Hlavní obsah

Je to pomsta, ale nevzdáme se, říká prostějovská opoziční zastupitelka, které polili barvou auto

Prostějovská zastupitelka Hana Naiclerová: „Pokaždé, když se začnu zajímat o ekonomiku města, čelím šikaně.“Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hana Naiclerová šťourala do hospodaření městských firem. Radnice ji chce žalovat, že spojuje vandalský čin s politikou.

Článek

Buď je to „jen“ vandalismus, nebo politický boj jako někde v sicilském Palermu. Odpověď teď hledá policie v souvislosti s neobvyklým případem prostějovské opoziční zastupitelky Hany Naiclerové.

Té někdo minulý týden stříbrnou barvou polil nový osobní automobil. Sama zastupitelka z hnutí Změna pro Prostějov v tom vidí snahu zastrašit ji. Poškození Škody Kodiaq, kterou si koupila loni v prosinci, předběžně vyčíslila na 300 tisíc korun.

Naiclerová, která podniká v oblasti ekonomického, účetního a daňového poradenství, totiž dlouhodobě kritizuje hospodaření městských společností v Prostějově.

„Jediné, co mě napadá, je právě souvislost s výkonem funkce opoziční zastupitelky. Pokaždé, když se začneme zajímat o nějaké nekalé hospodaření – ať už městských firem, nebo v nějakém špatném poskytování dotací směrem z města a do spolků – tak čelím šikaně od místního bulvárního plátku napojeného na radnici,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam Zprávy Naiclerová.

Aktuálně Naiclerová zrovna „šťourá“ do hospodaření dvou městských firem a do dotací pro hokejový klub, protože finanční toky mezi nimi považuje za netransparentní. „To, že mi jednatel Dřevo Prostějov a současně jednatel Lesů města Prostějova odmítá vydat účetní závěrku, bude zřejmě také náhoda,“ míní.

V čele prostějovské radnice, kterou opoziční zastupitelka tolik kritizuje, stojí hnutí ANO. „A šéfem obou zmíněných společností je Tomáš Vrba, to je člověk místního bosse Jaroslava Faltýnka,“ říká Naiclerová.

Radnice jí odmítá vydat výsledky hospodaření městských firem s odůvodněním, že v nich zrovna probíhá audit – a až po jeho skončení bude možné výsledky hospodaření zveřejnit, k dispozici je dostanou všichni zastupitelé.

Sama Naiclerová také byla od roku 2013 členkou Babišova hnutí ANO 2011. „Uvěřila jsem, že je za ním opravdu snaha něco pozitivně v naší zemi změnit. Hnutí jsem ale již v dubnu 2016 pro jeho nedemokratické praktiky uvnitř hnutí opustila. Když sleduji vývoj na politické scéně, udělala jsem správně. Hnutí ANO vnímám jako své největší životní zklamání, bez nadsázky,“ říká.

Policie zatím zničení jejího auta šetří jako podezření z přečinu poškození cizí věci.

Nicméně vedení města se chce zastupitelčiným obviněním bránit.

„Spojování tohoto vandalského činu s údajným neposkytnutím účetní závěrky městských společností je ale naprosto nepřijatelné a z mého pohledu hraničí s trestným činem pomluvy,“ reagoval primátorův náměstek Jiří Pospíšil, podle kterého radnice vyjádření Naiclerové nechá prověřit svými právníky.

Šestačtyřicetiletá žena říká, že se rozhodně nenechá zastrašit a v prostějovské politice i se svou sžíravou kritikou radnice zůstane. „No jasně, kdybychom to vzdali, tak kam bychom došli? To určitě budeme pokračovat.“

Reklama

Související témata:

Doporučované