Hlavní obsah

Je to vydírání! Město chce po rodině stovky tisíc, že si smí postavit dům

Český Brod chce po mladé rodině stovky tisíc jen za to, že si tam smí postavit dům. Je to vydírání – zoufají si.Video: Marcela Sobotková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rada města a následně i zastupitelstvo schválilo v loňském červnu nový poplatek, který musí zaplatit každý, kdo chce od tohoto data v Českém Brodě stavět.

Článek

„Tomu vydírání my se nepoddáme. Budeme bojovat do konce, budeme bojovat i u soudu. Protože tohle jednání města s námi jako s občany, kteří se tady narodili, je úplně neuvěřitelné, je to hnus!“ komentuje emotivně Marek Hanuš postup radnice v Českém Brodě v rámci probíhajícího stavebního řízení k jejich domu.

Jde o příspěvek na infrastrukturu, který se sice tváří jako dobrovolný dar městu, nicméně radnicí je po stavebnících tvrdě vyžadován. Stavba domů se tak může prodražit až o statisíce.

„Příspěvek na infrastrukturu spočívá v podstatě v tom, že ti, kteří na území města hodlají stavět bytové a nebytové objekty, by se měli podílet na nákladech, které město musí vynaložit na posílení celoměstské infrastruktury, tzn. vodu, kanalizaci, školy, školky, komunikace. Připadá nám to spravedlivé, protože dané posílení infrastruktury se dělá především pro ty nové obyvatele, kteří do města budou přicházet. Současní obyvatelé by si s tou současnou infrastrukturou v zásadě vystačili,“ obhajuje kroky vedení města místostarosta za TOP 09 Tomáš Klinecký.

Marek Hanuš s přítelkyní Radkou Hubalovou žijí zatím u přítelčiných rodičů. Plánují společnou budoucnost, a proto se rozhodli pořídit si vlastní bydlení. On policista, ona zdravotní sestra. Platy tudíž nemají příliš vysoké a šetří každou korunu. Stavbu domu za zhruba čtyři miliony korun si mohou dovolit jen díky hypotéce.

Nejde přitom o drobné, měsíčně budou splácet 20 tisíc korun. Za cenu vlastní střechy nad hlavou ale do tohoto rizika jdou a po státu ani městě nic nechtějí. Když si ale začali vyběhávat stavební povolení, přišlo dost nemilé překvapení. Na úřadě se dozvěděli, že buď do městské kasy zaplatí takzvaný příspěvek na infrastrukturu ve výši 312 tisíc, nebo město udělá vše pro to, aby stavbu překazilo.

„Ten rodinný domek nemá žádné zvýšené náklady nad rámec běžných. Ano, budou v něm bydlet lidé, to se v domech stává. A budou chodit po chodnících, i to se stává. Ale to není nic neobvyklého, to se prostě v rodinných domech děje,“ říká právník Vojtěch Traurig, který mladý pár v jednání se stavebním úřadem zastupuje v rámci právní služby pro bono.

„To je věc, která mě vždycky dokáže vytočit doběla. Samospráva má jednat pouze v mezích, které jí zákon dovoluje, samospráva tady není od toho, aby nás kasírovala. Má občanům poskytovat veřejné služby a za to my platíme daně. A ne že si bude hledat další možnosti, jak získat ještě bakšiš,“ dodává Traurig.

Radnice argumentuje mimo jiné i tím, že k podobným opatřením přistoupila i řada jiných obcí z okolí Prahy, kde v posledních letech vzrostl zájem o výstavbu jak rodinných domů, tak developerských projektů. Ovšem většinou jde o poplatky spíše v řádech desetitisíců a za ty leckdy stavebníci získají například připojení k vodovodnímu řadu či kanalizaci.

Má město ze zákona nárok na vyžadování takovéhoto příspěvku? Budou muset Marek s Radkou nakonec přece jen zaplatit? Nebo půjdou raději bydlet jinam?

Dozvíte se v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované