného pohybu.

„Očekáváme od všech členských zemí, že se budou dohodnutých principů držet,“ řekl mluvčí předsedkyně komise Ursuly von der Leyenové. EU je podle něj silná jen tehdy, když se postupuje ve shodě a nezavádí jednostranná opatření. Evropská komise podle mluvčího souhlasí s tím, že je třeba, aby cestující ze zvláště rizikových států vyjížděli do zahraničí jen v nutných případech. Zavírání hranic či paušálním zákazům vstupu je ale podle něj třeba se vyhnout.

K přijatým opatřením se vyjádřilo i Rakousko. Německého velvyslance ve Vídni Ralfa Besteho na rakouském ministerstvu zahraničí v neděli upozornilo, že německé kroky jsou z rakouského pohledu nepřiměřené. Sdělila to dnes podle agentury DPA mluvčí ministerstva. Věcný rozhovor se podle ní uskutečnil v dobré atmosféře na vysoké úrovni.

Rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg nabádal k přiměřenosti opatření. „Opatření mají velmi závažné důsledky pro celé Rakousko a jsou proto v jasném rozporu s ponaučeními z minulého jara,“ řekl podle DPA šéf rakouské diplomacie. Schallenberg tak poukázal na uzavírání vnitroevropských hranic v jarní fázi pandemie covidu-19. Tehdy k rozčarování Německa uzavřela hranice i Česká republika.

Na českých hranicích s Bavorskem a Saskem se dnes kvůli nově zavedeným kontrolám tvořily několikakilometrové kolony především na dálničních přechodech. Výrazně klidněji než na bavorsko-české hranici je na pomezí Bavorska s Tyrolskem. Více jsme o tom psali dnes ráno zde:

Fronty se tvořily i na italských hranicích s Tyrolskem. Vozy stály z Brenneru až do Brixenu, což je přes 40 kilometrů, informovala agentura ANSA. Dopravní kolaps souvisí s povinností pro řidiče mezinárodní přepravy zboží mít negativní test při vstupu na německé území z Tyrolska. Italské úřady totiž nechaly u hranice s Rakouskem postavit stany, kde se řidiči mířící do Německa či do jiné země přes německé území mohou nechat otestovat. Řada z nich této možnosti využívá, a to výrazně snížilo propustnost hranice.

Německo zavedlo pro vstup na své území z Tyrolska podobná pravidla, která nyní platí i pro Českou republiku. Řidiči, a to i v případě tranzitu, se musí prokázat negativním testem na covid-19 ne starším 48 hodin a zaregistrovat se skrze elektronický formulář. Hranice mohou směrem do Německa překračovat s negativním testem jen němečtí občané a cizinci s trvalým pobytem v Německu. Po příjezdu musí do karantény. Výjimku z karantény mají mimo jiné nákladní dopravci, kteří rovněž musí mít test. Výjimku z opatření mají také někteří pendleři.

Úřady řidičům mezinárodní dopravy doporučují nechat se otestovat před vjezdem do pohraniční oblasti či využít alternativních tras, které nevedou přes Tyrolsko. V takových případech se totiž řidiči mohou vyhnout povinnému testování. Tah z Brenneru přes Tyrolsko je hlavní dopravní cestou mezi Itálií a Německem. Podle správce průsmyku dopravní tepnou projedou oběma směry každoročně dva miliony nákladních vozů.

Na německo-české a německo-tyrolské hranici zkontrolovala policie podle Altera od neděle k dnešnímu ránu na 10 000 lidí, z nichž zhruba polovinu do Německa nevpustila. Při příjezdu musí předložit koronavirový test, a i když je negativní, musí nastoupit dvoutýdenní karanténu. V Sasku karanténu nelze zkrátit, v Bavorsku je možné ji ukončit po pěti dnech dalším negativním testem. Výjimku z karantény mají nákladní dopravci a vybraní pendleři, především zdravotníci. I ti ale musí na hranicích předkládat negativní test.

Reklama

Doporučované