Hlavní obsah

Je to velká náplast na ego, pochvaluje si preferenční hlasy hvězda STAN Drábová

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Kandidovat mohla (služební zákon), mandát získat nesmí (volební zákon). Co s tím? (video: Václav Dolejší)

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Dana Drábová je první vysokou státní úřednicí, která se ve funkci rozhodla kandidovat do vyšší politiky, než je obecní radnice. A jako průkopnice narazila na chaos v českých zákonech – podle služebního zákona kandidovat do kraje mohla, ale podle volebního zákona nesmí získat mandát.

Článek

Dnes ráno dorazilo několik zaměstnanců Státního úřadu pro jadernou bezpečnost v Praze do kanceláře své šéfky. Přišli se podívat, jestli Dana Drábová pořád ještě sedí v křesle předsedkyně. „Moji kolegové, můj tým, se přišli přesvědčit, jestli pořád platí to, co jsem řekla - že tady i po volbách zůstanu. Jasně, že mi také gratulovali k zisku preferenčních hlasů, ale hlavní byla otázka: Hele, fakt tady zůstaneš?” popisuje pondělní ráno Drábová.

Jako dvojka na středočeské kandidátce starostovského hnutí získala 11,5 tisíce kroužků, což je celorepublikově třetí nejlepší výsledek. „Je to velké překvapení. Nemohu nepřiznat, že to je taková náplast na ego, protože každý člověk je sebestředný a samolibý, i když se snaží nebýt. A když to nepřiznává, tak podle mě lže,” říká Drábová. „Jaderná baba”- jak samo hnutí STAN už v předvolební kampani na billboardech pojmenovalo svou hlavní hvězdu - po takovém úspěchu teď čelí logickým výzvám, aby se naplno vrhla do politiky.

Do velké politiky se nehodím

Ani velká důvěra voličů však Drábovou nepřesvědčila, aby po 17 letech opustila post šéfky jaderného úřadu a vrhla se naplno jen do vrcholné politiky. „Já se do ní evidentně nehodím, protože spravovat věci z parlamentu je velmi obtížná záležitost, tam je to permanentní boj o moc,” vysvětluje, proč chce zůstat jen na kraji. „Ale nechci vydávat kategorické soudy, že nikdy. Jen říkám, že v nejbližších letech do toho nemám chuť. Jediná alternativa je, že až budu mít důchodový věk, tak se možná zamyslím, jestli ten Senát na důchod není správná věc,” dodává pětapadesátiletá žena.

Drábová už před volbami svou roli označila jako „doručovatelka hlasů” a předem říkala, že ve Středočeském kraji neusiluje o žádnou uvolněnou placenou funkci. Tedy, že nechce být hejtmankou, náměstkyní ani radní. Ale jen řadovou členkou krajského zastupitelstva. „Já fakt nemám a ani nemohu mít jinou ambici, protože jakákoliv uvolněná funkce je přímo ze služebního zákona neslučitelná s mým současným postavením. A já ho ještě nechci opustit.”

Buď vysoká úřednice, nebo politička. Lze obojí?

Možná se ale bude muset brzy rozhodnout a vybrat si: Buď jaderný úřad, nebo krajská politika. Drábová je první takto vysokou státní úřednicí, která se ve funkci rozhodla kandidovat do vyšší politiky, než je obecní radnice. A jako průkopnice narazila na chaos v českých zákonech – podle služebního zákona kandidovat do kraje smí, podle volebního zákona ale nesmí získat mandát.

„Ten rozpor se vyřeší sám. Mandát jsem získala, protože ten se získává volbou, a tím pádem na prvním zasedání zastupitelstva složím slib. Ten mandát může zaniknout, ale já pevně doufám, že se to nestane. Když se to stane, bude mě to velice mrzet, ale nestane se nic fatálního, protože kandidátka Starostů byla tak kvalitní, že tam za mě nastoupí možná ještě někdo lepší. Ale nebyla bych ráda, protože si to chci poctivě odpracovat,” argumentuje Drábová.

Zatím nikdo neoznámil, že by její zvolení napadl jako neplatné. To může udělat buď krajské zastupitelstvo (což se nepředpokládá), nebo Ministerstvo vnitra. To chystá výklad nepřehledné situace, protože po vzniku služebního zákona se v podobném stavu jako Drábová ocitlo více úředníků.

Nebyla jen plyšovým medvídkem

Předáci hnutí STAN jsou ale přesvědčeni, že Drábové post krajské zastupitelky právem patří. Spoléhají na známou právnickou poučku, že v případě nejasností v legislativě platí mladší zákon. I tak Starostové už v kampani čelili výtkám, že zneužívají autoritu Dany Drábové, která se zrovna nepohodla s mocným protivníkem. Energetický kolos ČEZ, na něhož si málokdo troufne, nekompromisně donutila odstavit dva reaktory v Dukovanech kvůli špatné kontrole potrubí. Tím firma přišla o stovky milionů koruny.

Šéf STAN Petr Gazdík musel opakovaně vyvracet, že Dana Drábová na billboardech je pouhou vábničkou na voliče: „Rozhodně to není žádný plyšový medvídek, který nám měl jen nahnat hlasy,” připomněl s tím, že Drábová je od roku 1998 zastupitelkou středočeské obce Pyšely, kde bydlí.

Reklama

Doporučované