Hlavní obsah

Je to sleva, nebo škoda? Policie prověří, jak finanční žraloci koupili pozemky

Foto: Penta Real Estate, Seznam Zprávy

Na pozemcích, které společnost DRA development od Prahy 6 koupila, mají být luxusní byty.

Reklama

Policie bude znovu řešit, zda firma Prahy 6 snížila oprávněně cenu za prodej lukrativních pozemků.

Článek

Státní zástupce vrátil do hry případ prodeje pozemků, které získala od Prahy 6 firma ze skupiny Penta.

Společnost DRA development je měla koupit v roce 2018 za původně dohodnutou cenu 436 milionů korun.

Jenže firma nakonec získala kvůli restitučním nárokům od servisní společnosti šesté pražské městské části SNEO slevu ve výši zhruba 34 milionů.

Policisté loni začali na základě trestního oznámení prověřovat, jestli bylo snížení této ceny oprávněné. Letos na začátku roku případ uzavřeli s tím, že k trestnému činu nedošlo.

V dokumentu o odložení policie píše, že firma SNEO uvedla, že jí snížením ceny žádná škoda nevznikla.

„Poskytnutí slevy bylo učiněno z důvodu vzniku nové skutečnosti, o které neměl kupující ani prodávající v době podpisu smlouvy informace,“ zdůvodnila policie, proč dospěla k tomu, že případ odloží. Šlo o nevyřešené restituční nároky, které hodnotu pozemků potenciálně snižují.

Jenže žalobce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 6 Jan Scholle před pár dny rozhodl, že se policisté musí kauzou znovu zabývat.

„Uložil jsem policejnímu orgánu pokyny k doplnění prověřování, a to z moci úřední na základě vlastního uvážení,“ uvedl pro Seznam Zprávy státní zástupce Scholle.

Zastupitel Prahy 6 Jiří Hoskovec (Piráti), který byl jedním z těch, již trestní oznámení podávali, uvedl, že sleva byla firmě ze skupiny Penta poskytnuta na základě skutečnosti, o které obě strany předem věděly. Tedy, že restituční nároky nebyly pro developera překvapením.

Hoskovec to dokládá e-mailovou korespondencí mezi společnostmi SNEO a zástupci firmy Penta za období červen až srpen 2019. Tyto e-maily byly státnímu zastupitelství spolu s trestním oznámením také předány.

Areál, kde se pozemky nacházejí a kde nový majitel chce prodávat luxusní byty za zhruba dvě a čtvrt miliardy korun, je bývalý brownfield na rozhraní mezi Ořechovkou a Veleslavínem.

Reklama

Doporučované