Hlavní obsah

Je to tu zase. Toyota zastavuje kvůli chybějícím čipům výrobu

Výroba automobilů v kolínská továrně Toyota. Ilustrační foto

Reklama

Výroba toyot v Česku se znovu zastaví. Po celém světě letos Toyota kvůli nedostatku čipů nevyrobí 300 tisíc aut.

Článek

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně od pondělí kvůli nedostatku čipů opět zastaví výrobu. Tento týden vyrobila několik stovek vozů. Obnovení výroby se plánuje na 19. září, řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

Výroba v Toyotě se neobnovila po celozávodní dovolené, která skončila 15. srpna. Poprvé se výrobní linky rozjely v tomto týdnu, produkce ale byla pouze několik set vozů. Běžně kolínská automobilka vyrobí asi 1000 vozů denně. Firma zaměstnává v Kolíně asi 2500 lidí a další plánovala nabírat.

Je to kombinace koronaviru a polovodičů, ale v současné době má drtivý dopad právě koronavirus.
Kazunari Kumakura, výkonný ředitel Toyota Motor

Mateřská automobilka Toyota Motor kvůli nedostatků dílů, čipů i pandemickým opatřením snížila celoroční výhled výroby o 300 000 vozů, tedy o tři procenta, na devět milionů.

„Je to kombinace koronaviru a polovodičů, ale v současné době má drtivý dopad právě koronavirus,“ řekl výkonný ředitel Toyoty Kazunari Kumakura s tím, že na očekávaném provozním zisku 2,5 bilionu jenů, tedy zhruba půl bilionu korun, se tím nic nemění.

Největší světová automobilka dříve uváděla, že v letošním finančním roce dodá na trh 9,3 milionu automobilů. Toyota už dříve snížila výrobní plán na září o 360 000 vozů. Podle managementu zatím není jasné, jak se vyvine situace na trhu s automobilovými čipy od listopadu dále. Potěšující je prý ale stále silná poptávka.

Reklama

Související témata:

Doporučované