Hlavní obsah

Je to pro mě životní zážitek, říká Mašínová o rekonstrukci vráceného statku

Zdena Mašínová opraví vrácený statek v Lošanech, nebude chybět památník.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zdena Mašínová přijela na rodinný statek v Lošanech na Kolínsku, o který s rodinou roky u českých soudů usilovala. Usedlost se bude opravovat, nebude chybět památník.

Článek

Mašínovi loni získali zpět rodinný statek v Lošanech na Kolínsku. Nyní už plánují, jak zničené stavení opravit a udělat z něj důstojné místo připomínající osud rodiny.

Poté, co se o případu Zdeny Mašínové a jejím boji o vrácení rodinného statku dozvěděl vysokoškolský pedagog Tomáš Hradečný z Fakulty architektury ČVUT v Praze, začal s ní spolupracovat. Spolu se studenty architektury měsíce pracovali na návrzích, jak stavení opravit.

Zdena Mašínová se nyní rozhodne, co se statkem bude dál. Uvažuje nad tím, že by část objektu využívali skauti, pokud budou mít zájem.

První práce na vráceném statku začaly na konci dubna, kdy do Lošan přijely desítky dobrovolníků a pomáhaly s úklidem na stavení, které je zničené. Lidé přijeli z celé republiky.

Příběh kolem statku, který patřil staletí rodu Mašínových, se začíná psát v roce 1940. Tehdy jej v nejistých časech okupace nechal hrdina odboje generál Josef Mašín přepsat na své tři nezletilé děti - Zdenu, Ctirada a Josefa. Těm pak rodinnou nemovitost sebral totalitní komunistický stát.

Po revoluci se o nemovitost přihlásila Zdena Mašínová. Boj o lošanský statek začal po listopadu 1989. Získala v restituci dvě osminy objektu, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínovi se do Česka nevrátili - zůstali ve Spojených státech.

Zdena Mašínová má plán, že z rodinného statku v Lošanech udělá muzeum připomínající památku jejího otce, který byl legendární postavou druhého československého odboje. Spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem tvořil slavnou zpravodajsko-sabotážní skupinu Tři králové, po které šly v době protektorátu tisíce policistů v čele s gestapem.

Rodák z Lošan u Kolína měl na starosti zejména sabotážní činnost a zásobování odboje zbraněmi. Popraven byl v červnu 1942 v kobyliské střelnici v Praze. V květnu 2005 byl Josef Mašín povýšen do hodnosti generálmajora in memoriam.

Reklama

Související témata:

Doporučované