Hlavní obsah

„Šokující.“ Konfrontovali jsme ministra Hermana se zjištěním o propojení Forejtova videa a jeho úřadu

Ministr kultury Daniel Herman v rozhovoru potvrzuje, že Martin Černý opravdu pracuje na jeho úřadu (video: Tomáš Horák).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nový díl investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování přinesl překvapivou informaci, že stopa v případu kompromitujícího videa na šéfa hradního protokolu Forejta vede i na Ministerstvo kultury.

Článek

Ministr kultury Daniel Herman se ocitl v nezáviděníhodné situaci: Referent z jeho úřadu Martin Černý se i jeho jménem zapletl do vyjednávání s distributory kompromitujícího videa na šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta.

„Přes jednoho prostředníka jsme kontaktovali i lidi z politiky, například pana Hermana,“ uvedl v rozhovoru s reportéry Zvláštního vyšetřování Miroslav Remeň, který se od loňského října snažil video zachycující muže s vizáží Forejta při sexuálních hrátkách a šňupání bílého prášku nabízet médiím.

Remeň potvrdil, že tím prostředníkem byl jeho dlouholetý známý, „tajemník od ministra kultury“, Martin Černý.

Ten při následném rozhovoru přiznal, že Remeňovi už v říjnu slíbil, že video, vrhající velmi nedobré světlo na prezidentskou kancelář, dostane do oběhu. „Nasliboval jsem jim hory doly," líčil svou verzi referent Martin Černý s tím, že slíbil i předání videa ministrovi kultury. „Byl to ode mě kalkul, protože oni by mi to video jinak neukázali,“ líčil svou verzi referent Martin Černý.

Herman: Musím rezolutně popřít...

Právě tyto věty následně ministra kultury Daniela Hermana pobouřily. Potvrdil, že referenta Martina Černého zná, uvedl i to, že pracuje na ekonomickém odboru, nicméně o jeho zapojení do šíření kompromitujícího materiálu nevěděl: „Musím rezolutně popřít, že bych to video viděl. Nikdy jsem se kvůli tomu s nikým nesetkal. To je mimo rámec přijatelnosti. Martin Černý se mnou o této věci nikdy nemluvil.“

Ministr Herman při rozhovoru pro Seznam dokonce prohlásil: „Tohle si prošetřím. Jsou to pro mě šokující informace.“

Aktuální vyjádření mluvčí ministra Hermana Simony Cigánkové k této kauze:

„Pan ministr tvrzení uváděná v reportáži s panem Černým projednal. Vyslechl jeho vysvětlení. Další působení pana Černého na ministerstvu i s ohledem na platný služební zákon bude dále řešit jeho (Černého – pozn. red.) nadřízený ve spolupráci se státním tajemníkem.“

Na dotaz redakce, zda to znamená, že ministr žádá odchod Černého z úřadu, Cigánková reagovala takto: „Neznamená. Další působení pana Černého bude řešit jeho nadřízený s tajemníkem. Nemohu předjímat.“

Případ Forejt je pro Hermana obzvášť citlivý: Nejen proto, že se oba muži dlouhodobě znají („Pan Forejt po mně opakovaně chtěl, abych mu vylepšoval pozici ve Vatikánu – kvůli možnému postu velvyslance,“ potvrdil například Herman.), ale i kvůli časové shodě se sporem v případu odmítnutého vyznamenání pro Hermanova strýce Jiřího Bradyho, přeživšího holokaust.

Pořad Zvláštní vyšetřování (včetně výpovědi Martina Černého) si pusťte zde:

Nový díl Zvláštního vyšetřování rozkrývá síť autorů a distributorů kompromitujícího videa na Jindřicha ForejtaVideo: Kubík Jiří, Slonková Sabina

Časová shoda s případem Brady

V první polovině října se ministr Herman dostal do střetu s prezidentskou kanceláří, včetně samotné hlavy státu. Herman se setkal s tibetským dalajlámou, což prezident Miloš Zeman odsoudil a následně odmítl vyznamenat Hermanova strýce u příležitosti svátku 28. října.

Herman to tehdy označil za pomstu: Vyznamenání pro Bradyho totiž už bylo podle něj domluvené, šéf hradního protokolu Forejt dokonce v té věci kontaktoval i Jiřího Bradyho, což ale Forejt následně popřel.

„K panu Forejtovi od té doby nemám důvěru, protože lhal,“ zopakoval nyní ministr Herman. Nicméně zdůraznil, že na zveřejnění osobního Forejtova problému neměl sebemenší zájem.

„Lhal jsem. Jen abych to video viděl"

Otázkou tedy zůstává, jakou přesnou roli v celém případu šíření Forejtova videa sehrál loni v říjnu Hermanův podřízený v úřadu Martin Černý.

Podle již citovaného Miroslava Remeně, který video nabízel médiím ke koupi, a podle Bohumila Horáčka, který video s Forejtem pořídil, totiž Černý přivedl v říjnu na jednu schůzku na pražském Střeleckém ostrově skutečného zájemce o koupi videa.

„Já toho chlapa vůbec neznám. Přivedl ho Černý a říkal, že je to někdo z Hradu. Ten chlap nám ukázal obálku s asi 350 tisíci korunami, nechal si pustit ukázku videa, a když to viděl, tak asi dostal strach a odešel,“ říká v pořadu Zvláštní vyšetřování Bohumil Horáček, autor „Forejtova videa“.

Stejnou verzi o neznámém muži z Hradu, kterého dovedl referent z Hermanova ministerstva, potvrdil nezávisle na Horáčkovi i Miroslav Remeň.

„Je to lež, nikoho jsem tam nepřivedl,“ brání se nyní Martin Černý a opakuje, že jeho jediným důvodem, proč s partou distributorů videa jednal, prý byla jeho snaha video vidět na vlastní oči. „To se přece nevidí každý den,“ obhajuje svou poněkud bizarní verzi.

Reklama

Doporučované