Hlavní obsah

„Je to strašné,“ reaguje na reportáž Seznamu Maláčová. Do domova vyslala inspekci

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová sleduje autentické výpovědi natočené v rámci minisérie Ve stínu Slunečnice, kterou pořídili reportéři Seznamu.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministryně sociálních věcí Jana Maláčová reaguje na výsledky osmiměsíčního investigativního projektu. Reportéři Seznamu získali svědectví o ponižování seniorů na prvním oddělení ostravského domova Slunečnice.

Článek

Klientka domova pro seniory Slunečnice popisující v slzách, co zažila od pečovatelky, která se rozhodla vypátrat, kdo znečistil záchodovou mísu: „Řekla mi, ukažte, já se podívám, a stáhla mi kalhotky. Já jsem zůstala stát uprostřed chodby.“ Jiná seniorka líčící, jak na ni personál křičel, protože si dovolila požádat o pomoc v noci. Nebo svědectví o lhostejné reakci na opaření: Staří lidé prý mají snížený práh bolesti.

Reportéři Seznamu Jiří Kubík a Nikola Zwrtková natočili zprávu o situaci v ostravském pečovatelském domě. Přinesli výpovědi nejen klientů, ale i jejich blízkých. A rovněž bývalých členek personálu: Gabriely Lhoťanové, jejíž výpovědí investigativní reportáž letos v březnu odstartovala, a Jany Fiuráškové, která také nedokázala snášet hrubost svých kolegyň.

S natočeným hrubým materiálem jsme už před několika týdny seznámili ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD). A chtěli vědět, co může a bude se situací ve Slunečnici dělat.

Reakce, kterou najdete v úvodním videu, byla jednoznačná: „Je to strašné. V řádu několika příštích dnů tam pošleme inspekci. Ta inspekce bude mít smysl, pokud to ten domov nebude vědět.“

Inspekce pak do domova opravdu v minulých týdnech vyjela. A svou práci už ukončila. S jejími výsledky se ministryně bude seznamovat.

Oba již odvysílané díly minisérie Ve stínu Slunečnice najdete na odkazech níže:

Už při setkání s reportéry Seznamu naznačila, že na jejich základě se rozhodne o dalších krocích: „Pokud se ty věci potvrdí – protože vidím, že tam je výpověď několika různých lidí, bývalých zaměstnanců – tak mohu podat trestní oznámení.“

Chování některého personálu ke klientkám, jak o něm samy hovořily v reportáži, ministryně Maláčová zatím komentovala jednoznačně: „Kromě toho, že se chovají nepřístojně, tak myslím, že tam bude celá řada věcí jako vyhoření, nízké ohodnocení, nedostatek personálu. To je obrovský problém v České republice.“

Ministryně sociálních věcí v souvislosti s tím chystá novelu zákona o sociálních službách.

V detailech o něm promluví v připravovaném rozhovoru na Seznamu.

Na webu Seznam Zprávy chystáme i další politické reakce na investigativní sérii Ve stínu Slunečnice.

V pátek pak přineseme její třetí díl, jenž zachycuje konfrontaci reportérky, která v domově působila jako dobrovolnice, s vrchní sestrou a ředitelem domova.

Reklama

Související témata:

Doporučované