Hlavní obsah

„Je to politický proces“. Španělsko má za sebou první den ostře sledovaného řízení s bývalými lídry Katalánska

Ve Španělsku začalo soudní řízení s bývalým vedením Katalánska. Na mnoha místech se demonstrovalo.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Španělsko má za sebou první den ostře sledovaného soudního procesu s bývalým vedením Katalánska. Před soudem stanulo celkem 12 politiků obžalovaných ze vzpoury, podněcování ke vzpouře a zneužití veřejných financí. Pro devět osob prokuratura žádá trest 16 až 25 let vězení. Všichni obžalovaní se už před začátkem procesu zřekli viny.

Článek

Před nejvyšším soudem v Madridu dnes začal dlouho očekávaný proces s 12 katalánskými politiky a veřejnými činiteli obžalovanými kvůli předloňskému referendu o nezávislosti Katalánska. Devíti z nich hrozí trest 16 až 25 let vězení. Proces, který obhajoba označuje za politický, sleduje několik stovek novinářů a místní média ho přenášejí v přímém přenosu. Před budovou soudu, hlídanou stovkami policistů, se sešli příznivci i odpůrci katalánské nezávislosti a v Katalánsku se konaly demonstrace separatistů.

Proces začal dopoledne s asi půlhodinovým zpožděním. Po přečtení obžaloby následovaly proslovy obhájců, kteří hovořili o politickém procesu a porušování lidských práv obžalovaných. „Sebeurčení je synonymem míru, ne války. Demokratický princip, který je dalším zajímavým konceptem – což teď budeme stále opakovat – žádá po soudu, aby udělal to, co se od něj očekává, tedy vrátil zodpovědnost za řešení tohoto konfliktu do politických kruhů,“ řekl jeden z obhájců Andreu Van den Eynde. „Svoboda projevu a shromažďování, právo na protest a manifestace, jsou jen některá z práv, která byla v této kauze porušena,“ dodal.

Prvního dne veřejných slyšení se účastnila i část současného vedení Katalánska, včetně regionálního premiéra Quima Torry. Jeho předchůdce Carles Puigdemont, který žije od podzimu 2017 v Belgii a souzen má být v jiném procesu, tento označil za zatěžkávací zkoušku pro španělskou demokracii. „Za spravedlivý verdikt budeme považovat pouze zproštění obžaloby,“ řekl Puigdemont v Berlíně, kam přijel představit dokument společnosti Netflix nazvaný Dvě Katalánska.

Také bývalý šéf separatistické organizace Jordi Sánchez, jemuž hrozí za vzpouru 17 let, označil proces za politický. „Nastal čas pravdy. Jsme připraveni a přišli jsme sem s hlavou vztyčenou a pevní a odhodlaní,“ komentovala začátek procesu bývalá šéfka katalánského parlamentu Carme Forcadellová, které také hrozí 17 let vězení. Oba, Sánchez i Forcadellová, jsou už přibližně rok ve vazbě.

Budovu nejvyššího soudu v Madridu hlídaly stovky policistů. Na místě se shromažďovali příznivci i odpůrci katalánské nezávislosti. Ti na přivážené obžalované křičeli „pučisté“ nebo „Ať žije Španělsko!“.

Katalánští politici jsou obžalováni kvůli schválení zákonů regionálním parlamentem, které odporují španělské ústavě, kvůli uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska 1. října 2017 a kvůli rezoluci o vyhlášení nezávislosti, kterou po referendu přijal katalánský parlament. Po přijetí rezoluce rozpustila tehdejší španělská vláda se souhlasem senátu katalánský parlament a regionální vládu sesadila.

Separatisté vyzvali po dobu procesu k řadě demonstrací v Katalánsku, Madridu i v zahraničí. Velký protest se má konat například v sobotu v Barceloně a příští týden se má v Katalánsku uskutečnit generální stávka. V úterý se demonstrovalo i před budovami Evropské unie v Bruselu.

Proces začal den před hlasováním dolní komory španělského parlamentu o rozpočtu na rok 2019. Menšinový kabinet socialistického premiéra Pedra Sáncheze je odkázán i na hlasy katalánských nacionalistů, kteří opakovaně uvedli, že rozpočet nepodpoří. V takovém případě by hrozily předčasné volby.

Reklama

Doporučované