Hlavní obsah

„Je to odpovědnost premiéra.“ Opozice chce řešit zprávu NKÚ ve Sněmovně

Foto: Jan Mihaliček

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

aktualizováno •

Opoziční lídři tvrdě kritizují vládu premiéra Andreje Babiše kvůli zprávě NKÚ ohledně toho, jak se během pandemie nakupovaly ochranné pomůcky. Vláda podle opozice fatálně selhala a věc chce řešit zítra na půdě Sněmovny.

Článek

Chaos a následné značné rozdíly v ceně i kvalitě provázely státní nákupy ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu na začátku epidemie nemoci covid-19. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Zmatky v nákupech byly podle NKÚ vyvolány i tím, že ministerstva zdravotnictví a vnitra měla vlastní nákupní týmy, které nespolupracovaly.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že jejich analytický tým už loni upozornil na řadu pochybení při státním nákupu ochranných pomůcek, hlavně respirátorů. „Vyzývám proto vládu, aby přijala plnou odpovědnost za způsobené škody. Je nemyslitelné, aby kabinet nakupoval respirátor FFP2 za cenu 40 Kč za kus a jindy za 777 Kč za kus. Budu požadovat, aby ministr zdravotnictví a ministr vnitra uvedli, kdo konkrétně učinil jednotlivá rozhodnutí,“ kritizuje vládu premiéra Andreje Babiše šéf Pirátů.

Babiš: Objevili Ameriku

Premiér Andrej Babiš (ANO) reagoval na zjištění NKÚ slovy, že „objevili Ameriku“. Řekl to při dnešní návštěvě hořovické nemocnice. Argumentoval, že situaci podcenily všechny státy. „Pokud přišla pandemie, kterou nikdo neočekával a všechny státy světa začaly nakupovat ochranné prostředky, tak logicky nikdo na to nemohl být připravený,“ uvedl Babiš.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se hájí tím, že jeho resort musel koupit pomůcky co nejrychleji. Nákupů se podle Hamáčka jeho resort ujal, protože ministerstvo zdravotnictví to samo nezvládalo.

Ani Starostové ale nemají pro divoké nákupy ochranných pomůcek pochopení.

„Ukázalo se, že výhrady, které jsme vyslovovali dlouhodobě, včetně snahy, aby byla zřízena vyšetřovací komise k nákupu pomůcek, měly reálný základ. Vláda by měla připustit prošetření celé záležitosti, v případě, že se prokáže porušení zákona, je to už věcí orgánů činných v trestním řízení,“ reagoval na závěry NKÚ v SMS zprávě pro Seznam Zprávy šéf STAN Vít Rakušan.

„Další velmi varující zjištění je to, že pandemický plán nebyl aktualizován od roku 2011. Podle nálezu také fatálně selhala spolupráce mezi jednotlivými resorty, což je přímá zodpovědnost premiéra a vicepremiérů,“ dodal.

Smlouvání jako někde na tržišti

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Seznam Zprávám řekla, že jde podle ní o nepřekvapivé selhání vlády.

„Nákup ochranných pomůcek připomínal chaos a smlouvání někde na tržišti, akorát s tím rozdílem, že v něm tentokrát šlo o miliardy z kapes všech daňových poplatníků. Už loni na jaře jsme proto důsledně volali po tom, aby nákup ochranných pomůcek objasnila sněmovní vyšetřovací komise. Není divu, že vláda ANO, ČSSD, komunistů a část SPD byly proti a komise kvůli hlasům jejich poslanců nevznikla,“ kritizuje vládu za loňské nákupy kvůli pandemii předsedkyně TOP 09.

Pekarová Adamová bude chtít na zítřejší schůzi Sněmovny zařadit mimořádný bod, který by se zprávě NKÚ věnoval. Podle předsedkyně TOP 09 je nutné, aby z toho byly vyvozeny důsledky.

ODS považuje závěry kontrolorů NKÚ za velmi vážné. „Na předražené a nekvalitní roušky a respirátory z Číny upozorňujeme už téměř rok. Závěry Nejvyššího kontrolního úřadu naše obavy potvrdily a určitě je nemůžeme jen přejít. Pokud se prokáže, že někdo pochybil, musí nést zodpovědnost,“ napsal v SMS zprávě Seznam Zprávám předseda strany Petr Fiala.

Podle místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče by vláda měla respektovat zprávu NKÚ. Vláda by podle Grospiče měla vyvodit taková opatření, aby se toto už do budoucna neopakovalo.

„KSČM měla tyto obavy už v minulém roce, kdy jsme upozorňovali na to, že při nouzovém stavu se dějí nekontrolovatelné nákupy, koneckonců to byl i jeden z důvodů, proč jsme nepodporovali poslední nouzový stav,“ reagoval na závěry NKÚ v rozhovoru pro Seznam Zprávy poslanec KSČM Grospič.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura Seznam Zprávám napsal, že závěry NKÚ potvrzují špatné hospodaření vlády. „Potvrdilo se, že vláda nehospodaří řádně s veřejnými prostředky a týká se to obrovských částek,“ uvedl Okamura.

Reklama

Doporučované