Hlavní obsah

Je to obrovský hazard, reaguje opozice na snahy přivézt vakcínu z Číny do Česka

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Prezident Miloš Zeman s Andrejem Babišem.

Reklama

Prezident Miloš Zeman požádal Čínu o dodání čínské vakcíny do Česka. Mluvčí prezidenta už oznámil, že Čína žádosti vyhoví. Opozice kroky Hradu a vlády považuje za velký hazard, protože čínská vakcína není v Evropě schválená.

Článek

Prezident republiky Miloš Zeman na popud premiéra Babiše požádal Čínu o dodání čínské vakcíny Sinopharm. Prezident souhlasil a podle zprávy velvyslanectví ČR v Pekingu se čínská strana rozhodla této žádosti okamžitě vyhovět, uvedl na Twitteru hradní mluvčí Ovčáček.

Opoziční politici s krokem ostře nesouhlasí.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je zásadně proti používání vakcín nebo léků, které neprošly ověřením a certifikací u evropského úřadu.

„Podrývat křehkou důvěru mnohých Čechů, kterou k vakcinaci chovají, využíváním nedostatečně ověřených vakcín je obrovské hazardování. Všechny vakcíny mají mít stejné podmínky – pokud chceme po Pfizeru, Johnson & Johnsonu, AstraZenece a dalších posvěcení od EMA, tak jej musíme chtít i po Sinopharmu či Sputniku V,“ napsala v SMS zprávě Seznam Zprávám předsedkyně TOP 09.

Seznam Zprávy oslovily i ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), zda o premiérově aktivitě věděl a jestli trvá na tom, aby vakcíny prošly schvalovacím procesem Evropské unie. Zatím na dotazy nereagoval.

Už ve středu dopoledne nicméně poslancům zdravotního výboru sdělil, že není důvod shánět neregistrované vakcíny, neboť pojišťovny by jejich aplikaci stejně nemohly proplácet.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan zdůrazňuje, že i při očkování jde o zdraví. A proto je podle něj certifikace důležitá, zvláště proto, že čínská a ruská vakcína jsou vytvořeny na jiném principu než vakcíny americké a evropské.

„Pokud budou certifikovány, není problém dát lidem vybrat. Nicméně v příštích dvou měsících budeme mít k dispozici 2 miliony již objednaných vakcín a problém nebude dostatek vakcín, ale schopnost je vyočkovat. Není to trochu kouřová clona nad logistickým selháním premiéra a vlády? A má představa byla, že státní zakázku, objednávku jakéhokoliv zboží za státní peníze, nečiní jednotlivec, a to ani tehdy, když má kancelář na Hradě,“ reagoval na snahu dostat do Česka čínskou vakcínu ze strany prezidenta a premiéra Rakušan.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky je důležité, že Česko dostalo v posledních dnech vakcíny z Izraele, z Francie a z německých spolkových zemí, které jsou schválené evropskou lékovou agenturou. A trvá tedy na tom, aby se používaly schválené vakcíny.

„Pokud nechceme riskovat ztrátu důvěry i v samotné očkování, musíme trvat na schválených vakcínách, jejichž bezpečnost je prověřená. Ani ruský výrobce ani čínský podle dostupných informací o schválení zatím nepožádali,“ uvedl Seznam Zprávám poslanec Martin Kupka (ODS).

I předseda lidovců Marian Jurečka považuje použití neschválené vakcíny z Číny za riziko.

„Dlouhodobě je pro nás bezpečnost na prvním místě. Pokud výrobce z jakékoliv země splní podmínky registrace a prověření EMA, tak jako výrobci ostatních vakcín, které nyní v ČR používáme, pak je jejich použití v pořádku. Dělat mimořádné výjimky pro vakcíny z Číny či Ruska považuji za riziko pro naše občany. Kdo za takový krok ponese zodpovědnost? Budou si občané moci pak vakcínu vybrat? “ reagoval předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Prezident Miloš Zeman v úterý jednal na Pražském hradě se zástupci čínské společnosti CITIC Europe Holding, mimo jiné právě také o čínské vakcíně. Prezident již dříve požádal Rusko o tamní vakcínu Sputnik V. Látky Sinopharm ani Sputnik V zatím nejsou schváleny pro použití v zemích Evropské unie.

Reklama

Doporučované