Hlavní obsah

Je to závažné. Se STAN si to vyřídíme mimo záři reflektorů, říká Bartoš

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš by se měl stát ve vládě Petra Fialy ministrem pro místní rozvoj a digitalizaci.

Reklama

Ivan Bartoš v rozhovoru pro Seznam Zprávy mimo jiné vyjádřil obavu, že omezení pravomocí prezidenta Miloše Zemana by mohlo ještě víc polarizovat českou společnost. Česko podle něho do budoucna potřebuje svou „Čaputovou“.

Článek

Piráti na začátku týdne přišli s analýzou, dle níž hnutí STAN podporou svých kandidátů před volbami porušilo koaliční smlouvu. Starostové se naštvali a Pirátům vzkázali, že za zpackaný výsledek si mohou sami.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že kroužkovací případ nepovažuje za vyřízený. „Jde o věc naší koaliční rady a musíme ji dořešit, protože ty věci jsou potvrzené a závažné,“ pronesl Bartoš. Dodal však, že kroužkovací „aféra“ by neměla mít dopad na celkové jednání o vládě.

Snaha spor se Starosty ještě řešit může vypovídat o jeho vnitrostranické strategii. Před členskou základnou Pirátů nyní potřebuje vystupovat striktně vůči Starostům z důvodu, aby vedení strany obhájilo ve vnitrostranickém hlasování záměr vstoupit do vlády. Objevují se hlasy, aby Piráti zůstali v opozici.

„Máme vyjednané podmínky, které představíme. Máme demokratické minimum, já si vážím naší vnitrostranické demokracie,“ řekl Bartoš.

Jména z vládní sestavy, ve které Piráti mají získat tři místa, nechtěl přesně potvrdit. Že by ve vládě vedle něho usedli pirátští kolegové Jakub Michálek a Jan Lipavský, však nepopřel. Michálek coby člen vlády pro legislativu, Lipavský jako zahraniční expert.

PirSTAN má získat jak ministerstvo zahraničí, tak evropské záležitosti. Šéf Pirátů v rozhovoru pro Seznam Zprávy zdůraznil evropskou problematiku, čímž naznačil, kam by se mohly ubírat kroky třetího pirátského člena rýsující se vlády Petra Fialy (ODS).

Tenhle poměr beru

Jak jste spokojený s výsledky velkého koaličního jednání o budoucí vládě, které přiřklo koalici PirSTAN sedm míst ve vládě?

Dobrali jsme se výsledku po 13 hodinách a mohlo by se zdát, že jsme se tam dobrali všech výsledků na místě. Tak to ale není. Přes tři týdny pracovaly odborné skupiny nad průnikem programů koalic Spolu a PirSTAN. Programové týmy došly ke konsenzu a na nás vyjednavačích bylo tyto konsenzy případně lehce revidovat do programu budoucí vládní koalice. Z toho by pak mělo vzniknout programové prohlášení.

Panovaly u toho rozpory?

Snažili jsme se hledat kompromisy. Ačkoliv jsme na nějaké věci měli podobný názor, existovaly rozdílné pohledy na cesty, jak k nim dojít.

Co bylo nejvíc štěpné?

Debatovali jsme například otázku zadluženosti domácností a rodin a jejich ekonomickou situaci ve vztahu k čerstvě novelizovanému exekučnímu řádu a směrem k institutu insolvencí. Řešili jsme praktické věci, které se týkají hlavních témat těchto voleb. Když tedy připomenu již naplněný cíl, kterým byl konec vlády oligarchy Babiše a jeho agrofertizace země.

Slyšel jsem, že jedním z řešených a diskutovaných témat byl termín konce uhlí.

Řešili jsme témata napříč resorty. Naše strany ale ještě jednotlivé programové body neviděly, takže jim to teď nechci vzkazovat přes média. Energetika je důležitou součástí dlouhodobé strategie České republiky, aby se neopakovala současná energetická krize. Pro každý resort existuje zhruba deset až patnáct – někdy i více – vyjednaných priorit. Představit bychom je měli 8. listopadu, do té doby orgány stran mají koaliční program schválit.

Máte ale za to, že na program budoucí vlády jste v zásadě domluvení?

Zdá se mi, že základ programového prohlášení odpovídá našim představám a tomu, na čem jsme se shodli.

Piráti by měli získat tři místa ve vládě. Jste spokojený?

Řeknu to jinak. Pro naši koalici s hnutím STAN se nám podařilo vyjednat sedm míst ve vládě. Z pohledu koalice to bylo úspěšné vyjednávání. A musím říct, že i vzhledem k nepoměru počtu Pirátů a Starostů v Poslanecké sněmovně.

Takže s poměrem tří ministrů pro Piráty a čtyř pro STAN souhlasíte?

Ano, považuji to za férový poměr vzhledem k počtu poslaneckých mandátů i možnostem jednání.

Nebudete tedy trvat na tom, abyste měli vyrovnaný počet míst ve vládě?

Reflektujeme výsledek voleb a říkáme, že by zastoupení ve vládě mělo být férové. Myslím si, že sjednaný výsledek je dobrý pro všechny strany. Sedm není dělitelné dvěma.

Vzhledem k vašim povolebním proklamacím a jednotlivým odborným garantům vychází pirátská vládní sestava zhruba takto: vy ministrem pro místní rozvoj a digitalizaci, Jakub Michálek šéfem legislativy a Jan Lipavský na zahraničí. Bude tomu tak?

Skutečně nechci teď sdělovat konkrétní nominace, ani koalice Spolu neuvádí personální obsazení svých resortů. Teď je důležité to, jak si nominace projednají jednotlivé strany. Za mě je důležité, že PirSTAN získal sedm míst ve vládě.

Vyřazovací úvahou ale k těmto jménům dojdeme, ne?

Nechal bych to teď opravu na pirátských stranických orgánech. Máme strukturu vlády s jasnou zodpovědností za jednotlivé resorty.

Proč to tajíte?

Nelíbí se mi konfrontace, jakou nasadil Andrej Babiš vůči panu Válkovi v covidových záležitostech. Pan Válek nenese žádnou odpovědnost za kroky Babišovy vlády, není zodpovědný za současný neblahý vývoj. Současná vláda se tváří, že není zodpovědná za vývoj České republiky, ale není tomu tak. Proto chceme být opatrní.

Vaše koalice získala ministerstvo zahraničí i resort evropských záležitostí. Který z nich Piráti budou chtít?

Pokud je někde šance nakopnout zásadní změny v souvislosti s postcovidovou obnovou, pak je to doba předsednictví Evropské unie, kde hrají roli premiér i oba dva zmíněné posty. I zahraniční politici a experti z diplomatických kruhů se divili, jak laxně k přípravě evropského předsednictví přistoupila vláda Andreje Babiše. Je záhodno, aby budoucí vláda okamžitě řešila, jak by i další resorty, přes které například tečou evropské dotace, mohly na předsednictví participovat. Evropská politika je zásadní, čím víc lidí se jí bude věnovat v kontextu vývoje České republiky, tím lépe.

Chápu tedy správně, že evropské ministerstvo považujete za důležité a není to úřad, který by na vás v uvozovkách zbyl?

Připomenu úterní slova Petra Fialy. My jsme nevyrobili žádný nový barák, pouze jsme důležitým otázkám dali patřičné zastoupení a váhu ve struktuře chystané vlády. Nejen evropské záležitosti, ale i člen vlády pro legislativu a vědu a výzkum jsou oblasti, které už historicky byly takto ve vládě zastoupeny.

Jak to bude s ministry-poslanci? Vzdají se místa ve Sněmovně, jak jste proklamovali před volbami?

Jelikož stále nevešel v platnost klouzavý mandát, který Piráti prosazují, budeme v případě nástupu na ministerstvo i nadále poslanci.

Směrem do strany budete zisk tří ministerstev prezentovat jako úspěch? Ptám se kvůli vnitrostranickému hlasování o vstupu Pirátů do vlády.

Zhodnocení je na odborných sekcích a v momentě představení toho komplexu koaliční smlouvy a programového prohlášení je to na celé pirátské straně. Ostatně takhle vznikala i koaliční smlouva Pirátů a Starostů.

Přemýšlel jste po volbách, že byste nabídl k dispozici funkci předsedy strany?

U nás to je dáno našimi stanovami, že po tomto typu voleb je automaticky volené nové předsednictvo. Proběhne to v lednu.

Máte zájem pokračovat jako předseda strany?

Dokud jsou členové přesvědčeni, že moje angažmá dává smysl, a dokud já mám síly, tak kandidovat budu.

A sílu máte?

Tak já jsem zvyklý. Než jsme se dostali do Sněmovny, tak jsem vedl stranu osm let při povolání a síly mám. Já pracuji se zpětnou vazbou. Zcela legitimně se objevil návrh na mé odvolání, z 92 procent mi ale vyjádřili hlasující podporu. Je to na členské základně, aby vyjednané podmínky zhodnotila. Zbytek je reflexe strany a má vlastní.

Udržíme experty

Jaká je nálada ve straně vzhledem k tomu, že váš čeká hlasování o vstupu do vlády?

Já se snažím téměř na denní bázi komunikovat se všemi členy Pirátské strany živě v Pirate TV, na našich systémech, kde se vede diskuse. Co mě potěšilo, že jsme byli nejaktivnější strana v opozici a měli jsme velký odborný aparát dobrovolníků, ten tým se podílel i na vznikajícím programu vlády. Ten nám zůstává. To jsou stovky lidí. Výhodou bylo, že je zastřešovali gesční poslanci. O tuto výhodu jsme přišli tím, že poslanci byli vykroužkováni. Ale potěšilo mě, že dané týmy chtějí dál pokračovat v původním nastavení, kde většina práce je dodávána lidmi, kterým jde o věc. Nejsou to placené týmy. Elán tam je. My jsme strana srdcařů, důležité je se z těch chyb poučit.

Takže cítíte šanci na to, že celostátní fórum schválí účast ve vládě?

Nechci předjímat. Máme vyjednané podmínky, které představíme. Máme demokratické minimum, hlasovat o všem maximálně informovaně a o budoucnosti Pirátské strany i v otázce vládní koalice, zkrátka rozhoduje celá strana. Já si vážím naší vnitrostranické demokracie.

Budete třeba objíždět krajské organizace a mluvit s lidmi ve straně?

My se snažíme účastnit se fyzicky nebo online krajských schůzí, dělali jsme to teď i během roku.

Nechali jste si udělat analýzu ohledně dodržování koaliční smlouvy s hnutím STAN. Nelitujete, že jste si to nechali zadat, nevyvolalo to zbytečně pnutí se Starosty?

My jsme po volbách řekli, že budeme analyzovat naše chyby, společné chyby, individuální chyby, co vedlo k nižšímu výsledku. I když to tedy na onen velký cíl sestavení demokratické vlády nakonec dalo. Jako součást jsme si nechali udělat analýzu, zda došlo k porušení koaliční smlouvy. Ta potvrdila, že ne v jednotlivostech, ale poměrně v zásadních krocích k porušení koaliční smlouvy došlo. Já jsem to předal členům, poslal jsem dokument hnutí STAN a budeme to řešit, až analýzu projednají orgány Pirátů.

Může tahle věc nabourat jednání o vstupu do vlády?

Já bych to s tím vůbec nespojoval. To říkal i Vít Rakušan, že koalice mají nějaké mechanismy, kterými řeší neshody. Je to interní věc, vyjednáváme jako koalice, od počátku jsou jasné naše priority. Jde o věc naší koaliční rady a musíme ji dořešit, protože ty věci jsou potvrzené a závažné.

Přece jenom být ve spolku s někým, kdo porušil smlouvu, to může zakládat…

Já bych počkal. A rozhodně bych to jednání nedělal pod září reflektorů a televizních kamer, protože tím hlavním cílem je budoucnost ČR. To je závazek, který máme. Takže bych to nespojoval. Sice jde o věc, která je mrzutá, ale je interní.

Bude pokračovat práce vašeho analytického týmu?

Analytický tým pokračuje. Koneckonců Janusz Konieczny je člověk, který zjistil, že dochází k převodu majetku majitelů Bohemia Energy. Máme další lidi, schopné legislativce. Budeme se snažit i ve změněných podmínkách si naše analytiky a experty udržet. Lidsky jsou to skvělí lidé, a aby byla politika kvalitní, tak i když kampaň je o emocích, my chceme dělat na datech založenou politiku.

Ale měli jste velký poslanecký klub, který se zmenšil. A ty lidi musíte nějak platit.

Samozřejmě v režimu, jak jsme byli zvyklí, to fungovat nemůže. Ale já věřím, že se nám ten tým podaří zachovat v platformě Pirátské strany. Budeme muset přistoupit k projektovému způsobu řešení, kdy si dáte cíl a pak řešíte, kteří lidé vám s tím pomůžou. Spíš bych to viděl jako projektově řízené. Nám se i v minulém roce podařilo velmi efektivně shánět zdroje i přes fundraising. Tahle strategie se vyvíjí a domnívám se, že na ni bude muset dát palec nové předsednictvo.

Model Čaputová

Klíčové nyní bude, jakým způsobem bude fungovat nemocný prezident republiky. Měl by podle vás parlament dočasně prezidenta zbavit pravomocí?

Jednali jsme v Senátu, kde byl přítomen i premiér Babiš či Tomio Okamura. Podle dopisu z Ústřední vojenské nemocnice zdravotní stav prezidenta nebyl v danou chvíli dobrý. Než se začne situace kolem prezidenta řešit v Senátu, potřebujeme získat aktualizaci stavu prezidenta od Ústřední vojenské nemocnice.

Až se tedy ustaví Sněmovna, očekáváte, že Senát přijde s aktuální informací o stavu prezidenta?

Předpokládám, že předseda Senátu Miloš Vystrčil si vyžádá aktualizaci nebo potvrzení, zda skutečnosti, které byly popsány v prvním dopise od Ústřední vojenské nemocnice, stále trvají. Čerstvé informace hovoří o tom, že předseda ODS Petr Fiala požádal o schůzku s prezidentem Zemanem. Bylo mu sděleno, že schůzka proběhne, s podmínkou přesunu prezidenta z JIP na běžný pokoj. Tuto zprávu měl včera (v úterý) k dispozici Petr Fiala od hradního kancléře.

No a vy takové informaci od kancléře Vratislava Mynáře po rozporuplných vyjádřeních prezidentské kanceláře věříte?

Je to jediná informace, která v tuto chvíli existuje.

Nemáte obavu, že by zákrok proti prezidentovi ještě více vyhrotil atmosféru ve společnosti?

Myslím si, že v téhle těžké krizi, v níž se Česká republika nachází, každý krok, který se najednou děje mimo systém, i když je daný ústavou, může lidi dále znejistit a mást. Vyvolal by emoce. Polarizace společnosti by zesílila. Doufejme tedy, že prezidentův stav se zlepší, politicky proběhne vše tak, jak má. Tedy že prezident přijme demisi Babišovy vlády a jmenuje nový kabinet Petra Fialy.

Umíte si teoreticky představit, že by prezident Zeman jmenoval vládu v nemocnici?

Demise stávající vlády jde do rukou prezidenta. Pokud by pan prezident byl schopen výkonu své funkce v takovéto roli, tak proč ne, důležité je, aby vše proběhlo dle ústavních pravidel.

Bude vládní koalice řešit společného kandidáta na prezidenta v případě, že by na Hrad kandidoval Andrej Babiš?

My jsme se nad tím už jednou neformálně sešli, zhruba před rokem. Podle mého názoru bude třeba hledat nadstranického kandidáta, kterého by neoslabovalo, že je kandidátem některé ze stran. Silný kandidát na hlavu státu musí oslovit širší část společnosti. Pro mě je důležité, aby prezident nepolarizoval společnost a aby byl čitelný v zahraniční politice. Myslím, že společensky odpovědně svou úlohu plní na Slovensku paní prezidentka Čaputová.

Foto: Seznam Zprávy

Současní kandidáti na vládní posty.

Reklama

Doporučované