Hlavní obsah

Je to nesmysl, budu jezdit načerno, reagují lidé na omezení pohybu

Foto: Profimedia.cz

ilustrační obrázek.

Reklama

Vláda od pondělí na tři týdny výrazně omezí pohyb lidí. Seznam Zprávy se po včerejším rozhodnutí vlády zeptaly lidí i obchodníků na Příbramsku, jak nové omezení vnímají.

Článek

Lidé po celém Česku budou muset od pondělí dodržovat přísnější opatření. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři nebo na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Nákupy budou možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu osob.

Od pondělí nebudou moci být otevřená například papírnictví nebo prodejny dětského oblečení a obuvi. A právě v prodejně dětské obuvi v Příbrami kvůli tomu mimořádně otevřeli i přes víkend. Od rána tam chodili rodiče s dětmi.

„Jsem matka dvou synů, kterým je 5 a 2 roky. Po vyhlášení vládních opatření jsem se s nimi musela dnes dopoledne vypravit na nákup jarní obuvi. Do této doby starší syn navštěvoval alespoň mateřskou školu, na kroužky nechodí od září. Vymyslet třítýdenní program v malé obci pro dvě děti bude opravdu náročné,“ popsala matka dvou synů u příbramského obchodu s obuví.

Prodavačka v obchodě v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že běžně o víkendu nemají otevřeno, ale že kvůli velkému zájmu lidí a také kvůli plánovanému uzavření tento víkend otevřeli.

„Jsem tady dnes od rána, zájem je velký, zatím jsem se nezastavila. Nikdy jsem tady v sobotu nebyla, až dnes. Zatím jsem prodala pět párů bot,“ popsala prodavačka dopoledne v obchodě, kde byli rodiče s dětmi a zkoušeli jim boty.

Velký zájem rodičů byl vidět i v obchodě s dětským oblečením, jedna z prodavaček reportérovi Seznam Zpráv řekla, že mnoho věcí je už vyprodaných a že zájem o oblečení je dnes velký právě kvůli tomu, že od pondělí bude zavřeno.

„Mně vadí, že nemůžu k rodičům, kteří bydlí v Teplicích. Opatření budu dodržovat. Je pravda, že u dcery mi to vadí, mají teď přijímačky a nemůže se na to pořádně učit, je to těžké,“ popsala matka s dcerou v příbramské Pražské ulici, jak omezení pohybu od pondělí vnímá. „Člověk se nikam nedostane, je to všechno špatně, nevím, co tam vymýšlí. Stále to mění, bůh ví, co bude zase za týden,“ kritizuje vládní opatření muž.

Mladá rodina s malým dítětem v kočárku je teď o víkendu u rodiny v Příbrami, stále ale bydlí v Praze. Rodiče rozumí, že v boji s pandemií jsou přísná opatření třeba, matka dítěte ale kvůli omezení pohybu neplánuje, že by nejezdila za rodinou.

„Pro mě to znamená, že budu jezdit načerno z Prahy do Příbrami. Jezdím sem za rodinou. Přijde mi nesmyslné, že zavřou okresy a do zahraničí se létat může,“ řekla matka.

Foto: Jaroslav Gavenda

Ulice Pražská v Příbrami.

Osloveným lidem v Příbrami nejčastěji vadí, že se nebudou moc potkávat s rodinou, nebo to, že u sebe budou muset mít potvrzení kvůli případné kontrole. ,,Ty okresy, přijde mi to jako úplný nesmysl. Není to rozumné, bijí tam, kde nemají. Je to už pro lidi psychicky náročné. Přijde mi to už hodně,“ zlobí se seniorka.

Najdou se ale také lidé, kteří omezení pohybu mezi okresy chápou a nová opatření budou dodržovat. ,,Když je to potřeba, tak se nedá nic dělat. Je to tvrdé, ale já když mám mít roušku, mám roušku, když nemám nikam jezdit, tak nikam jezdit nebudu,“ říká další seniorka.

Kromě omezení pohybu se od pondělí také zavřou školky i zbývající otevřené školy a také další obchody, začít má zatím dobrovolné testování na koronavirus ve firmách. Zpřísní se také pravidla pro zakrytí nosu a úst. Vláda zároveň v pátek vyhlásila nový nouzový stav. Má trvat 30 dní, v nouzovém stavu tak ČR bude nepřetržitě téměř půl roku.

Reklama

Doporučované