Hlavní obsah

„Je to útok na moji osobu.“ Trump na konferenci obviňoval bez důkazů a útočil na své soupeře

Donald Trump na tiskové konferenci.

Reklama

Donald Trump uspořádal v Bílém domě tiskovou konferenci. Stížnost neznámého whistleblowera, která vyvolala poprask, označil za mýlku, impeachment za podvod a šéfa výboru pro zpravodajské služby Adama Schiffa obvinil, že stížnost pomáhal psát. A nebyl jediný, do koho se Trump v Bílém domě pustil, píše CNN.

Článek

Podle Donalda Trumpa bylo podání informace whistleblowerem o Trumpových červencových telefonátech nečestné. Proto by měla být totožnost oznamovatele chráněna jen v případě, kdy by byl „legitimní“.

„Whistleblower se mýlil,“ obhajoval se americký prezident na emotivní tiskové konferenci. „Jediná věc, na které teď záleží, je přepis skutečného rozhovoru, který jsme s ukrajinským prezidentem měli. A ten byl perfektní.“

Minuty před začátkem tiskové konference deník The New York Times oznámil, že výbor zpravodajských služeb kontaktoval dosud neznámý whistleblower a podal „včasný popis obvinění proti prezidentu Trumpovi“.

Schiffův tiskový mluvčí potvrdil, že se tak skutečně stalo, podle něj ale nešlo o netypickou záležitost. „Stejně tak to již dříve udělali jiní informátoři,“ řekl. Na tom, že výbor stížnost předem neviděl, trval.

Přesto však Donald Trump oznámil, že Schiff o stížnostech věděl a navíc je pomáhal vytvářet. „Myslím, že je skandální, že to předem věděli, a šel bych i o krok dál – myslím, že to pravděpodobně i pomáhal psát. Ok? To jsou ta správná slova,“ řekl Trump.

Dodal ale, že má vůči deníku The New York Times „spoustu respektu“ kvůli jeho způsobu informování o kauze. Přitom méně než hodinu předtím shodil práci jeho dvou novinářů.

Adam Schiff, člen Sněmovny reprezentantů a šéf výboru pro kontrolu zpravodajských služeb, je častým terčem Trumpových útoků. Ve svých tweetech označil americký prezident Schiffa jako vlastizrádce, což zopakoval i na tiskové konferenci.

Trump se obul nejen do Adama Schiffa. Své řekl i směrem k bývalému viceprezidentovi Joeu Bidenovi a jeho synovi. Oba dva je prohlásil za „zkorumpované“.

„Něco vám řeknu: Bidenův syn je zkorumpovaný a Biden sám je zkorumpovaný. A raději bych narazil na Bidena než na jakéhokoli z těchto kandidátů,“ řekl Trump. „Myslím si, že Biden nikdy nebyl chytrý člověk a teď je na tom ještě hůř, než kdy byl.“

Trump opakovaně prohlašoval, že Joe Biden vyzval k propuštění ukrajinského státního zástupce, který „vyšetřoval jeho syna“. Vyšetřování se týkalo obchodních jednání majitele ukrajinské plynárenské společnosti Burisma Holdings, kde Hunter Biden seděl ve správní radě. Důkazy o jakémkoli vyšetřování Huntera Bidena ale neexistují.

Na druhou stranu si americký prezident padl do noty s finským protějškem Niinistöem.

„Jen chci říct, že jsem ohromen tím, co Američané získali během posledních dekád, sto let budování působivé demokracie. Takže pokračujte,“ vzkázal Americe.

Niinistö si diskusi s Trumpem pochválil. Připomněl, že Spojené státy potřebují Evropu stejně jako Evropa je. „Sdílíme stejné hodnoty, demokracii, lidská práva, pořádek založený na pravidlech a tom, že jsme si velmi podobní. A chci vám říct, podle mého názoru, čím silnější bude Evropa, tím silnějšího partnera budete mít.“

Reklama

Doporučované