Hlavní obsah

Není to naschvál, hájí Vojtěch omezení ústavních práv

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Tisíce lidí se v úterý chystají protestovat proti vládě. Milion chvilek chtěl rozdělit Staroměstské náměstí na oddělené koridory pro 500 lidí s dvoumetrovými rozestupy, počítá ale i s variantou s jediným koridorem.

Článek

Omezení pro 500 lidí na jedné akci platí pro demonstrace stejně jako pro koncerty, říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Při shromáždění desítek tisíc lidí by nebylo možné trasovat nakažené, vysvětluje mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které zakazuje jakékoliv shromáždění více než 500 lidí.

„Obecně na jednom místě – a to jsou různé akce, koncerty a tak dále – by nemělo být víc než ten omezený počet lidí. Já jsem ten poslední, kdo by někomu bránil demonstrovat, Ať si každý vyjadřuje názor, jaký chce. Já se na to dívám z epidemiologického hlediska. Budeme to diskutovat z odborníky, ale pokud máme mít akce, kde by mělo být několik desítek tisíc lidí a budeme tam mít nakažené, pak se musíme vzdát té myšlenky, že budeme trasovat kontakty a budeme tu epidemii řešit,“ řekl Vojtěch pro Seznam Zprávy.

„Já jsem vůbec netušil, že se chystají nějaké demonstrace. Ten plán je dlouhodobě představen, to není věc, která by byla ze včerejška. Je to čistě z epidemiologického důvodu na základě konzultace s epidemiology s odbornou skupinou docenta Maďara. V tuto chvíli to zkrátka platí pro všechny hromadné akce, které jsou do 500 osob (od pondělí, pozn. red.). Chceme, aby od 22. to bylo do 1 000, a potom případně to číslo ještě navýšit,“ dodal ministr.

Dodržíme zákon, říká Minář

Milion chvilek nezruší ani neodloží úterní demonstraci, na kterou se podle sociálních sítí chystá přibližně 5 000 lidí. Pustí na ni ale jen 500 osob. Ve vysílání Českého rozhlasu Plus to řekl předseda spolku Mikuláš Minář.

Předseda spolku Milion chvilek popsal, že jsou stále možné dvě varianty. Spolek chtěl na Staroměstském náměstí vymezit oddělené sektory po 500 lidech, ve kterých by platila další bezpečnostní opatření včetně dvoumetrových odstupů, nošení roušek a přístupné dezinfekce. Pokud ale vláda bude trvat na dodržení limitu 500 osob na jedné veřejné akci, spolek toto omezení dodrží, aby nedošlo k porušení zákona, řekl Minář. Demonstraci kvůli tomu spolek odkládat nebude.

„My ji neodložíme, ale pokud vláda bude trvat na tom opatření, tak samozřejmě omezíme počet na 500 lidí,“ řekl Minář. „Uděláme koridor, kam se vejde jen 500 lidí, a jejich počet budeme hlídat,“ dodal.

Milion chvilek chystá žalobu

Zároveň se spolek chystá podat správní žalobu proti mimořádnému opatření ministerstva vnitra, které zakazuje jakékoliv shromáždění více než 300, respektive od pondělí více než 500 osob.

Minář uvedl, že podle právníků, které spolek oslovil, odporuje opatření ministerstva zdravotnictví ústavě. Ve stejném duchu se vyjádřil i právník Ondřej Dostál, autor správní žaloby, podle které v dubnu pražský městský soud zrušil jedno z vládních opatření.

„Myslím, že to omezení možnosti demonstrovat, respektive vykonávat právo shromažďovací je nepřiměřené, že by neobstálo v případě soudního přezkumu,“ řekl redakci Seznam Zpráv Dostál.

Uznávaný odborník na zdravotnické právo upozorňuje, že kvůli mizivému epidemiologickému riziku mohlo dojít k výraznému zásahu do důležitého politického práva.

„Jde o to, jestli ten zásah do práva shromažďovacího – a to je před volbami docela významné právo – je přiměřený riziku, které plyne z toho, že se někde sejde více lidí. A zda by nebylo lepší buď nezakazovat vůbec, nebo zda by nešlo zasáhnout do práva shromažďovacího mírnějšími prostředky, například tím, že by při demonstracích lidé museli mít roušky nebo zachovávat rozestupy. Pokud toto nebude tvůrce toho opatření schopen doložit a naopak to bude vypadat tak, že pro mizivé riziko epidemiologické došlo k významnému zásahu do práva politického, tak by to opatření nemělo obstát,“ říká Dostál.

Reklama

Doporučované